Koninklijke Nederlandse Schaakbond

John Thorn Leeson 33ste Nederlands Kampioen Correspondentieschaken per post

Het 33ste Nederlands Correspondentie Kampioenschap, per post, is gewonnen door John Thorn Leeson (81 jaar oud!). Thorn Leeson wist zijn beide concurenten Massy en Marell te verslaan. Massy en Marell eindigden op een gedeelde tweede plaats. Grote favoriet op rating Van der Houwen vergooide zijn kansen door te verliezen van rode lantaarndrager De Boer.

Op de website www.correspondentieschaken.nl van de Nederlandse Bond van Correspondentieschakers analyseert CC-IM Cor van Wieringen een partij van de winnaar. Tevens zijn de partijen van K33 te downloaden via het Partijen Archief.

---

Voorzitter Messemaker 1847 wint 38e Schaken Overdag Toernooi

Voorzitter Kees Brinkers deed voor het eerst mee met dit gezelligheidstoernooi. Met 1968 elopunten was hij de speler met de laagste rating van de groep. De eerste ronde wist hij clubgenoot Erich Karstan op vakkundige wijze op het verkeerde been te zetten. In de 2e ronde was het Jan Evengroen (De IJssel) die Brinkers een puntje afpakte. Gerard Kool (nationaal arbiter) en persoonlijk lid van de RSB wist het met moeite op remise te houden in de derde ronde. Edo Pouwelse (Nieuwerkerk ad IJssel) wist niet wat hem overkwam. Niet alleen van de kampioen verliezen, maar daarnaast geen punt scoren, dan ga je balen zelfs op zon gezellige dag. Jimmy van Zutphen, (Sv De Wijker Toren) was in de laatste ronde eveneens een prooi voor de kampioen. Deze plaatste zich met evenveel punten op een tweede plaats, maar het onderling resultaat telt volgens het reglement.

In de tweede groep was het Philip Westerduin (RSR Ivoren Toren) die in deze groep met 4 punten de eerste plaats opeiste. Tweede werd Cor de Leeuw uit Woerden met 3½ punt. Derde was Hans Ranft (Nieuwerkerk aan den IJssel) met drie punten.

In groep drie waren twee spelers met 3 punten, Erik Hennink (WSV) en Bram ter Schegget (Zukertort Amstelveen). In het onderling duel was Erik de betere. Derde werd, met 2½ punt werd Bert Terlouw uit Sv Papendrecht Alblasserdam.

In de andere groepen werd er gestreden door club- en huisschakers. Het plezier was er niet minder om. Zeker niet onvermeld mag blijven dat er drie dames aan dit evenement deelnamen. Twee dames speelden in groep 7. Leonie Beck (DSC) wist met 3 punten op de tweede plaats te eindigen. Marianne Steferink (Nieuwerkerk aan den IJssel) werd 4e, in het onderling duel was remise het resultaat. In groep 15 speelde Tia van der Let (huisschaker). Zij moest genoegen nemen met de laatste plaats.

Van de organiserende club waren er 11 spelers vertegenwoordigd. In groep 4 was het Henk de Kleijnen die met 3½ punt winnaar werd. Dries Heuperman won groep 10 met 4 punten. De gebroeders Jaap en Geert-Jan van Putten werden respectievelijk eerste in groep 9 en 12. Ruben Evengroen wist in groep 13 de eerste prijs te halen.

Het 38e schaken Overdag toernooi werd wederom in wijkcentrum "DE TOREN" gehouden. Al vele jaren komen schakers van heinde en ver om een dagje te schaken en de vele vrienden te ontmoeten. Bij de meeste toernooien gaat het om grote prijzen of lokkertjes, zoniet bij dit door Messemaker 1847 in samenwerking met de Stichting Welzijn Gouda georganiseerde toernooi. De inleg is tweeënhalf euro en daarvoor krijgen de deelnemers een kopje koffie of thee met de traditionele Goudse stroopwafel erbij.
Er wordt in groepen van zes gespeeld, en de drie best geplaatsten krijgen een prijsje in de vorm van een flesje wijn of doos bonbons. Dit wil niet zeggen dat er in de vijf partijen met 25 minuten bedenktijd niet gestreden wordt. Je ziet velen met rode koontjes achter het bord zitten en in de tijdnoodfase hebben de klokken het zwaar te verduren. Mocht er onverhoopt in een betere stelling op tijd verloren worden, dan is het sportief een hand geven en samen een drankje drinken.

Rest mij nog de trouwe barmedewerkers Ben Schaareman en Bart Schoutese te bedanken en verder de hele dag de inwendige mens uitstekend verzorgden. Bedankt voor jullie enthousiaste hulp. Ook bij het inrichten van de speelzaal heb je als organisator hulp nodig en daarvoor dank aan Bob Beker, Peter Hendriks en Jan Rijneker, die al jaren de gasten ontvangt en de inschrijving regelt. Vergeten wordt natuurlijk niet de Stichting Welzijn Gouda en de medewerkers van wijkcentrum De Toren.
Op www.messemaker-1847.nl, de website van Messemaker 1847 staan alle uitslagen en een fotoreportage.


---