Ingezonden persbericht


Persbericht

Oracle: drie hervormingen kunnen europese concurrentiepositie versterken

Voorzet op Wim Kok s voortgangsrapportage over Lissabon-strategie; Oracle onderstreept bepalende rol van technologie voor het sneller realiseren van EU-doelstellingen.

Londen, 22 oktober 2004 Voorafgaand aan Wim Kok s tussentijdse rapportage van 5 november a.s. met betrekking tot de Lissabon-agenda benadrukt Sergio Giacoletto, Executive Vice President van Oracle EMEA (Europa, Midden-Oosten & Afrika) de bepalende rol die IT kan spelen in het snel versterken van Europa s productiviteit en concurrentiepositie. De algemene verwachting is dat Kok s rapport zal uitwijzen dat Europa de middellange-termijndoelstellingen niet haalt.

In maart 2000, toen de productiviteitsniveaus in Europa onder sterke druk kwamen te staan in vergelijking tot de VS, heeft de Europese Commissie een ambitieuze agenda ter tafel gebracht om de EU te ontwikkelen tot de meest concurrerende en kennisgedreven economie in de wereld in 2010 . Sindsdien lijkt het erop dat Europa nog verder is gaan achterlopen bij de VS en bovendien de hete adem van India en China in de nek is gaan voelen.

In zijn oproep tijdens een presentatie bij de London School of Economics legde Giacoletto gisteren drie IT-strategieën op tafel die, op basis van Oracle s ervaring, maximaal effect hebben op productiviteit en efficiency. Op de eerste plaats de implementatie van eGovernement om inefficiënt opereren door de overheid te voorkomen; daarnaast de inzet van opkomende technologieën zoals Grid computing waarmee Europese organisaties miljarden kunnen besparen; en tenslotte de hervorming van Europa s zorgverlening om kosten te verlagen en de zorg aan patiënten op nationaal en Europees niveau te verbeteren door efficiëntere zorgprocessen.

In verhouding tot het Bruto Binnenlands Product investeert Europa minder in IT dan de VS en van die tekortkoming ervaren we nu de gevolgen, aldus Giacoletto. Maar door te profiteren van de laatste innovaties op IT-gebied kunnen overheden en grote bedrijven toch het hoofd bieden aan opkomende regio s en de economische groei van de EU versnellen.

In augustus van dit jaar beloofde José Manuel Durão Barosso, toekomstig EU-voorzitter om de Lissabon-agenda opnieuw prioriteit te maken in zijn toekomstige termijn als EU-voorzitter en stelde hij dat we nieuwe high-tech-manieren moeten vinden om groei te realiseren .

Giacoletto zet Barosso s oproep voor high-tech-innovatie kracht bij en noemt een aantal opkomende technologieën die de Lissabon-doelstellingen kunnen ondersteunen, zoals Grid computing, draadloze en mobiele toepassingen en Radio Frequency Identification (RFID).

Europa s concurrentiepositie is een probleem van ons allemaal, besloot Giacoletto. IT kan de productiviteit verhogen en groei versnellen, maar alleen als alle betrokken partijen een actieve bijdrage leveren aan de oplossing.

Oracle
Oracle is 's werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware.