Gemeente Stadskanaal

Nieuwsberichten

22-10-2004
Gezond en veilig wonen


* Ventileren voor een gezonde woning

* Veilig wonen met gas en elektra

* Schoon drinkwater, ook voor de kleine

* Voorzichtig met asbest

* Last van lawaai van uw buren?

* Brandveiligheid in uw woning

* GSM- en UMTS antennes

Gezond en veilig wonen

VROM vindt dat iedereen in Nederland gezond en veilig moet kunnen wonen. Daarom zijn er wetten en regels voor de bouw en de water- en energievoorziening.
Maar verantwoord wonen is ook uw zaak als bewoner. Bijvoorbeeld: isoleren is prima maar zonder genoeg ventilatie wordt het ongezond. En u loopt risico als uw gasinstallatie nooit gecontroleerd wordt. Zo zijn er meer zaken waar u zelf attent op moet zijn, zoals asbest, radon, legionella of loden waterleidingen. Denk ook aan dingen die bij u in de buurt kunnen spelen. Wat kunt u doen aan burenlawaai? Zijn hoogspanningslijnen gevaarlijk? Loopt u risico's door activiteiten in de buurt? Over alles wat met gezondheid, veiligheid en wonen te maken heeft, kunt u heel makkelijk meer te weten komen als u kijkt op www.vrom.nl/gezondenveilig

Ventileren voor een gezonde woning

Het is buiten al flink koud. Gelukkig heeft u uw huis goed geïsoleerd. Om vooral geen kostbare warmte te verliezen, zorgt u er voor dat ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten blijven. Toch wil het niet echt behaaglijk worden in huis. Waarschijnlijk staat u er niet bij stil, maar dagelijks zijn wij bezig om de lucht binnenshuis flink te 'vervuilen'. We koken, douchen, roken, zetten de vaatwasser aan of stoken de open haard nog eens op. Al deze handelingen vervuilen de lucht binnenshuis. Veel mensen denken dat een tijdje het raam openzetten wel afdoende is. Maar een raam staat veelal voor korte duur open, zeker als het buiten regent of koud is. Het is beter voor uw gezondheid om te zorgen voor een continue ventilatie.

Vocht in huis
Veel mensen gaan er vanuit dat vocht in huis van buitenaf komt. Lekkages, doorslaande muren of optrekkend vocht kunnen de boosdoeners zijn. In nieuwbouwwoningen zijn zelfs grote hoeveelheden bouwvocht aanwezig, soms wel vierduizend liter. Toch komt er ook veel vocht van 'binnenuit'. Gemiddeld zeven liter per dag. Door slechte ventilatie blijft vocht in de woning aanwezig en hoopt zich op. Bewoners ontdekken vocht meestal in een laat stadium als er zwarte schimmelplekken op de muur ontstaan, behang loslaat of verf afbladdert.Toch kunt u al eerder vochtproblemen ontdekken, bijvoorbeeld doordat ruiten langdurig beslagen zijn of er een bedompte lucht in huis hangt. Een vochtige woning kan schadelijk zijn voor uw gezondheid en kan bij mensen met astma of aandoeningen aan de luchtwegen allerlei klachten veroorzaken. Denk aan benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische neusverkoudheid. Maar ook kinderen die opgroeien in een vochtig huis, hebben een grotere kans op gezondheids-klachten. Onderzoek wees uit dat die kans 25 procent hoger ligt dan van kinderen die in een gunstiger woonklimaat leven. Overigens ontstaan gezondheidsproblemen niet door het vocht zelf. Vooral schimmels en huisstofmijten zijn de boosdoeners. Deze gedijen goed in een vochtige omgeving. Continu ventileren kan in veel gevallen de grootste problemen oplossen.

Ventileren en isoleren
Door een goede isolatie bezuinigen we op stookkosten en sparen tevens het milieu. Maar isoleren kan niet zonder ventileren. Sluit daarom ventilatievoorzieningen zoals luchtroosters, mechanische ventilatiekanalen, ventilatoren en bovenlichten nooit af. Deze zorgen voor een continue zwakke luchtstroom waardoor verse lucht de woning in stroomt en de 'vervuilde' binnenlucht de woning uit kan. Overigens gaan ventileren en energie besparen prima samen. Een woning met een vochtig binnenklimaat kost namelijk veel meer energie om te verwarmen dan een woning die van binnen droog is. Dus als u continu ventileert, hoeft u uiteindelijk minder te stoken.

