Gemeente Oirschot

Kempengemeenten werken samen aan volkshuisvesting

De 5 Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden) gaan meer samenwerken op het gebied van wonen en volkshuisvesting. In de afgelopen dagen hebben zij daarvoor een samenwerkingsovereenkomst (convenant) getekend. Deze samenwerking past binnen de algehele streven van de vijf gemeenten om op meer gebieden samen op te trekken. De wens om op het vlak van Wonen meer samen te werken was al in 2003 uitgesproken. Het gezamenlijk behartigen van belangen van de Kempengemeenten bij o.a. de provincie, het SRE en aanbieders van woondiensten zoals woningcorporaties is een motief voor samenwerking.

Betere kansen voor inwoners

De belangrijkste reden voor samenwerking is echter het feit dat door samenwerking belemmeringen worden weggenomen die een goede huisvesting van de inwoners in de weg staan. Daarbij wordt dan gedacht aan het op elkaar afstemmen van de criteria voor woning- of kaveltoewijzingen, het bouwen voor doelgroepen ook uit andere gemeenten etc.

Ook de verbetering van de communicatie met de inwoners van niet alleen de eigen gemeente, maar met die van de hele Kempen is een belangrijk doel. Die inwoner zoekt immers vaak niet alleen binnen de eigen gemeente naar bouwgrond of woonruimte. Andere partijen op de woningmarkt (woningbouwcorporaties, zorginstellingen e.d.) zijn inmiddels regionale of zelfs bovenregionale partijen. De woningzoekende is er dan ook mee gediend dat de gemeenten de zaken ook meer op elkaar afstemmen. Verder hopen we een slag te kunnen maken in het verhogen van de kwaliteit van bouw- en ontwikkelingsprocessen en van producten voor de inwoners, kostenbesparing en efficiencyverbetering. Het is bijvoorbeeld de bedoeling bij elk van de gemeenten bepaalde specialismen te ontwikkelen. Maar ook bij b.v. woningmarktonderzoek, het ontwikkelen van bouwplannen etc. kan veel worden gewonnen door gezamenlijk op te trekken.

Verkennend onderzoek

Er is een verkennend onderzoek uitgevoerd om het antwoord te krijgen op de vragen op welke onderdelen er precies samengewerkt kan worden en hoe. Daarover is onlangs een rapport verschenen. In dat rapport wordt de wijze en mate van samenwerking per taak uitgewerkt. Op basis van die bevindingen is het samenwerkingsconvenant opgesteld dat door de betrokken gemeenten is ondertekend. Vanzelfsprekend ziet de voorgenomen samenwerking op de diverse taakvelden er verschillend uit. Voor een deel gaat het om het voortbouwen op wat nu al gebeurt. Voor een ander deel gaat het om stapsgewijs ingroeien, maar wel met een ambitieus einddoel voor ogen. De eerste concrete activiteit is een bijeenkomst van de portefeuillehouders wonen en volkshuisvesting op 25 oktober 2004. Daarin wordt besproken hoe we de samenwerking verder vorm gaan geven, welke inzet daarvoor beschikbaar is en welke taken we als eerste op gaan pakken.

Dit is een gezamenlijk persbericht (22-10-2004) van de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-de Mierden en Oirschot