Provincie Limburg

leeg

Limburgse bedrijventerreinen op internet Schat aan informatie rechtstreeks voor bedrijven en burgers te raadplegen

De Provincie Limburg beschikt over een schat aan informatie over bedrijventerreinen. Dit is vastgelegd in het Ruimtelijk Economisch Bedrijventerreinen Informatiesysteem (REBIS). Dit provinciaal geografisch informatiesysteem wordt nu voor iedereen ontsloten en is te raadplegen via www.limburg.nl/rebis. Vrijdag 22 oktober aanstaande stelt gedeputeerde Martin Eurlings formeel de website in werking. Dit gebeurt om 13.40 uur, voorafgaande aan de vergadering van de Statencommissie Economie, Onderwijs en Internationale Zaken in de Veldekezaal in het Gouvernement.

Vanaf 22 oktober kan iedere ondernemer en/of burger REBIS raadplegen om te zien waar nog ruimte is op bedrijventerreinen, hoeveel ruimte er is, voor welke bedrijven en tegen welke prijs. Maar REBIS bevat ook overzichten van reeds op een terrein gevestigde bedrijven, alsmede kaart- en fotomateriaal plus rapporten over bedrijventerreinen.

Jaarlijkse update
REBIS is een geografische databank, gebaseerd op informatie die wordt aangeleverd door de terreinbeheerders. Dit kunnen zowel gemeenten zijn als private partijen. Met REBIS volgt de Provincie de ontwikkelingen op de Limburgse bedrijventerreinenmarkt. Daarbij staan twee uitgangspunten centraal: informatieverschaffing en het bewaken van de voortgang in de uitvoering van het provinciaal beleid op het gebied van bedrijventerreinen.
De informatieverschaffing concentreert zich op vestigingsmogelijkheden voor bedrijven in Limburg en ontwikkelingen rond vraag en aanbod. Het betreft dan vooral uitgifte- en voorraadgegevens richting ondernemers, burgers, ontwikkelaars, gemeenten/regios en onze eigen organisatie. Om de voortgang te kunnen bewaken van het bedrijventerreinenbeleid is systematische informatieverzameling essentieel. Het definiëren van provinciale taakstellingen richting gemeenten/regios voor nieuwe bedrijventerreinen is pas effectief als je kunt beoordelen welke vorderingen er worden c.q. zijn gemaakt.

Bedrijventerreinen aan bod
Jaarlijks wordt REBIS geactualiseerd. De Provincie benadert daarvoor alle terreinbeheerders in Limburg (publieke en private partijen) om zowel het digitale kaartbeeld van de terreinen aan te vullen, in combinatie met een registratie van de feitelijke ontwikkelingen van het afgelopen jaar.

Het betreft gegevens als uitgifte van kavels (welke, omvang, activiteit bedrijf en herkomst koper), de veranderingen in de voorraad (omvang en beschikbaarheid), prijzen, ligging en inrichting van de terreinen. De aanpassingen van de kaartbeelden worden doorgevoerd in REBIS. De Provincie Limburg verwerkt de nieuwe gegevens jaarlijks ook in een handzaam rapport: Bedrijventerreinen aan bod, bedrijventerreinenmonitor 2003. Dit rapport is beschikbaar via de REBISsite.

In het rapport bevat niet alleen een beschrijving van de feitelijke ontwikkelingen, maar ook een analyse van de voortgang van de gewenste ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zijn als planningsopgaven geformuleerd en vormen een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten en Provincie. Via planontwikkeling en bestemmingsplanreserveringen moeten opgaven worden omgezet in concrete locaties voor bedrijventerreinen. De uiteindelijke (planologische) realisatie van een terrein is de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Om de voortgang in de uitvoering te bewaken stelt de Provincie jaarlijks een voortgangsrapportage samen. De uitkomsten van de voortgangsrapportage is onderwerp van gesprek met de gemeenten en organisaties die actief zijn in de diverse Limburgse regios. Deze Voortgangs-rapportage Uitvoering Bedrijventerreinenbeleid POL, Actualisatie 2004 is eveneens te downloaden via www.limburg.nl\rebis.


20-10-2004 10:16