Radon in de woning
Radon is een radioactief edelgas dat vrijkomt uit bouwmaterialen en uit de bodem (onder de woning). Je kunt radon niet zien, ruiken of proeven (maar wel meten met speciale apparatuur). Het gas is van nature aanwezig in de buitenlucht. In woningen (en vooral kruipruimtes) kan radon zich in de lucht ophopen, waardoor de concentratie hier hoger is dan buiten. Verhoogde radonconcentraties in de woning verhogen de kans op longkanker. Door goed te ventileren kunt u er voor zorgen dat de radonconcentratie in de woning laag blijft.

Enkele tips

* Houd ventilatieroosters boven de ramen open. Is het buiten erg koud, sluit ze dan maximaal voor de helft.

* Maak roosters regelmatig schoon. Dit kan met een stofzuiger. Vergeet daarbij niet de buitenkant schoon te maken. Spinnenwebben of bladeren kunnen de roosters eveneens afsluiten.
* Bent u klaar met koken? Laat de afzuigkap nog een kwartiertje aanstaan, zodat het overtollige vocht in uw keuken wordt afgevoerd.

Meer tips over ventileren vindt u op www.vrom.nl/ventilatie. Het informatieblad 'Ventileren voor een gezonde woning kunt u downloaden en bestellen via www.vrom.nl of telefonisch bestellen bij de Postbus 51 Infolijn: 0800 - 80 51 (gratis).

Veilig wonen met gas en elektra

Ongelukken met gas en elektra in woningen komen gelukkig niet vaak voor in Nederland. Maar als het mis gaat, zijn de gevolgen wel groot. Koolmonoxidevergiftiging, brand, elektrocutie of gasexplosie; u wilt het gewoon niet riskeren. Achterstallig onderhoud, ondeskundig doe-het-zelven en slechte ventilatie zijn de belangrijkste oorzaken.

U bent als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de gas- en elektra-installatie in de woning. Bent u huurder, dan is uw verhuurder dus verantwoordelijk. Een gasinstallatie bestaat uit de gasleidingen (in huis vanaf de meter) en alle apparaten die daarop aangesloten zijn zoals cv-ketel, geiser, gasfornuis, gaskachel en eventueel boiler. Een elektra-installatie bestaat uit de leidingen na de meter, stopcontacten en lichtschakelaars en alle elektrische apparaten. Waar moet u op letten en wat kunt u doen?

Onderhoud gas en elektra
Zorg dat gas en elektra goed onderhouden zijn en laat regelmatig controleren op veiligheid. U kunt hiervoor een onderhoudscontract met een vakman afsluiten. Meestal ziet u op de sticker op uw meterkast en cv-ketel wie de laatste controle heeft uitgevoerd en wanneer dat is gebeurd. Regelmatig onderhouden apparaten (bijvoorbeeld uw cv-ketel) zijn niet alleen veiliger, maar ook zuiniger. Bovendien wordt de kans op storingen kleiner.

Wees voorzichtig met doe-het-zelven

Ga liever niet zelf klussen aan gas en elektra als u er weinig verstand van heeft. Als u dit wel doet, laat dan een vakman uw werk controleren.

Ventileer extra goed bij gaskachels en oude geisers Ventileer uw woning goed, vooral als u gaskachels en een oude geiser in huis heeft. Er moet namelijk voldoende zuurstof aanwezig zijn voor een volledige verbranding van gas in de kachel of geiser. Is dit niet het geval, dan komt er koolmonoxide vrij. Dit giftige gas is reukloos, slaapverwekkend en uiteindelijk dodelijk. Hoe u koolmonoxide tijdig kunt signaleren? Kijk naar de kleur van de vlam in geiser of gaskachel: als deze niet blauw maar oranje is, komt er koolmonoxide vrij. Er bestaan ook koolmonoxidemelders die u alarmeren als er koolmonoxide wordt gemeten.

