Gemeente Heerlen

22 oktober 2004

Alle fases pleinenplan in één keer uitgevoerd


1,8 miljoen Euro extra voor Pleinenplan

De gemeenteraad van Heerlen heeft in haar begrotingsvergaderingen E1,8 miljoen extra ter beschikking gesteld voor de realisatie van het Pleinenplan. Wethouder Vrolings had zich hiervoor sterk gemaakt. Daarmee kan het hele project in één keer worden uitgevoerd. De aanbesteding voor de 4 fases vindt plaats in december 2004.

Het Pleinenplan is de afsluiting van het Centrumplan en omvat de herinrichting van het Pancratiusplein, de Akerstraat, de Plaarstraat, de Bongerd, het Wilhelminaplein en de Pancratiusstraat. Dit grote project wordt uitgevoerd van eind 2004 tot medio 2007

In mei 2004 was er nog een tekort van E 4,7 miljoen euro op de begroting. Daarom werd besloten om het Pleinenplan fase voor fase uit te voeren, afhankelijk van de beschikbare budgetten. Het zag er naar uit dat slechts fase 1, het Pancratiusplein aangepakt zou kunnen worden. Wanneer de volgende fases uitgevoerd zouden kunnen worden, was nog onduidelijk.

Tekort aanzienlijk minder
Nu bleek echter dat de kosten zoals die afgelopen mei geraamd waren een stuk lager uitvielen. De plannen zijn verder uitgewerkt en bijgesteld met behoud van de beoogde kwaliteit. Ook de kosten konden nu gedetailleerder uitgewerkt worden. Verder viel de aanbesteding voor de natuursteen een stuk gunstiger uit. Bovendien was in de vorige financiële opzet de bijdrage voor rioolrenovatie nog niet meegenomen. Tot slot is de kans groot dat het project in aanmerking komt voor Urban II-susbidie. Het totale tekort bedraagt hiermee nog maar E1,8 miljoen.

Pleinenplan, belangrijk sleutelproject
Omdat het pleinenplan, naast de aanpak van het stationsgebied en de renovatie van de stadsschouwburg, één van de drie sleutelprojecten is die de stad een beter aanzien moeten geven, heeft de gemeenteraad besloten om de benodigde E1,8 miljoen ter beschikking te stellen vanuit het Nutsfonds. Daarmee kan de gemeente Heerlen tegemoet komen aan de wensen van ondernemers en burgers om het hele plan in één keer uit te voeren. Door goede afspraken te maken met betrekking tot de werkzaamheden kan het project nu waarschijnlijk ook in veel kortere tijd uitgevoerd worden.

HEERLEN, 22-10-2004
Concernstaf Communicatie
Reina Cobussen
(045) 56 04 853
persvoorlichting@heerlen.nl

---- --