Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave vrijdag 22 oktober 2004

* HORECACONTROLE STADSDRIEHOEK
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het Wijkteam Binnenrotte (district Rotterdam-Centrum) hield donderdag tussen twee uur 's middags en elf uur 's avonds, samen met collega's van Horecataken en medewerkers van Eneco, Brandweer, Voedsel en Warenautoriteit, Belasting en UWV, horecacontroles in de Stadsdriehoek. In totaal werden achttien horeca-inrichtingen gecontroleerd op de naleving van de diverse vergunningsvoorschriften.
Twee horecazaken werden door de politie direct gesloten, omdat zij geen geldige exploitatievergunning hadden. Tegen de exploitanten werd proces-verbaal opgemaakt. Drie andere gelegenheden moesten tijdelijk hun deuren sluiten in afwachting van de komst van de exploitant. Hier werden schriftelijke waarschuwingen uitgereikt. Tevens werden bij twee zaken de kansspelautomaten, waarvoor geen vergunning was, verwijderd.
Door de Voedsel en Warenautoriteit werden zes waarschuwingen uitgereikt op grond van onder meer de Drankwet en Tabakswet. Bij twee zaken bleek geknoeid met de zegels op de elektriciteitsmeter. Door Eneco werd per zaak een boete van 900 euro opgelegd. De Belastingdienst zal een aantal fiscale vervolgonderzoeken instellen, terwijl medewerkers van UWV een onderzoek zullen instellen, nadat bij vijf zaken werknemers werden aangetroffen, die niet waren aangemeld.


* BEJAARDE VROUW LOOPT ARMFRACTUUR OP TIJDENS BEROVING

ROTTERDAM - Donderdagmiddag om vijf uur werd in de Blondeelstraat een 87-jarige Rotterdamse door drie ongeveer zestienjarige knapen beroofd van haar tas. Tijdens de beroving kwam het slachtoffer ten val en liep een armfractuur op. Ambulancepersoneel bracht haar naar het IJssellandziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Kort na de beroving werd de tas van de vrouw teruggevonden, met uitzondering van haar portemonnee, waarin zo'n 150 euro zat.


* MAN NEERGESCHOTEN
SPIJKENISSE - Vrijdagochtend omstreeks drie uur raakte een 24-jarige man uit Den Haag gewond tijdens een schietpartij op de Noordkade. De Hagenaar had in een discotheek onenigheid gekregen met een nog onbekende man en werd bij zijn auto weer door hem benaderd. Plotseling loste de onbekende man een aantal schoten op de 24-jarige man, die hierbij verwondingen opliep in zijn gezicht. Het slachtoffer reed vervolgens in zijn auto naar het Ruwaard van Puttenziekenhuis, waar hij aan zijn verwondingen werd behandeld. De recherche van het district De Eilanden stelt een nader onderzoek naar de schietpartij in.


* JONGEREN AANGEHOUDEN NA VERNIELINGEN IN TRAMS

ROTTERDAM - Donderdagavond rond elf uur werden door een groep van ruim vijftig jongeren uit Rotterdam vernielingen gepleegd in en aan twee trams op de Honingerdijk. De groep kwam van een verjaardagsfeest bij een meisje in de Herman Bavinckstraat. Gealarmeerde politiemensen sloten de groep in en hielden 22 jongens en drie meisjes, in leeftijd variërend van vijftien tot negentien jaar, aan.
Allen werden overgebracht naar het hoofdbureau aan het Doelwater, waar zij voor nader verhoor en onderzoek werden ingesloten. De RET deed aangifte van vernieling en taxeerde de schade aan de beide trams op enkele duizenden euro's, inclusief economisch verlies.


* HENNEPKWEKERIJEN ONTMANTELD
SCHIEDAM/ROTTERDAM - Donderdag en vrijdagochtend werden bij de ontmanteling van hennepkwekerijen aan de Strickledeweg en de Bokelweg in Schiedam en de Dalkruidstraat in Rotterdam in totaal 761 hennepplanten in beslag genomen en vernietigd. Vrijdagochtend rond vier uur stelden politiemensen van het district De Noordhoek, naar aanleiding van een inbraakmelding, een onderzoek in een woning in de Dalkruidstraat in. In de woning werden een hennepkwekerij met 87 planten en een nepvuurwapen aangetroffen.
In een bedrijfspand aan de Bokelweg, waar op grond van de Opiumwet een onderzoek werd ingesteld, troffen politiemensen van het district Waterweg/Schiedam donderdagmiddag 305 hennepplanten verdeeld over twee kwekerijen aan.
In een pand aan de Strickledeweg werd donderdagochtend omstreeks half tien op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld. Er werd een hennepkwekerij ontdekt met in totaal 369 platen. Het energiebedrijf constateerde bij alle hennepkwekerijen dat de benodigde stroom illegaal werd afgetapt. Naar de eigenaren wordt door politiepersoneel een nader onderzoek ingesteld.


* TWEE VERDACHTEN MISHANDELING AANGEHOUDEN

ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Zuid hield vrijdagmorgen omstreeks één uur twee mannen (28 jaar en zonder vaste woon- en verblijfplaats en identiteit nog onbekend) aan wegens mishandeling. Beide mannen hadden kort daarvoor vernielingen aan een in de straat geparkeerd staande auto gepleegd. Toen de 37-jarige eigenaar hen daar over aansprak werd de man geslagen en geschopt. Na de mishandeling namen de twee verdachten de benen. Gealarmeerde politiemensen stelden een onderzoek in en hielden het tweetal op het Mijnsherenplein aan. Zij werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader verhoor ingesloten. Het 37-jarige slachtoffer werd voor nader onderzoek overgebracht naar het Zuiderziekenhuis.


