Politie Haaglanden

Bel bewust

Den Haag/Leidschendam/Voorburg 22-10-2004

Leidschendam/Voorburg en Den Haag/Overbosch - Politie Haaglanden gaat in samenwerking met studenten van het Mondriaan college, studierichting Veiligheid Bel Bewust-preventieacties houden. Op donderdag 28 oktober en 4 november tussen 09.00 en 15.00 uur geven studenten en politieagenten tips hoe om te gaan met mobiele telefoons? Mobiele telefoons zijn een gewild object. Een nietsvermoedende beller op straat wordt van achteren benaderd door twee personen op een fiets of een scooter die het slachtoffer in het voorbijgaan de GSM uit de hand rukt. Wees daarom bewust van de risicos van het bellen op straat. Wat kunt u zelf doen om veilig te bellen op straat.

Locaties
De preventieacties vinden plaats in Leidschendam/Voorburg bij station Voorburg, Prinses Mariannelaan (winkels), Voorburg Noord, winkelcentrum Julianabaan en Bovenveen. In Den Haag informeren de politieagenten en studenten het publiek actief in het verzorgingsgebied van Overbosch/Haagse Hout bij het station Laan van Nieuw Oost Indië en station Mariahoeve.

Tips

Straatroof is helaas niet helemaal uit te roeien, maar het de potentiële daders moeilijker maken kan wel. Wat kunt u doen?


· draag uw GSM niet zichtbaar aan uw riem


· bel zo min mogelijk op straat


· belt u toch op straat, houd uw GSM dan aan de kant van een muur


· wees op straat alert op drukke plaatsen en bij naderende personen


· vul de GSM-registratiekaart volledig in en bewaar hem zorgvuldig


· bel bij vermissing van uw GSM uw netwerk provider en geef uw IMei-code door. Het toestel wordt geblokkeerd en is direct onbruikbaar voor anderen

Unieke code

Wat veel mensen niet weten, is dat iedere mobiele telefoon is voorzien van een unieke code, de zogenaamde IMei-code. Deze code maakt het mogelijk een gestolen telefoon te blokkeren, waardoor deze waardeloos wordt voor de dief.

Deze unieke code, de IMei-code bestaat altijd uit 15 cijfers. U kunt uw IMei-code van uw mobiele telefoon achterhalen door *#06# in te toetsen. De code staat ook op de aankooppapieren van de telefoon. Registreer uw GSM-gegevens en de IMei-code op de GSM-registratiekaart van de politie. De GSM-registratiekaart is verkrijgbaar bij alle politiebureaus in de regio Haaglanden, of aan te vragen via 0900-8844 (lokaal tarief).