Socialistische Partij

SP doet voorstel voor afwijzing individuele Eurocommissarissen

22-10-2004 * De SP wil het mogelijk maken dat het Europese Parlement individuele Eurocommissarissen kan wegsturen. Daartoe stelt de Europese fractie een Resolutie op. De parlementariërs Erik Meijer en Harry van Bommel zijn het gesteggel rond bepaalde Eurocommissarissen spuugzat. Zij vinden het onaanvaardbaar als zij kunnen meeliften met de Commissie, puur en alleen omdat het Europarlement de geschikte instrumenten ontbeert.

Aanstaande woensdag stemt het Europees Parlement over de nieuwe Europese Commissie. De kans is aanzienlijk dat de Commissie wordt goedgekeurd, ondanks het feit dat minstens vier Commissarissen aangeschoten wild zijn. Dit vanwege het feit dat veel parlementariërs de ´nucleaire optie´ (afwijzing van de gehele Commissie) willen vermijden. Met name de Italiaanse kandidaat Rocco Buttiglione ("homosexualiteit is een zonde") en Neelie Kroes (´verwijtbaar´ en ´bestuurlijk nalatig´ in verband met de TCR-affaire) zijn voor de SP onhoudbare kandidaten. Ook de kandidaten László Kovács en Ingrida Udre zijn omstreden.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vraagt premier en EU-Voorzitter Balkenende om nog dit jaar een oproep te doen voor meer democratie in Brussel. "Het gedoe rond de omstreden Eurocommissarissen leidt ertoe dat de scepsis rond Europa verder toeneemt. Balkenende zou zijn ietwat mislukte voorzitterschap alsnog tot een succes kunnen maken door te pleiten voor de mogelijkheid om individuele Eurocommissarissen weg te kunnen sturen", aldus Van Bommel.

* Actueel euronieuws