Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gezinsparlement over de taakverdeling binnen gezinnen

Traditionele rolverdeling in gezin moeilijk te doorbreken

Den Haag 20 oktober 2004. In de meeste gezinnen zijn de taken nog grotendeels traditioneel verdeeld. En dat is jammer want de taken thuis zijn voor vrouwen nog altijd een belangrijke reden om te stoppen met betaald werk. Hoe komt het dat er toch zo weinig verandert in de dagelijkse praktijk van de gezinnen. Misschien wordt er te weinig geluisterd naar gezinnen zelf. Wat willen zij precies? Wat kunnen zij zelf en waarvoor hebben zij de overheid nodig? Hebben zij eigenlijk iets aan de maatregelen die zijn getroffen? Hebben zij nog andere ideeën?

De Nederlandse Gezinsraad (NGR) organiseert in samenwerking met het project "Mannen in de Hoofdrol" van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een Gezinsparlement over de taakverdeling binnen gezinnen op 22 oktober 2004. Tevens wordt een brochure met achtergrondgegevens gepresenteerd.

In het tweede gezinsparlement dat de Nederlandse Gezinsraad samen met "Mannen in de Hoofdrol" organiseert komt een vader aan het woord, die ervaart dat officiële instanties voor ouders als vanzelfsprekend gericht zijn op moeders. Consultatiebureaus, scholen, maar ook vrije tijdsvoorzieningen houden geen rekening met de zorgende man. Dit vormt een hoge drempel voor mannen om traditionele moedertaken op zich te nemen. Uit het onderzoek dat de NGR op 22 oktober presenteert blijkt dat de verdeling binnen het gezin ook doorgegeven wordt aan kinderen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Jongeren waarvan de moeder werkt zeggen later in hun eigen gezin de taken samen met hun partner te willen verdelen, terwijl jongeren waarvan de moeder niet werkt een meer traditionele taakverdeling nastreven.

In het gezinsparlement komt ook de rol van werkgevers aan de orde. Uit het onderzoek van de NGR blijkt dat veel mannen hun werkgever niet durven te benaderen voor het opnemen van ouderschapsverlof of verandering van werktijden in verband met gezinstaken. Zolang de bedrijfscultuur niet veranderd zijn zij niet geholpen met nog meer wettelijke regelingen (bijvoorbeeld in de vorm van een levensloopregeling). In het gezinsparlement zal worden gestemd over een voorstel van een van de gezinnen om werknemers met kinderen een contract aan te bieden dat aangepast is op de schooltijden van de kinderen. In een land als Denemarken zijn hier veel voorbeelden van. In Nederland kennen we dit alleen binnen bedrijven met veel vrouwen.

In het debat staan uiteraard ook de beschikbare voorzieningen voor werkende ouders centraal. Deze sluiten niet altijd aan bij de wensen van de ouders. Wat als ouders gebruik maken van niet formele kinderopvangvoorzieningen? De nieuwe Wet Kinderopvang biedt hierbij geen financiële ondersteuning. Daarnaast komt de vraag aan de orde hoe het nu komt dat zo weinig partners met elkaar in discussie gaan voordat zij kinderen krijgen.

Praktische informatie

U kunt het Gezinsparlement bijwonen op 22 oktober van 14.30-17.00 uur in de raadszaal van het stadhuis te Amsterdam. Als u belangstelling heeft voor de onderzoeksresultaten, het verslag van het Gezinsparlement of informatie over dit bericht dan kunt u contact opnemen met:

De Nederlandse Gezinsraad, Suzanne de Jong

Lange Voorhout 86, 2514 EJ Den Haag telefoon: 070-3306068 e-mail: s.de.jong@ngr.nl en zie ook www.ngr.nl. Informatie Mannen in de Hoofdrol: www.wiedoetwat.nl