VER. VAN OPENBARE BIBLIOTHEKEN
http://www.debibliotheken.nl

Collectiebeleid niet slechter maar slimmer

De Vereniging van Openbare Bibliotheken deelt de zorg zoals verwoord in het artikel 'Het betere boek wordt zeldzaam in de bieb' op de voorpagina van de Volkskrant (22 oktober), maar herkent zich absoluut niet in de gebruikte kwalificaties als 'infantilisering', etc. Het collectiebeleid van bibliotheken is een belangrijke zaak en zal daarom altijd onderwerp zijn van een serieus debat over vorm, samenstelling en inhoud.

Het collectiebeleid is immers de kerntaak van de openbare bibliotheek. Daarbij streven openbare bibliotheken naar collecties die een zo representatief mogelijk beeld geven van alles wat verschijnt op de Nederlandse markt ten behoeve van de Nederlandse samenleving. Collectiebeleid gaat daarbij verder dan alleen maar boeken, maar omvat ook digitale media, tijdschriften, CD's en DVD's. Doordat er steeds meer materialen (boeken, nieuwe media, etc) op de markt komen, moeten bibliotheken - bij gelijkblijvende of krimpende subsidies - steeds slimmer hun collectie inkopen.

Bij dit collectiebeleid gelden primair inhoudelijke, culturele en maatschappelijke uitgangspunten, waarbij de bibliotheek géén commerciële uitgangspunten hanteert. Wel worden per bibliotheek deze uitgangspunten toegespitst en uitgewerkt naar gelang het beschikbare budget en wat er leeft in het verzorgingsgebied van die bibliotheek. Zo zullen bij voorbeeld in kinderrijke buurten veel prentenboeken met b.v. twee regels tekst worden aangeschaft en is in andere bibliotheken weer meer literair werk aanwezig. Daarnaast wordt er volop geëxperimenteerd met de plaatsing en presentatie van bibliotheekcollecties. De in de Volkskrant genoemde beleefbibliotheek in Drachten is daar een voorbeeld van, waarbij de bibliotheek haar collectie op een vernieuwende, aantrekkelijke en overzichtelijke manier presenteert.

Tegelijkertijd werken openbare bibliotheken steeds meer samen bij het collectiebeleid: er vindt - onder impuls van technologische mogelijkheden - meer en meer afstemming plaats tussen verschillende bibliotheken met maar één doel: zorgen dat bibliotheekgebruikers in het hele land gebruik kunnen maken van de gezamenlijke (dus totale) collectie van alle openbare bibliotheken in Nederland. Daarmee komen alle bibliotheekmaterialen binnen het bereik van iedereen. Door hierbij afspraken te maken over de verschillende zwaartepunten in de collecties, kunnen bibliotheken met dezelfde middelen méér bereiken. Bibliotheken kunnen gezamenlijk hun collecties verbreden en verdiepen en krijgen daardoor ruimte om hun dienstverlening verder uit te breiden met digitale media, een optimale beschikbaarheid van CD's en - in de toekomst - een betere beschikbaarheid van andere informatiedragers als DVD's.

De collectie van een bibliotheek zal dus in de toekomst vooral beoordeeld moeten worden op wat via het netwerk van bibliotheken beschikbaar is, met als basis een goede lokale collectie.

Nieuwe initiatieven hiervoor worden door de Vereniging van Openbare Bibliotheken genomen. Op 15 december wordt b.v. een Congres over Collectiebeleid georganiseerd. Hierbij ligt het accent op het formuleren en aanscherpen van goed inhoudelijk collectiebeleid met de mogelijkheden en uitdagingen die er nu liggen.