Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, 14 oktober 2004

aandacht voor amerikaanse presidentsverkiezingen

in de bibliotheek oss

Van 19 oktober tot en met 9 november zijn er in de hobbyvitrine van de Bibliotheek Oss materialen te zien die betrekking hebben op Amerikaanse presidenten en presidentsverkiezingen. Deze verzameling is eigendom van Peet Kappen uit Nuland. De hobbyvitrine is te vinden op de begane grond.

Ongeveer vijf jaar geleden begon geschiedenisdocent Peet Kappen met het verzamelen van objecten die in de breedste zin te maken hebben met Amerikaanse presidenten, presidentskandidaten en Amerikaanse verkiezingen. Amerikaanse presidentiële memorabilia is een toepasselijke benaming voor deze unieke collectie.

Van kindsaf is Peet Kappen gefascineerd door de Verenigde Staten. Hij maakte een aantal reizen door de V.S. en heeft daarnaast een sterke historische en politieke belangstelling.

Ook beroepsmatig is hij met geschiedenis bezig. Hij doceert dit vak aan het Mondriaan College in Oss.

Er worden diverse materialen uit zijn collectie tentoongesteld. Het oudste voorwerp is een campagnemedaille van de verkiezingen van 1840. Daarnaast worden fotos, documenten en reclamematerialen vanaf 1896 getoond, bedoeld om politici te promoten. Voorbeelden zijn sigarettenpakjes, sloffen, glazen, bordjes en vingerhoedjes. Ook beschikt Peet Kappen over diverse materialen die betrekking hebben op president Kennedy.

De verzameling kan dit jaar weer worden uitgebreid, want op 2 november 2004 zullen George Bush en John Kerry onderling strijden om gekozen te worden tot president van de Verenigde Staten.

Hieronder een overzicht van de materialen

Verzameling Amerikaanse Presidentiele Memorabilia


1. Koperen medaillon met perforatie, met een afbeelding van president William Henry Harrison, met de tekst MAJ.GEN.W.H.HARRISON, uitgegeven bij diens inauguratie of overlijden in april 1841.


2.Koperen medaillon met perforatie, met aan de ene zijde een afbeelding van presidentskandidaat William Henry Harrison en aan de andere zijde een afbeelding van een blokhut en de tekst THE PEOPLES CHOICHE FOR THE YEAR 1840. De blokhut (log cabin) werd in de campagne van 1840 als propagandamiddel ingezet om de nederige afkomst van Harrison te benadrukken.


3.Ovaal portretje met koperen rand met ingekleurde beeltenis van George Washington, met de tekst FIRST IN WAR. FIRST IN PEACE. FIRST IN THE HEARTS OF HIS COUNTRYMEN, omstreeks 1850.


4.Twee aardewerken bordjes met daarop afbeeldingen van George en Martha Washington, Engeland, waarschijnlijk 1932.


5.LIFE OF GEORGE WASHINGTON door Washington Irving (Londen, 1859)


6.THE LIFE OF GEORGE WASHINGTON WITH CURIOUS ANECDOTES EQUALLY HONOURABLE TO HIMSELF AND EXEMPLARY TO HIS YOUNG COUNTRYMEN door M.L. Weems (Philadelphia, 1849). Een van de talloze negentiende eeuwse Washington biografien.


7.Carte de Visite met het gezin van George Washington, tweede helft negentiende eeuw.


8.Carte de Visite van Union generaal Ulysses S. Grant, in een koperkleurig lijstje met ivoor, omstreeks 1865.


9.Carte de Visite van president Ulysses S. Grant en zijn vrouw, omstreeks 1870.


10.Carte de Visite met een getekend portret van president Ulysses S. Grant en zijn gezin, omstreeks 1870.


11.Handgeschreven briefje van acht regels, pen en inkt, door Columbus Delano, minister van Binnenlandse Zaken onder US Grant, gedateerd 1 augustus 1846.


12. Handgeschreven briefje met pen en inkt, drie regels, gesigneerd Schuyler Colfax, niet gedateerd. Schuyler Colfax was vice-president onder US Grant 1869-1873.


13.Carte de Visite van Schuyler Colfax, vice president onder U.S. Grant tussen 1869 en 1873. Colfax moest vanwege een omkoopschandaal aftreden


14.Foto van gen. U.S. Grant, zijn laatste foto, gemaakt vier dagen voor zijn overlijden op 22 juli 1885 op Mount McGregor, NY. Orginele foto.


15.Gipsen afdruk van het doodsmasker van U.S. Grant door Volk, replica uit de eerste helft van de 20^e eeuw.


16.Klein herdenkingsalbum uitgegeven ter gelegenheid van het overlijden van U.S. Grant. Albumpje bevat een tiental gravures die scènes uit het leven van president Grant verbeelden, uitgegeven in 1885.


