Politie Twente

Persberichten Politie Twente 22 oktober 2004

Mishandeling

Politie houdt verdachte aan nadat deze een man heeft geslagen

Enschede

Op vrijdag 22 oktober omstreeks 01.15 uur surveilleerde de politie op de Oude Markt in Enschede toen zij werd aangesproken door een 30-jarige Enschedeër. Deze man vertelde dat hij zojuist zonder enige aanleiding was geslagen door een hem onbekende persoon. De politie zag zichtbare zwellingen en verkleuringen in het gelaat van de 30-jarige. De man wees de politie op een persoon die juist onder de onderdoorgang naar de Klokkenplas liep. Bij het zien van de politie zette de verdachte het op een lopen, doch de politie kon hem op de Klokkenplas aanhouden. De verdachte, een 20-jarige Enschede bekende de mishandeling. In zijn kleding trof de politie een grote hoeveelheid pillen en papiertjes met vermoedelijk drugs. Deze zijn voor nader onderzoek in beslag genomen. De verdachte is voor verhoor opgesloten. (04-130855)

Oplichter actief

Oplichters gebruiken actie stadswachten als smoes om aan geld te komen

Enschede

De Stadswachten in Enschede houden binnen de gemeente Enschede enquêtes vanwege de aanstaande bezuinigingen op de inzet van de stadswachten. Zij spreken daarvoor mensen aan en verzameling handtekeningen van medestanders. Een oplichter pakt dit nu op om aan geld te komen. Op woensdag 21 oktober heeft een onbekende bij meerdere woningen aan het Redemptoristenpark aangebeld en om een handtekening gevraagd. Tevens vroeg deze persoon om een geldelijke bijdrage tot behoud van de stadswachten. De politie wil hiervoor waarschuwen. De stadswachten zijn alle herkenbaar in uniform gekleed en voor de actie vragen zij absoluut geen geld. (04-130385)

Fietsendieven aangehouden

Politieman is in vrije tijd getuige van fietsdiefstal en weet verdachte aan te houden

Enschede

Op donderdag 21 oktober is omstreeks 16.15 uur een politieman op weg van het bureau naar huis. Onderweg ziet hij een tweetal knapen fietsen die zijn aandacht trekken. Deze knapen fietsen over het trottoir van de Gronausestraat en tonen erg veel belangstelling voor de gestalde fietsen voor diverse winkels. De politieman ziet dan dat een van de knapen zijn eigen fiets in een gangetje plaatst en vervolgens een andere fiets, die voor de winkel staat, wegneemt. Hij fietst daarop met zijn metgezel weg. De politieman, zonder vervoermiddel, probeert het tweetal nog te volgen. Ze zijn hem net iets te snel af, waardoor ze ontkomen.

De politieman heeft inmiddels een collega gewaarschuwd en samen observeren zij de fiets in het gangetje. Na een paar minuten komt een tweetal knapen aanfietsen met wederom belangstelling voor andere fietsen. Een van hen gaat naar het bewuste gangetje om de fiets te pakken, die daar is achter gebleven. Daarop houdt de politie het tweetal aan. Het betreffen twee in Gronau (D) wonende Russen van 15 en 16 jaar oud. De fiets waarop de 15-jarige verdachte fietst staat als gestolen gesignaleerd. De politie neemt deze fiets in beslag en bezorgt hem terug bij de rechtmatige eigenaar. Ook de zojuist weggenomen fiets, een damesfiets met twee fietstassen vol boodschappen, is op aanwijzing van de verdachten aangetroffen en in beslag genomen.

De verdachten bekennen de diefstal van fietsen en wijzen de politie op een berging in Gronau, waar meerdere fietsen zouden staan. Samen met de Duitse politie is de berging bezocht en werden 8 Nederlandse fietsen aangetroffen, waarvan er 3 waren overgespoten. De berging was ingericht als omkatruimte voor fietsen. Geen van deze fietsen staat gesignaleerd. De politie roept dan ook mensen op, waarvan de laatste paar maanden de fiets is gestolen, alsnog aangifte te doen. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld en voor nader onderzoek opgesloten. (04-130689)

Gewapende overvallen

Kort na elkaar vonden twee overvallen plaats onder bedreiging van een vuurwapen

Enschede

In de nacht van vrijdag 22 oktober vonden kort na elkaar twee gewapende overvallen plaats. In beide gevallen dwong de dader onder bedreiging met een vuurwapen op afgifte van geld en mobiele telefoon. De eerste overval vond plaats omstreeks 02.45 uur nabij het fietstunneltje op de Oude Dijk. Een 22-jarige Enschedeër fietste daar met zijn vriendin toen zij werden ingehaald door een man op een scooter. Deze man stopte en richtte een vuurwapen op de 22-jarige en eiste zijn portemonnee en telefoon. Daarop gaf de aangever de genoemde spullen af. De dader keerde zijn scooter en reed terug in de richting Haaksbergerstraat.

