FILMMUSEUM


Amsterdam, 22 oktober 2004

Gedwongen ontslagen bij het Filmmuseum

De Raad voor Cultuur adviseert voor de periode 2005 - 2008 een korting op de subsidie van het Filmmuseum ter hoogte van 455.000 euro. Mevrouw Medy van der Laan, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft het advies van de Raad voor Cultuur overgenomen. Het tekort loopt bovendien op doordat de prijsstijgingen niet worden gecompenseerd en de loonkostenontwikkeling slechts gedeeltelijk wordt gecompenseerd.

Ten gevolge van de bezuinigingen in het nieuwe Kunstenplan ziet het Filmmuseum zich gedwongen per 1 januari 2005 zijn activiteiten in te perken. Tien arbeidsplaatsen worden opgeheven, hetgeen leidt tot zeven gedwongen ontslagen.

De bezuinigingen - ook de gemeente Amsterdam vermindert de subsidie voor het Filmmuseum (met 80.000 euro) - hebben gevolgen voor de inkomsten en werkzaamheden van het Filmmuseum. Er zullen minder films geconserveerd kunnen worden, het aantal voorstellingen zal teruglopen tot de helft omdat er geen middelen meer beschikbaar zijn voor activiteiten in anderen zalen. De voorstellingen in het Vondelpark op zaterdagmiddag en zondagochtend worden geschrapt en het aantal films dat het Filmmuseum aanbiedt aan de filmhuizen zal teruglopen.

De bezuinigingen treffen het Filmmuseum op het moment dat het bezoekersaantal sterk stijgt; in 2001 bezochten ruim 70.000 mensen het museum, voor 2004 verwacht het Filmmuseum zo'n 185.000 bezoekers aan de vestigingen in de hoofdstad. Daarmee behoort het Filmmuseum tot de tien best bezochte musea van Amsterdam. De Filmmuseum-programma's in het land en de distributietitels trekken jaarlijks 250.000 bezoekers.

De Raad voor Cultuur onderschrijft in zijn advies de noodzaak van nieuwbouw voor het Filmmuseum, waarvoor de plannen al volop in ontwikkeling zijn. Dat de Raad nieuwe huisvesting (collectiedepot, vier zalen, tentoonstellingsruimte, studiecentrum) voor het Filmmuseum zeer wenselijk acht, laat zich moeilijk rijmen met de voorgestelde bezuinigingen.

Het Filmmuseum zal dan ook een beroep doen op de staatssecretaris om de bezuiniging achterwege te laten of te beperken. Wat de afgelopen jaren is opgebouwd mag niet verloren gaan; ook in de komende jaren moet de publieke taak van het Filmmuseum - het beheren en toegankelijk maken van het filmerfgoed - gewaarborgd blijven. Het Filmmuseum bekleedt op dit gebied een unieke positie in Nederland en speelt ook internationaal een vooraanstaande rol in het behoud en beheer van het filmerfgoed.

Voor meer informatie
FILMMUSEUM
Rien Hagen, tel. (020) 5891.415, e-mail: rhagen@filmmuseum.nl Rieks Hadders, tel. (020) 5891.423, e-mail: rhadders@filmmuseum.nl Geke Roelink, tel. (020) 5891.477, e-mail: groelink@filmmuseum.nl
---


------------------------------

22 okt 04 14:00