Ingezonden persbericht


Informatie voor de pers

Eenzijdige berichtgeving over toxoplasmose bij varkens met buitenuitloop

In tegenstelling tot de recente berichtgeving in de media, vormt de consumptie van biologisch varkensvlees geen risico op toxoplasmosebesmetting mits het vlees niet rauw gegeten wordt. Als het varkensvlees gebakken, gekookt of ingevroren is geweest, is een eventuele kans op besmetting uitgesloten. Dat bevestigen de voedingsexperts van het Voedingscentrum, het Voorlichtingsbureau voor Vlees en de Voedsel Waren Autoriteit.

Biologica is teleurgesteld dat enkele dagbladen afgelopen week de berichtgeving over toxoplasmose bij varkens uit z n verband heeft getrokken. Hierdoor is de consumptie van biologisch varkensvlees ten onrechte in een negatief daglicht geplaatst. De berichtgeving is eenzijdig en zet consumenten op het verkeerde been, waardoor ze wellicht onnodig afzien van de aankoop van biologisch vlees. Daarmee dreigen de biologische varkens, die op een diervriendelijke manier gehouden worden, de dupe te worden. Varkens die buiten lopen en in de grond kunnen wroeten, hebben net als mensen die met blote handen in de tuin werken een zeer kleine kans om besmet te raken met de toxoplasmose-parasiet.

Het onderzoek
De aanleiding van de berichtgeving is het onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR, Divisie Dier en Omgeving. Zij hebben onderzoek gedaan naar toxoplasma besmetting bij 16 biologische vleesvarkensbedrijven, 17 scharrelbedrijven en 30 reguliere bedrijven. Uit het onderzoek blijkt dat op scharrelbedrijven 4,7% van de varkens en op biologische bedrijven 1,2 % van de varkens besmet is, op reguliere bedrijven is dat 0 %. Op scharrel- en biologische varkensbedrijven worden vaker katten gebruikt voor ongedierte bestrijding; op reguliere bedrijven wordt gif en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Katten kunnen, als ze geïnfecteerd zijn met toxoplasma, eitjes verspreiden die een besmettingsbron vormen voor de varkens. Het varken zelf wordt niet ziek maar de mens kan besmet worden indien dit vlees rauw gegeten wordt. In de praktijk zal dit echter geen risico voor de gezondheid vormen, omdat varkensvlees altijd gekookt of gebakken wordt. Een verslag van dit onderzoek stond al een maand op een wetenschappelijke website; nu hebben enkele kranten het overgenomen, met sensatie-koppen erboven waardoor consumenten nodeloos ongerust worden gemaakt als ze alleen 'koppen-snellen'.

De feiten op een rij
In de betreffende artikelen lijkt het alsof toxoplasmose alleen een risico is voor scharrelvarkens en biologische varkens. Het risico ligt veel breder en begint bij het werken in de tuin en het verschonen van de kattenbak. Hieronder de feiten op een rij:
* De toxoplasma parasiet komt voor in rauw vlees, maar ook op rauwe groente en in ontlasting van katten (niet in de ontlasting van andere huisdieren).
* Verhitten van vlees en groente neemt het risico weg, ook invriezen (minstens tot -20°C) is afdoende. Het wassen van groente vermindert het risico, maar sluit het niet helemaal uit.
* Het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin met blote handen vormt een significant risico voor besmetting met de toxoplasmose-parasiet.
* Voor gezonde mensen zal een besmetting met de toxoplasmose-parasiet niet erger zijn dan een griepje. Als zwangere vrouwen besmet raken, kan dit ernstige gevolgen hebben voor het ongeboren kind; zoals zwakbegaafdheid en oogklachten.
* In de loop van hun leven lopen de meeste mensen een besmetting op en merken daar niets van. Mensen die toxoplasmose hebben gehad, zijn er daarna immuun voor. Als vrouwen de besmetting hebben doorgemaakt voor zij zwanger zijn, dan loopt hun kind geen risico meer.
* Eind jaren zestig was meer dan de helft van de vleesvarkens in Nederland geïnfecteerd met de toxoplasma-parasiet. In de jaren tachtig was dit bij varkens in de intensieve veehouderij teruggedrongen tot onder de 1%. Meer algemene informatie over toxoplasmose: www.voedingscentrum.nl.

Einde bericht

Meer info voor de redactie:
Biologica, Annelijn Steenbruggen of Bert van Ruitenbeek, tel. 030-2339970 of: steenbruggen@platformbiologica.nl.

Gratis beeldmateriaal van biologische varkens: www.platformbiologica.nl/beeldbank.

Biologica is de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding; kijk voor meer info op: www.platformbiologica.nl.