Omstreeks 03.25 uur werd een soortgelijke melding bij de politie gedaan. Twee personen stonden op de kruising Tusveldburg met de Hoge Bothofstraat te praten toen er een jongeman op een scooter aan kwam rijden. Ook hier werd onder bedreiging van een vuurwapen het geld en een telefoon geëist van de aangever, een 26-jarige Enschedeër. Deze gaf de spullen niet af. Wel probeerde de aangever een gesprek aan te gaan met de dader, die daarop een zielig verhaal ophing. Uiteindelijk gaf hij de dader toch nog geld mee. De politie vermoedt dat het in beide voorvallen om dezelfde dader gaat en stelt een nader onderzoek in.

Signalement dader:
Nederlandse man, ongeveer 19 tot 23 jaar oud, lengte ongeveer 1.75m, blond haar aan de zijkanten kort geschoren. De man had redelijke flaporen. Hij droeg een gebroken witte pet merk Nike Air Max; een lichte jas, doorgestikt, met grote kraag en op beide mouwen een zwarte lengte streep; vermoedelijk een spijkerbroek. Hij reed op een blauw/paarse scooter met oranje stickers ter aanduiding van een snorfiets. De voorkap van de scooter ontbrak. (bps: 04-130891/130898)

Schuttingdieven

Politie Twente zoekt getuigen

Enschede

Een 33 jarige vrouw uit Enschede deed aangifte van diefstal van haar nieuwe schutting. De diefstal werd gepleegd in de nacht van woensdag 20 oktober en donderdag 21 oktober aan de Operastraat. De dader(s) heeft/hebben de nieuwe geïmpregneerde planken van 4 meter losgeschroefd en meegenomen. De Politie Twente is op zoek naar getuigen van deze diefstal. Telefoonnummer 0900-8844. Men kan ook anoniem bellen 0800-7000. (04-130538)

Vechtpartij

Twee mannen met messen aangehouden

Enschede

Op vrijdag 22 oktober 2004 omstreeks 4.06 uur kreeg een 20 jarige man uit Enschede ruzie met zijn vriendin. Hij stond met haar op de Haverstraatpassage in Enschede. Twee mannen bleven kijken naar het ruziemakende stel. Toen de 20 jarige jongen hen vroeg om door te lopen bedreigde één van de man hem met een mes. De mannen liepen weg en kwamen kort daarop terug. Er ontstond een vechtpartij. Agenten zagen kort na de melding van een vechtpartij twee mannen over de Noorderhagen lopen. Omdat één van de mannen, een 19 jarige Enschedeër, gewond was werden zij aangesproken door de agenten. Op dat moment zagen de agenten dat de gewonde man een groot mes in zijn broekzak had. De mannen vertelden dat zij zojuist bij een vechtpartij betrokken waren. De 19 jarige Enschedeër en een 16 jarige jongen uit Borculo werden daarom aangehouden. Nadat de 19 jarige Enschedeër in het ziekenhuis was behandeld aan zijn verwondingen werd hij evenals de jongen opgesloten op het politiebureau. Tijdens de fouillering bleek dat ook de 16 jarige jongen een mes bij zich had. De 20 jarige man doet vandaag aangifte. De politie stelt een onderzoek in naar de vechtpartij. (04-130897)

Brandstichting

Vijf jongens aangehouden

Enschede

Op donderdag 21 oktober '04 omstreeks 18.28 uur liep een politieman in zijn eigen tijd met zijn hond in het bos aan de Brandemaatweg in Enschede. Op een gegeven moment zag hij hoe vijf personen een leegstaande caravan van de gemeente in de brand staken. De personen renden daarna een woning aan de Brandemaatweg in. De politieman waarschuwde hierop de brandweer en de politie. Samen met zijn collega's is hij naar de woning aan de Brandemaatweg gegaan. De aanwezige personen (twee 18 jarige mannen uit Nijkerk, de 16 jarige bewoonster, een 16 jarige Enschedeër en een 17 jarige Enschedeër) werden aangehouden door de politie en overgebracht naar het politiebureau. Allen zijn in verzekering gesteld. De caravan is geheel uitgebrand. (04-130749)

Monique Oude Wolbers: 053-4555588


---- --