Ingezonden persbericht


Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheidszorg, haakt in op de actualiteit

In Psy 11, het nog te verschijnen nummer in oktober, staan twee opmerkelijke artikelen:

Als de farmaceutische industrie de geldkraan dichtdraait zal er heel veel niet meer mogelijk zijn in de geestelijke gezondheidszorg; Managers hebben zich als wormvirussen in de ggz binnengedrongen

Psy 11, verschijnt op 22 oktober 2004

Cadeautjes in de ban
De verpleegkundigen verliezen een belangrijk deel van hun inkomsten. Reclame voor receptgeneesmiddelen die gericht is op verpleegkundigen, is sinds kort verboden. De beroepsgroep klaagt dat een groot deel van haar kwaliteitsbeleid onder druk komt te staan. Ook de ggz heeft zich de laatste jaren zonder gene in de armen van de farmaceutische industrie geworpen. Wat mag wel, wat mag niet worden gesponsord?

Managers als wormvirussen in de ggz
Het aantal managers in de ggz groeit razendsnel en heeft de neiging haar gelederen almaar te versterken. Langzamerhand begint de psychiatrie een beheersmachine te worden. Psychiater Jos de Kroon pleit voor kleine, zelfstandige praktijken in plaats van grote ggz-instituten.

En verder:

Het cliëntenbedrijf Mediaproducties
Het Groningse cliëntgestuurde media-project floreert. Cliënten maken video's, een krant en portretfoto's. (Ex-)psychiatrische patiënten worden uitgedaagd en krijgen de regie weer in eigen handen.

Interview met Peter Geerlings, de eerste psychiater die in Nederland methadon verstrekte. 'Ze zeiden dat ik gek was'

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie: Telefoon 033 4608953
E-mail: redactie@psy.nl