Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

22-10-2004
GEZOND EN VEILIG WONEN

Ventileren voor een gezonde woning

Het is buiten al flink koud. Gelukkig heeft u uw huis goed geïsoleerd. Om vooral geen kostbare warmte te verliezen, zorgt u er voor dat ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten blijven. Toch wil het niet echt behaaglijk worden in huis. Waarschijnlijk staat u er niet bij stil, maar dagelijks zijn wij bezig om de lucht binnenshuis flink te 'vervuilen'. We koken, douchen, roken, zetten de vaatwasser aan of stoken de open haard nog eens op. Al deze handelingen vervuilen de lucht binnenshuis. Veel mensen denken dat een tijdje het raam openzetten wel afdoende is. Maar een raam staat veelal voor korte duur open, zeker als het buiten regent of koud is. Het is beter voor uw gezondheid om te zorgen voor een continue ventilatie.

Vocht in huis
Veel mensen gaan er vanuit dat vocht in huis van buitenaf komt. Lekkages, doorslaande muren of optrekkend vocht kunnen de boosdoeners zijn. In nieuwbouwwoningen zijn zelfs grote hoeveelheden bouwvocht aanwezig, soms wel vierduizend liter. Toch komt er ook veel vocht van 'binnenuit'. Gemiddeld zeven liter per dag. Door slechte ventilatie blijft vocht in de woning aanwezig en hoopt zich op. Bewoners ontdekken vocht meestal in een laat stadium als er zwarte schimmelplekken op de muur ontstaan, behang loslaat of verf afbladdert.Toch kunt u al eerder vochtproblemen ontdekken, bijvoorbeeld doordat ruiten langdurig beslagen zijn of er een bedompte lucht in huis hangt. Een vochtige woning kan schadelijk zijn voor uw gezondheid en kan bij mensen met astma of aandoeningen aan de luchtwegen allerlei klachten veroorzaken. Denk aan benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische neusverkoudheid. Maar ook kinderen die opgroeien in een vochtig huis, hebben een grotere kans op gezondheids-klachten. Onderzoek wees uit dat die kans 25 procent hoger ligt dan van kinderen die in een gunstiger woonklimaat leven. Overigens ontstaan gezondheidsproblemen niet door het vocht zelf. Vooral schimmels en huisstofmijten zijn de boosdoeners. Deze gedijen goed in een vochtige omgeving. Continu ventileren kan in veel gevallen de grootste problemen oplossen.

Ventileren en isoleren
Door een goede isolatie bezuinigen we op stookkosten en sparen tevens het milieu. Maar isoleren kan niet zonder ventileren. Sluit daarom ventilatievoorzieningen zoals luchtroosters, mechanische ventilatiekanalen, ventilatoren en bovenlichten nooit af. Deze zorgen voor een continue zwakke luchtstroom waardoor verse lucht de woning in stroomt en de 'vervuilde' binnenlucht de woning uit kan. Overigens gaan ventileren en energie besparen prima samen. Een woning met een vochtig binnenklimaat kost namelijk veel meer energie om te verwarmen dan een woning die van binnen droog is. Dus als u continu ventileert, hoeft u uiteindelijk minder te stoken.

Radon in de woning
Radon is een radioactief edelgas dat vrijkomt uit bouwmaterialen en uit de bodem (onder de woning). Je kunt radon niet zien, ruiken of proeven (maar wel meten met speciale apparatuur). Het gas is van nature aanwezig in de buitenlucht. In woningen (en vooral kruipruimtes) kan radon zich in de lucht ophopen, waardoor de concentratie hier hoger is dan buiten. Verhoogde radonconcentraties in de woning verhogen de kans op longkanker. Door goed te ventileren kunt u er voor zorgen dat de radonconcentratie in de woning laag blijft.

Enkele tips

· Houd ventilatieroosters boven de ramen open. Is het buiten erg koud, sluit ze dan maximaal voor de helft.

· Maak roosters regelmatig schoon. Dit kan met een stofzuiger. Vergeet daarbij niet de buitenkant schoon te maken. Spinnenwebben of bladeren kunnen de roosters eveneens afsluiten.

· Bent u klaar met koken? Laat de afzuigkap nog een kwartiertje aanstaan, zodat het overtollige vocht in uw keuken wordt afgevoerd.

Meer tips over ventileren vindt u op www.vrom.nl/ventilatie . Het informatieblad 'Ventileren voor een gezonde woning kunt u downloaden en bestellen via www.vrom.nl www.vrom.nl of telefonisch bestellen bij de Postbus 51 Infolijn: 0800 - 80 51 (gratis).