CDA

CDA
22-10-04
EP-rapporteur Turkije Camiel Eurlings: We moeten nu duidelijk durven zijn

Ik heb grote waardering voor de vele hervormingen die de Turkse regering de laatste jaren heeft doorgevoerd. Er is onlangs meer veranderd dan in tientallen jaren ervoor. Om op het vlak van de mensenrechten, vrijheden en democratie een echt Europees land te worden zal er echter nog veel meer moeten gebeuren. Zo moeten er wetten worden aangepast om godsdienstvrijheid daadwerkelijk te bereiken, zal de politieke kracht van het leger verder moeten worden teruggebracht en zal er veel meer werk moeten worden gemaakt van de eerbiediging van de mensenrechten. Dit zegt Camiel Eurlings, rapporteur in het Europees Parlement over de toetreding van Turkije tot de EU. Zijn rapportage verscheen 21 oktober jl.

Ondanks het feit dat marteling in de Turkse wet is verboden en de Raad officieel een "zero tolerance" beleid voert blijkt in de praktijk martelen aan de orde van de dag. Ondanks vaak zeer duidelijk bewijs worden politieagenten zeer zelden hiervoor gestraft.

Zowel voor de inwoners van Turkije zelf als voor de geloofwaardigheid van de Europese Unie als waardengemeenschap mogen we geen oogje dichtknijpen bij dit soort misstanden.

Een mogelijke start van de onderhandelingen kan dan ook alleen aan de orde zijn als Turkije wordt verplicht aan het begin van die onderhandelingen alle prioriteit te geven aan het vervolmaken van deze politieke criteria op Europees niveau.

We moeten nu duidelijk durven zijn. Alleen als Turkije een zo vrij en democratisch land kan worden als Nederland, België of Frankrijk kan er sprake zijn van een EU lidmaatschap. Het is aan Turkije om te bewijzen of het dit kan"

Download rapportage

Download rapport (Adobe Acrobat bestand)

Download rapport (Microsoft Word bestand)