17. Herdenkingsvaan, gedragen door de veteranen van de burgeroorlog uit de Grand Army of the Republic, bij de uitvaart van Ulysses S. Grant, 23 juli 1885. Root Post 151 verwijst naar hun voormalige legeronderdeel, onder bevel van gen. Elihu Root.


18.THE LIFE OF GENRAL U.S. GRANT CONTAINING A BRIEF BUT FAITHFUL NARRATIVE OF THOSE MILITARY AND DIPLOMATIC ACHIEVEMENTS enz. (Boston 1868)door John C. Abott.

Een biografie geschreven om de politieke aspiraties van Grant te ondersteunen.


19.Republican Ticket voor de nominatie van James Garfield en Chester Arthur, verkiezingen van 1880.


20.Carte de Visite met afbeelding van generaal James Garfield, presidentskandidaat voor de verkiezingen van 1880.


21.Klein herdenkingsalbum uitgegeven naar aanleiding van de moord op president James Garfield, getiteld FROM THE CRADLE TO THE GRAVE. Albumpje bevat tiental gravures die scènes uit het leven van Garfield verbeelden, uitgegeven in 1881.


22.Koperen medaillon met de afbeeldingen van Grover Cleveland en Thomas Hendricks (D), verkiezingen van 1884.


23.Notitieboekje met op de omslag de portretten van Grover Cleveland en Thomas Hendricks, verkiezingen van 1884.


24.Metalen medaillon, met een afbeelding van Grover Cleveland, kandidaat voor de Democraten, 1892.


25.Vaan van geel-roze stof, met getekende afbeelding van Grover Cleveland, met de tekst CLEVELAND AND STEVENSON. 1892, verkiezingen van 1892.


26.Presse papier, met afbeelding van president Ulysses S. Grant en de tombe in New York waarin hij in 1897 werd bijgezet, uitgegeven bij gelegenheid van de opening van Grants Tomb op 27 april 1897.


27. Glasdia voor toverlantaarn, met portret van William Jennings Bryan, drie maal verliezend democratisch kandidaat, omstreeks 1896. Deze glasdias werden gebruikt op campagnebijeenkomsten.


28. Stereoscoopfotos van president McKinley en zijn vrouw Ida. Stereoscoops waren omstreeks 1900 erg populair en waren voorlopers van de latere view-masters, het suggereerde een driedimensionale diepte in de foto. Fotos uit 1898 en 1900.


29.Doosje met daarin een poppetje van zeep, met op de voorzijde de tekst MY PAPA WILL VOTE FOR MCKINLEY. GOLD STANDARD, PROTECTION, RECIPROCITY AND GOOD TIMES. Het zeeppoppetje aan de binnenzijde draagt een strikje om de hals met het eerste deel van dezelfde tekst, zeer zeldzaam, verkiezingen van 1896.


30.Rode vaan met goudopdruk MCKINLEY AND HOBART 1896, koperen speld, verkiezingen van 1896.


31.Presse-papier met een afbeelding van president William McKinley, omstreeks 1900.


32.LIFE OF WILLIAM MCKINLEY AND COMPLETE STORY OF HIS ASSASSINATION door Marshall Everet (New York, 1901).


33.Publiciteitsfoto van president William McKinley, omstreeks 1896.


34.Programma van de herdenkingsdienst ter gelegenheid van de moord op William McKinley, gehouden in Massachusetts 19 september 1901.


35.Verzilverde lepel, met op de voorkant de tekst GOOD LUCK en de beeltenis van William McKinley, en op de achterzijde de tekst PROTECTION/PROSPERITY, president William McKinley, verkiezingen van 1900.


36.Aardewerken bord met drie ovalen met daarin de portretten van drie vermoorde presidenten, Lincoln, Garfield en McKinley, tegen een lichtgroene achtergrond met twee Amerikaanse vlaggen, met de tekst OUR MARTYRS, uitgegeven in 1901.


37.Pijp van aardewerk en kunststof, met de beeltenis van president William Howard Taft (R), vervaardigd door Gambier in Parijs, omstreeks 1908.


38.Groot medaillon met een foto van William H. Taft, verkiezingen van 1908.


39.Rond porseleinen bord met gecentreerd een afbeelding van William H. Taft (R), verkiezingen van 1908.


40.De officiële oorlogsproclamatie van president Woodrow Wilson van 2 april 1917. De V.S. verklaren de As-Mogendheden de oorlog.


41.THE LIFE OF WOODROW WILSON door Josephus Daniels (New York, 1924).


42.Twee vingerhoedjes met de namen van Herbert Hoover en Charles Curtis, Republikeinse kandidaten, verkiezingen van 1928


43.Metalen nummerbord in rood en blauw, met de tekst HOOVER, Republikeins kandidaat, verkiezingen van 1928.