* BEJAARDE VROUW BREEKT BEEN TIJDENS BEROVING

ROTTERDAM - Donderdagmiddag rond kwart voor vier werd op de Obrechtlaan een 75-jarige Rotterdamse vrouw door een ongeveer zestienjarige knaap op een fiets beroofd van haar handtas. Het slachtoffer kwam, toen de knaap haar tas uit haar handen rukte, te vallen en liep daarbij een beenbreuk op. Ambulancepersoneel bracht haar naar het IJssellandziekenhuis in Capelle aan den IJssel. De jeugdige berover verdween met de tas, waarin een bankpasje, enkele persoonlijke bescheiden en een onbekend geldbedrag, op een damesfiets in de richting van de Terbregseweg.


* ZO'N HALVE KILO HARDDRUGS IN WONING AANGETROFFEN

ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Rotterdam-West stelde donderdagavond na een melding over een bedreiging met een vuurwapen in een belhuis in de Aleidisstraat daar een onderzoek in. In het belhuis werd een 29-jarige Rotterdammer als verdachte van de bedreiging van een 36-jarige man uit Gouda aangehouden. Een vuurwapen werd niet bij hem aangetroffen.
Op grond van de Wet Wapens en Munitie werd vervolgens een onderzoek in de belendende woning van de 29-jarige Rotterdammer ingesteld. In diverse ruimtes werd zo'n halve kilo harddrugs (heroïne en cocaïne), alsmede een aantal plakken hashish aangetroffen en in beslag genomen. Een vuurwapen werd niet gevonden. De 29-jarige Rotterdammer werd voor nader verhoor en onderzoek in verzekering gesteld.


* AUTOMOBILIST RIJDT IN OP POLITIE-AGENTE

ROTTERDAM - Donderdagmiddag omstreeks half vijf zag politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster dat een 40-jarige man uit Spijkenisse op het Cor Kieboomplein door een auto, bestuurd door een nog onbekende automobilist, omver werd gereden. Bij het zien van de politiemensen reed de verdachte in op een negentienjarige politie-agente. Zij kon echter nog op tijd de auto ontwijken, waarna de man wegreed richting Laan op Zuid. De 40-jarige man werd voor nader onderzoek vervoerd naar het Ikaziaziekenhuis. Naar de verdachte wordt een onderzoek ingesteld.

Middaguitgave donderdag 21 oktober 2004

* DALING AANTAL AANGIFTEN EN OVERLASTMELDINGEN EN STIJGING

VERDACHTEN RECHTBANKZAKEN
ROTTERDAM - In de eerste negen maanden van 2004 bracht de politie Rotterdam-Rijnmond door de gerichte aanpak van de speerpunten geweld, drugsoverlast en jeugd, 22.679 verdachten van misdrijven ter vervolging naar het Openbaar Ministerie. Het aantal kantonzaken dat door de politie ter afdoening naar het Openbaar Ministerie werd gestuurd bedroeg 20.814. De daling van het aantal aangiften en de overlastmeldingen zette zich evenals voorgaande maanden voort.

Daling aangiften
Het totaal aantal opgenomen aangiften bedroeg in de eerste negen maanden van dit jaar 84.212, een daling van 7% ten opzichte van de eerste negen maanden van 2003. Het aantal aangiften van straatroof nam af met 25% tot 1.897. De daling van de straatroven werd met name veroorzaakt door de succesvolle aanpak van de straatroofteams. Ook het aandachtvestigen op en de aanpak van het doen van valse aangiften van beroving van mobiele telefoons droeg hieraan bij.

Persoonsgerichte aanpak
De persoonsgerichte aanpak van veelplegers en het vervolgingstraject bij het Openbaar Ministerie droeg in de eerste negen maanden van 2004 bij aan de daling van de woninginbraken met 18% en de inbraken in auto's met 12% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Geweld
Het aantal aangiften van bedreiging steeg in de afgelopen negen maanden met 17%, terwijl de aangiften van mishandeling daalden met
1%. De stijging van het aantal bedreigingen valt te verklaren uit het feit dat door diverse instanties een geweldsprotocol is opgesteld. Als gevolg hiervan wordt van elk incident aangifte gedaan. Dat geldt ook voor huiselijk geweld. Het aantal verdachten van geweldsdelicten dat ter vervolging naar het Openbaar Ministerie is gebracht is gestegen met 8% van 5.226 in 2003 naar 5.657 in dezelfde periode in 2004.

Drugsoverlast
Het aantal meldingen over drugsoverlast daalde in de eerste negen maanden van 2004 vergeleken met dezelfde periode in 2003 met 17%. Het aantal verdachten dat ter vervolging hiervan naar het Openbaar Ministerie werd gebracht steeg echter met 31%.

Jeugd
In 2004 werden tot oktober in totaal 2.628 jeugdige verdachten van misdrijven ter vervolging aan het Openbaar Ministerie overgedragen, een stijging van 2% ten opzichte van 2003. Het aantal kantonzaken dat ter afdoening naar het Openbaar Ministerie werd gestuurd nam in diezelfde periode af met 20%.

Preventief fouilleren
In de maand september 2004 werden negen acties preventief fouilleren gehouden in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden Rotterdam-centrum (1), Oude Noorden (2) en Hillesluis (6). In totaal werden 502 auto's gecontroleerd en 1.590 personen op straat en 107 mensen in 10 horecagelegenheden gefouilleerd. Van de 24 personen die vervolgens werden aangehouden gebeurde dat voor 16 op grond van de Wet Wapens en Munitie. In beslag genomen werden 23 steekwapens, elf slagwapens en zes overige wapens, zoals busjes cs-gas.

Ochtenduitgave donderdag 21 oktober 2004