Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de voorgestelde vertegenwoordiging in de interministeriële conferenties.

Op voorstel van minister-president Yves LETERME en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) keurt de Vlaamse Regering de samenstelling goed van het college van ambtenaren-generaal voor de bestuurlijke hervormingen. Fernand Desmyter, Eric Stroobants, Wilfried Terryn, Jos Van Rillaer en Diane Verstraeten zijn de afgevaardigden van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Koen Allaert, Ingrid Lieten, Eric Portugaels, Lieven Van Den Berghe en Wim Van Severen zijn de afgevaardigden van de Vlaamse openbare instellingen.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de organisatie van Export Vlaanderen en de instellingsspecifieke regeling van de rechtspositie van het personeel. Het personeelsstatuut van Export Vlaanderen wordt met deze beslissing ook van toepassing op de personeelsleden van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel die naar het Vlaamse Gewest werden overgedragen. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN en van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de erkenning en subsidiëring van regionale samenwerkingsverbanden en het daarbijhorende aanvraagformulier.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering duidt volgende personen aan als leden van de raad van bestuur van de Hogere Zeevaartschool: Nicole Simons-Van Echelpoel, Marc Van De Wal, Nadine Vanhaecke en Frans Van Rompuy als effectieve leden, en Marc Nuytemans, Micheline Porta, Hugo De Vlieger en Anita Ruttens als plaatsvervangende leden.


* * *

Na onderhandelingen met alle actoren hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de organisatie en het instellingsspecifieke personeelsstatuut van de Dienst voor Infrastructuurwerken van het Gesubsidieerd Onderwijs (DIGO). Voorgelegd besluit is bedoeld als aanvulling op het 'stambesluit', zonder afbreuk te willen doen aan de huidige statutaire verworvenheden van het personeel. Het besluit gaat nog voor advies naar de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met alle actoren keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit goed inzake de organisatie van het permanente secretariaat van de Vlaamse Onderwijsraad (VlOR) en de instellingsspecifieke regeling van het personeelsstatuut. Dit besluit vormt voor de VlOR een aanvulling op het stambesluit van sommige Vlaamse openbare instellingen (VOI's). Het bevat bepalingen met betrekking tot het toepassingsgebied, de werking van het permanente secretariaat van de VlOR, de administratieve loopbaan, de tuchtregeling, het verlof en de administratieve toestand tijdens verlof, het geldelijk statuut en de rechtspositie van het contractuele personeelslid. Het besluit gaat nog voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering dient jaarlijks het bedrag van de ledenbijdrage voor de zorgverzekering vast te stellen. Ze keurt nu een besluit goed dat de bestaande regeling ook in 2005 bestendigt.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering keurt de voorontwerpen van programmadecreten principieel goed. Deze decreten zijn de wettelijke vertaling van de besluitvorming omtrent de tweede begrotingscontrole 2004 en de opmaak van de initiële begroting 2005. Deze voorontwerpen worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State, de SERV, de MiNa-raad en de VlOR.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering beslist haar besluit over de "Sale & Rent back"-operatie van enkele overheidsgebouwen verder uit te voeren. Het voorbereidende onderzoekstraject is afgerond en nu de nadere modaliteiten bepaald zijn, kan overgegaan worden tot het effectieve verkoopsproces.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering beslist tot overheveling van de in het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Social- Profitsector 2000-2005 bepaalde budgetten naar de functionele basisallocatie voor de uitvoering van de maatregelen extra verlof en managementondersteuning.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering stemt in met de verkoop van een onroerend goed op de hoek van de Ploegstraat en de Copernicuslaan in Antwerpen, door de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen vzw (KMDA) aan de nv Hoteland. Dit is noodzakelijk voor de realisatie van een bouwproject van Alcatel op het Kievitplein, dat als zeer belangrijk wordt beschouwd voor Vlaanderen. De Vlaamse Regering neemt akte van de bezorgdheid van de KMDA over een mogelijk verlies van attractiviteit van de Zoo door de eventuele visuele schade aan het unieke landschappelijke concept en zal erop toekijken dat de bouwheer alles in het werk stelt om de eventuele nadelige impact van het project op het landschap zo gering mogelijk te maken.


* * *

Karl Vanlouwe volgt Fernand Brouwers op als vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap in de vzw Brussel Internationaal - Toerisme & Congres.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

Begin juni van dit jaar kende de Vlaamse Regering een subsidie toe aan de vzw De Antwerpse Rolkar voor de uitbouw van een systeem van aangepast vervoer voor personen met een beperkte mobiliteit. Toen werd ook beslist een som van 32.154 euro te weerhouden van het oorspronkelijk vooropgestelde budget van 201.500 euro. Het betreft de kosten die als afschrijvingen voor rollend materieel in de begroting van de subsidieaanvraag werden opgenomen. Nu wordt beslist het oorspronkelijke subsidiebedrag integraal toe te kennen.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met een voorontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van een KB houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen. De wijziging betreft de problematiek van de dode hoek en de inrichtingen voor indirect zicht. Het KB komt tegemoet aan een Europese richtlijn.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit houdende uitvoering van een Europese verordening tot harmonisatie van bepaalde artikelen van sociale aard voor het wegvervoer. Concreet beoogt de voorgestelde wijziging de invoering in de Belgische reglementering van de mogelijkheid de minimumleeftijd van bijrijders terug te brengen tot 16 jaar in het kader van een beroepsopleiding. Op deze manier kunnen toekomstige bestuurders sneller vertrouwd raken met de realiteit van het werkterrein.


-----
einde

-----


---