44.Getypte brief van 19 april 1929, in blauwe inkt gesigneerd door Alfred E. Smith, verliezend democratisch presidentskandidaat in 1928.


45.Twee borrelglaasjes, met de tekst HAPPY DAYS ARE HERE AGAIN,slogan van Franklin Roosevelt, Democratisch kandidaat, verkiezingen van 1933. Eveneens afgebeeld de ezel, symbool voor de democratische partij.


46.Vaantje met afbeelding van Franklin D. Roosevelt (D) en de tekst GOD BLESS AMERICA. FRANKLIN D. ROOSEVELT. OUR NEXT PRESIDENT, verkiezingen van 1932.


47.The presidential puzzle, puzzelspelletje in een doosje met daarop de silhouetten van Hoover en Roosevelt en de tekst MAY THE BEST MAN WIN, campagne van 1932.


48.Mok met daarop een medaillon met de beeltenis van Franklin D. Roosevelt met als opschrift THE NEW DEAL, Roosevelts econimische herstelprogramma; 1933.


49.Officieel programma bij de feestelijkheden ter gelegenheid van de inauguratie van Franklin Roosevelt als president en John Nance Garner als vice president op 4 maart 1933, getekende omslag in blauw en oranje met de portretten van Roosevelt en Garner, 63 paginas.


50.Vijf buttons van de verliezende Republikeinse kandidaat Wendell Willkie, verkiezingen van 1936.


51.Gesigneerde sepiakleurige foto van Thomas E. Dewey, Republikeins kandidaat bij de verkiezingen van 1948.


52.10 inch grammofoonplaat van bakeliet, met de beroemde afscheidsrede van generaal Douglas MacArthur voor het Congres op 19 april 1951. Op de hoes een getekende afbeelding van MacArthur, Capitol records 1951. MacArthur ambieerde de Republikeinse kandidatuur voor 1952.


53.Stukje zeep met de afbeelding van Dwight Eisenhower, met de tekst CLEAN UP WITH IKE, verkiezingen van 1952.


54.Pakje sigaretten in rood , wit en blauw met foto van Adlai Stevenson en de tekst STEVENSON FOR PRESIDENT, verkiezingen van 1952.


55.Drie verschillende buttons en een tab voor de campagne van Adlai Stevenson en Estes Kefauver (D), verkiezingen van 1952.


56. Gesigneerd vistitekaartje van Estes Kefauver, running mate van Adlai Stevenson (D), verkiezingen van 1952.


57. Acht verschillende buttons voor de campagne van Dwight Eisenhower en Richard Nixon (R), verkiezingen van 1952.


58. Tafelkleedje in rood, blauw en wit, gecentreerd een portret van Dwight Eisenhower, met de tekst WIN WITH IKE FOR PRESIDENT en I LIKE IKE, verkiezingscampagne van 1952.


59.Puntvaan van vilt in blauw en oranje met getekend portret van Dwight Eisenhower, uitgegeven ter gelegenheid van de inauguratie van Eisenhower op 20 januari 1953.


60.Toegangskaarten voor de inauguratie van Eisenhower en Nixon, 20 januari 1953.


61.Twee mokken met de gezichten van Dwight en Mamie Eisenhower, omstreeks 1954.


62.Getypte brief van 25 juni 1956, in blauwe inkt gesigneerd door Adlai Stevenson, Democratisch kandidaat voor de verkiezingen van 1956.

In de brief bedankt hij het echtpaar Grieves voor een fundraising - picknick.


63.Uitgave van de Democratic Digest van oktober 1956, met een portret van presidentskandidaat Adlai Stevenson (D).


64. Officieel programma van het Inaugurele Bal op 21 januari 1957, omslag in diepdruk in blauw, rood en goud, acht paginas.


65.Perskaart, inaugurele bal op 21 januari 1957.


66.Raamsticker van de Eisenhower campagne (1956)


67.Flesstopper met karikatuur van Dwight Eisenhower, gemaakt in Nederland, late jaren vijftig.


68.Gesigneerd visitekaartje van Henry Cabot Lodge,verliezend Republikeins kandidaat voor het vice-presidentschap met Richard Nixon, verkiezingen van 1960.


69.Stripboekje, acht paginas full colour, van de Eisenhower campagne van 1956. Het populaire nieuwe medium van het stripverhaal gebruikt als propagandamateriaal om de jongere kiezer te bereiken.


70. Programma van de uitvaartdienst voor Richard M. Nixon in Yorba Linda California, 27 april 1994.

Presidentverkiezingen USA 2004 Internet (Nederlandstalig):

www.theunitedstatesofamerica.nl/presidenten/verkiezingen2004