Provincie Zuid-Holland

Eerste steen bezoekerscentrum Groene Hart gelegd

Start renovatie Fort Wierickerschans

Op vrijdag 22 oktober wordt om 14.00 uur op Fort Wierickerschans de eerste steen gelegd voor het bezoekerscentrum Groene Hart. De heer M. Vampouille, de franse vice-president van de regio Ile de France, zal de steen onthullen. De leden van de stuurgroep Wierickerschans zullen de eerste steen met vereende krachten plaatsen. In het voorjaar van 2006 gaat het bezoekerscentrum open.

De leden van de stuurgroep die samen de steen leggen zijn: gedeputeerde van Zuid-Holland mevrouw Dwarshuis - van de Beek, mevrouw Horsten-van Zanten, regiodirecteur van Staatsbosbeheer, de heer Borgdorff burgemeester van Bodegraven en de heer Snijders voorzitter van de Stichting Wierickerschans. De steen markeert het begin van de algehele renovatie van Fort Wierickerschans. Deze week is derenovatievandetoegangspoortvandeWierickerschansgestart.Dezepoortdateertuit1783.DerenovatievanhetpoortgebouwisopenbaaraanbesteedvolgensdeEuropeseregels.DeaannemerdiehetpoortgebouwgaatrenoverenisHillenRoosenuitAmsterdam.HetministerievanVROMendeprovincieZuid-Hollandverlenendesubsidiehiervoor.

City and CountrysideDe plaatsing van de eerste steen is een onderdeel van het programma van de conferentie City and Countryside op donderdag 21 en vrijdag 22 oktober 2004. Regio's uit heel Europa, die een vergelijkbare problematiek hebben als de Randstad met het Groene Hart, zijn hier aanwezig om de problematiek van het landelijk gebied onder stedelijke druk te bespreken. De onthulling van de eerste steen voor het bezoekerscentrum zal worden bijgewoond door bestuurders uit die Europese regio's. Het is een symbolisch moment voor alle regio's in Europa die te maken hebben met een stedelijke druk op het landelijk gebied.

Verdere ontwikkelingKraan ontwikkeling uit Bodegraven is geselecteerd om samen met Staatsbosbeheer een masterplan op te stellen voor verdere ontwikkeling, gebruik en beheer van Fort Wierickerschans. Het tot stand brengen van een bezoekerscentrum voor het Groene Hart is de eerste stap in deze ontwikkeling.

Waarom Fort als infocentrum Groene Hart?De schans ligt midden in het Groene Hart. De schans zelf en de ligging op het kruispunt van de Limes (de Oude Rijn was de noordgrens van het Romeinse Rijk) en de Oude Hollandse Waterlinie biedt allerlei aanknopingspunten om te verhalen over de historie van dit gebied. De schans is goed bereikbaar met de auto via de wegen (A-12 en N 11). Steeds meer mensen ontdekken de waarden van het Groene Hart en zoeken naar mogelijkheden om die te beleven en te ontdekken. Het bezoekerscentrum op het fort biedt straks deze informatie. Het is dé startplek om het Groene Hart te gaan ontdekken.

Achtergronden over Fort WierickerschansFort Wierickerschans is een belangrijk (rijks)monument. Het is een van de gave overblijfselen van de Oude Hollandse Waterlinie en heeft lange tijd dienst gedaan als centraal munitiedepot. In 1998 is de militaire bestemming van de Schans opgeheven en heeft de Dienst der Domeinen het beheer en eigendom overgedragen aan Staatsbosbeheer.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22