Veilig Amsterdam


Stadsdeel Oud Zuid - Overlast Smaragdplein
22/10/2004 - Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Amsterdam Oud Zuid betreurt het zeer dat de situatie rond het echtpaar in de Diamantbuurt zodanig is geëscaleerd dat het besloten heeft te vertrekken.

Het stadsdeel heeft voor de buurt al een aanpak waarmee reeds resultaten zijn geboekt:
Van veertig jongeren die overlast veroorzaakten worden dertig op het rechte pad gebracht door scholing en werk.
Onder diezelfde groep is de criminaliteit met 78% gedaald.

Maar dit is niet genoeg, hetgeen door de huidige situatie wordt benadrukt. Vervolgstappen zijn dus nodig. Daarom wil het stadsdeel bewoners betrekken bij reeds bestaande gezamenlijke aanpak van partners, zoals de politie, Justitie, Streetcornerwork, woningbouwverenigingen en welzijnsorganisatie Combiwel. Het doel van deze aanpak is de onveiligheidsgevoelens bij bewoners in de Diamantbuurt te verminderen èn de problematiek aan te pakken èn de situatie in de buurt te verbeteren.

Onderdeel van deze aanpak is dat jongeren en hun ouders aangesproken worden op hun gedrag en dat waar nodig hulpverlening wordt ingeschakeld.

Samen met de buurt wordt gekeken welke maatregelen wenselijk zijn. Cameratoezicht is één van de mogelijkheden, maar daartoe wordt pas overgegaan wanneer de buurt dat wenst.
Binnenkort worden bijeenkomsten met bewoners georganiseerd.

In individuele gevallen kan het stadsdeel in situaties als de onderhavige, juridische ondersteuning verlenen bij het verhalen van schade bij de daders.

Het Dagelijks Bestuur van Amsterdam Oud Zuid zal met grote inzet blijven volharden overlast te bestrijden en een beter woon- en leefklimaat te bevorderen.