Meer informatie
Meer tips over gas en elektra vindt u op www.vrom.nl/gasenelektra. Het informatieblad 'Veilig wonen met gas en elektra' kunt u bestellen via www.vrom.nl of bij Postbus 51: 0800-8051 (gratis).

Schoon drinkwater, ook voor de kleine

We hebben in Nederland gelukkig heel schoon drinkwater. Alleen legionella en loden leidingen kunnen in bepaalde situaties de kwaliteit van het water in gevaar brengen. Let daarom op een aantal zaken.

Leidingen doorspoelen na vakantie
Bent u langer dan een week weggeweest? Dan is het raadzaam direct bij terugkomst alle kranen (warm en koud) een minuut open te zetten. Zo spoelt u het water weg dat tijdens uw afwezigheid in de leidingen heeft stilgestaan. Hierin hebben bacteriën de kans gehad zich te vermenigvuldigen. Dit kan ongezond zijn. Het gevaarlijkst is de legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken. Besmetting kan alleen gebeuren door het inademen van waterdruppeltjes waarin legionella zit. Dus waterdamp. Dompel de douchekop daarom onder in een emmer met water en ventileer goed.

Warm water ècht warm
Staat de boiler of combiketel wel heet genoeg afgesteld? Als het water wordt verwarmd tot 60 graden of meer, is er niets aan de hand. Is het echter minder dan 60 graden, dan krijgen bacteriën de kans zich te vermenigvuldigen. Ook hier is legionella weer het grootste gevaar voor uw gezondheid.

Loden leidingen en uw baby
Heeft u een baby die flesvoeding krijgt? Dan is drinkwater uit loden leidingen voor uw kleine af te raden. Gebruik in dat geval het eerste jaar bronwater voor het bereiden van flesvoedingen en drinken. Geeft u borstvoeding, dan kunt u zelf wel gewoon water uit de kraan blijven drinken. Loden leidingen komen alleen voor in huizen van voor 1960. Veel loden leidingen zijn al gesaneerd, maar niet in alle huizen is dit het geval. Overigens is het gezondheidsrisico van lood in drinkwater erg klein. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat teveel lood in het babylichaam kan leiden tot een lagere intelligentie en gedragsverandering. Wilt u loden leidingen in uw woning vervangen, dan kunt u in aanmerking komen voor een subsidie van het ministerie van VROM.

Meer informatie
Meer informatie over legionella, loden leidingen en de subsidieregeling vindt u op www.vrom.nl en www.minvws.nl

Voorzichtig met asbest

Tot de jaren tachtig is asbest geregeld toegepast in woningen. Het materiaal was populair omdat het sterk, slijtvast, isolerend en goedkoop was. Inmiddels weten we hoe gevaarlijk asbest is voor de gezondheid. Asbesthoudende materialen worden dan ook niet meer gebruikt. Asbest kunt u in verschillende vormen en materialen tegenkomen in woningen: platen van asbesthoudend cement zijn gebruikt in gevels en dakbeschot, in en rondom schoorstenen en in of bij de cv-installatie. Ook kan asbest in golfplaat zitten op schuren en garages.

Asbest komt ook voor in sommige oude soorten vinylzeil en harde vinyltegels en soms in oude huishoudelijke apparaten die warmte uitstralen of aan warmte worden blootgesteld zoals gaskachels, CV-ketels, oude haardrogers, strijkijzers en warmhoudplaatjes.

Verwijderen van asbest
Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid wanneer asbestvezels vrijkomen. Dit kan gebeuren als asbest in slechte staat verkeert of ondeskundig verwijderd wordt. Dan komen er miljoenen asbestdeeltjes vrij waardoor de kans op inademing groot is. Bij inademing kunnen asbestvezels diep doordringen in de longen waardoor er grote kans bestaat op longkanker en stoflongen. Als asbestvezels gebonden zijn aan stevige materialen zijn de gezondheidsrisico's zeer klein, zolang u het asbest laat zitten waar het zit. U moet altijd voorzichtig omgaan met asbesthoudende materialen in de woning.

Er gelden regels voor het verwijderen van asbest. Zo moet u in de meeste gevallen toestemming aan uw gemeente vragen. Het kan zijn dat u er een sloopvergunning voor nodig heeft. In een aantal gevallen bent u verplicht om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen bij het verwijderen van asbest.

Meer informatie
Op www.vrom.nl/asbest vindt u uitgebreide informatie en antwoorden op veel gestelde vragen over asbest. De folder 'Asbest in en om het huis' geeft informatie over hoe u asbesthoudende materialen kunt herkennen, wat u moet doen als u ze aantreft en of u ze zelf mag verwijderen. Bestellen kan telefonisch bij Postbus 51, telefoon 0800-8051 (gratis) of via www.vrom.nl
Als u materiaal wilt laten onderzoeken waarin mogelijk asbest zit, kunt u contact opnemen met een laboratorium dat bevoegd is om asbestanalyses uit te voeren. Een deskundig
asbestinventarisatiebedrijf kan eveneens nagaan of in uw woning asbest aanwezig is. Aan deze opties zijn wel kosten verbonden. Voor adressen van erkende laboratoria voor asbestanalyses kunt u contact opnemen met de Raad voor Accreditatie (www.rva.nl).

Last van lawaai van uw buren?

Elke ochtend wil de hond van de buren wel érg vroeg worden uitgelaten. U houdt van honden, maar blaffende honden om vijf uur 's ochtends vindt u toch minder leuk! De bovenburen geven een feestje. U houdt ook wel van wat gezelligheid. Maar is het nu écht nodig om bijna elke avond tot half twee bezoek over de vloer te hebben? U moet de volgende ochtend om zeven uur opstaan om naar uw werk te gaan.

Burenlawaai is voor een op de drie Nederlanders een probleem. Eén op de acht, dat zijn maar liefst 850.000 gezinnen, heeft zelfs extreme last van lawaai van hun buren. Het kan uw plezier om ergens te wonen aardig bederven. In heel erge gevallen kan het zelfs uw gezondheid in gevaar brengen. Ruzie met buren en misschien wel stress en slapeloosheid eisen hun tol. Lawaai gaat jammer genoeg niet vanzelf over. Wat kunt u doen? Samen met gemeenten en verschillende belangenorganisaties heeft het ministerie van VROM de handreiking Burenlawaai ontwikkeld. Dit is een overzicht van maatregelen voor het aanpakken van het probleem burenlawaai. De handreiking is te vinden op de site van het ministerie www.vrom.nl/geluidhinder. De handreiking richt zich vooral op organisaties die een rol kunnen spelen bij het oplossen van het probleem. Denk aan woningcorporaties, buurtbemiddeling, de gemeente en de wijkagent.

Maar de handreiking Burenlawaai kan ook ú helpen met uw problemen met uw buren. Naast maatregelen vindt u lessen uit de praktijk. En het is mogelijk om advies op maat te krijgen. U vult een aantal vragen in en krijgt de meest geschikte oplossingen op een rijtje. Dit kunnen simpele oplossingen zijn. Het hangt af van het probleem. Bij het geluid van schuivende stoelen op de houten vloer van de bovenburen volstaat een simpele oplossing. U kunt met uw buren afspreken dat ze viltjes onder de stoelpoten doen. De feestende buren kunt u vragen na een bepaalde tijd het geluid van de muziek zachter te zetten.

Niet alle problemen zijn op te lossen met een goed gesprek en een afspraak. Bijvoorbeeld als meer mensen in uw flat geluidsoverlast hebben doordat de huizen gehorig zijn. De woningcorporatie kan dan misschien met u meedenken over een oplossing voor de flat. Een ander voorbeeld is als u met uw buren heeft gepraat en het heeft niet geholpen. Dan heeft u behoefte aan de bemiddeling van een tussenpersoon. Denk hierbij niet alleen aan de politie, maar eerder aan andere organisaties zoals buurtbemiddeling. In het uiterste geval kan er tot huisuitzetting worden overgegaan. De handreiking vertelt u wat uw mogelijkheden zijn.

Meer informatie kunt u vinden op www.vrom.nl/geluidhinder.

Brandveiligheid in uw woning

Jaarlijks breekt in zo'n 6000 woonhuizen brand uit. Daarbij vallen ongeveer 50 doden en 500 gewonden. Doden vallen er vooral wanneer een brand te laat wordt ontdekt: als rook en vuur zich al hebben verspreid en vluchtroutes zijn afgesneden. Brand overvalt mensen onvoorstelbaar snel.

In een paar minuten kan een beginnend brandje een grote uitslaande brand met extreem hoge temperaturen worden of kan de dichte rook van een smeulbrand uw vertrouwde omgeving in een doolhof veranderen. Eenvoudige maatregelen zoals het plaatsen van rookmelders en het maken van een vluchtplan kunnen een hoop ellende besparen. Want hoewel uw lijf en leden redden het allerbelangrijkste is, hakt het grote verlies van bezittingen met emotionele waarde er ook diep in.

Rookmelder
Een rookmelder - een apparaat dat de aanwezigheid van rook aangeeft - waarschuwt vóór het te laat is. Zonder het alarmsignaal van de rookmelder wordt een brand die 's nachts uitbreekt of ontstaat in ruimten waar niemand aanwezig is te laat ontdekt. Daarbij komt dat de heftige rookontwikkeling juist slaapverwekkend werkt; koolmonoxide die vrijkomt bij brand, is giftig. Wakker wordt u dus niet van de rook, maar wèl van het alarmsignaal van een rookmelder. Om brand tijdig te ontdekken moet u één of meerdere rookmelders ophangen. Belangrijk is dat u voldoende rookmelders in huis bevestigt op de juiste plekken.

Er zijn verschillende soorten rookmelders: optische rookmelders en ionisatierookmelders. Optische rookmelders zijn vaak iets duurder maar wel beter omdat ze (soms minuten) eerder rook signaleren. Rookmelders op batterijen moet u elke drie maanden testen.

Rookmelders die u weg wilt gooien, mogen niet in de prullenbak. U kunt ze inleveren bij de gemeente of de winkelier waar u een nieuwe rookmelder koopt. Rookmelders worden onder andere verkocht in de grote doe-het-zelfzaken of bouwmarkten.

Vluchtplan
Brand maakt van uw huis een doolhof. Zorg daarom voor een goed vluchtplan en oefen dit met uw huisgenoten. Mocht er ooit brand bij u thuis uitbreken, dan weet u wat u te doen staat.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.vrom.nl/rookmelders. Uitgebreide informatie over brandveiligheid vindt u op de site van de Stichting Consument en Veiligheid: www.veiligheid.nl.

GSM en UMTS antennes

Het gebruik van mobiele telefoons is sterk toegenomen. Het zogenaamde GSM-netwerk bestaat al enige tijd. Daarmee kun u gesprekken en kleine berichten versturen. Het relatief nieuwe UMTS maakt het ook mogelijk om mobiel te internetten, bewegend beeld en geluid te versturen. Voor mobiele communicatie plaatsen telefoonbedrijven antennes op hoge gebouwen en in masten. Deze antennes werken met elektromagnetische velden. Dit is geen nieuw verschijnsel, want ook radio en tv werken dankzij deze velden, evenals het anti-diefstalpoortje in de winkel. Maar in hoeverre vormen deze elektromagnetische velden een bedreiging voor de gezondheid?

Wereldwijd is er veel onderzoek verricht naar de invloed van elektromagnetische velden op het menselijk lichaam. Vastgesteld is dat deze het menselijk lichaam opwarmen. Om te voorkomen dat hieruit gezondheidsklachten voortkomen, stelde de Europese Commissie limieten vast voor elektromagnetische velden waaraan mensen mogen blootstaan. Ook de Nederlandse overheid houdt zich aan deze limieten. De limieten hebben zeer ruime veiligheidsmarges zodat er geen gevaar bestaat voor een te hoge opwarming van het lichaam.

Wonen of werken onder een antenne
Als u woont of werkt in een pand waar een antenne op het dak staat, hoeft u zich geen zorgen te maken. De antennes staan in Nederland zo opgesteld dat niemand dichtbij de hoofdbundel van het elektromagnetische veld kan komen. Via het antenneregister op www.antennebureau.nl kunt u informatie vinden over de antennes in uw woonplaats.

Meer informatie
Op www.vrom.nl/antennes vindt u uitgebreide informatie over antennes in Nederland. De brochure 'GSM en UMTS antennes en uw gezondheid' kunt u bestellen bij het Nationaal Antennebureau (www.antennebureau.nl).