Nuon

PERSBERICHT

Amsterdam, 22 oktober 2004

Nuon onderzoekt opinie Nederlander over kernenergie

Duurzame energie meest populair voor stroomopwekking

Het gebruik van duurzame energie, zoals zon, wind en waterkracht, geniet bij de Nederlander de grootste voorkeur voor het opwekken van elektriciteit. Kernenergie is het minst populair. Dit blijkt uit representatief onderzoek dat TNS NIPO uitvoerde in opdracht van Nuon. Nederlands grootste energieonderneming voerde het onderzoek uit om inzicht te krijgen in de mening van haar klanten over kernenergie in vergelijking met andere energiebronnen.

Uit het onderzoek blijkt dat windenergie het populairst is, gevolgd door zonne-energie en waterkracht. Ruim acht van de tien Nederlanders vinden dat de energievoorziening in Nederland op lange termijn moet worden veilig gesteld door te investeren in duurzame energiebronnen.

Zes op de tien Nederlanders staan negatief (33%) tot zeer negatief (25%) tegenover kernenergie. 17% staat positief of heel positief tegenover kernenergie. Vooral mannen, 50-plussers en hoger opgeleiden zijn bovengemiddeld positief over kernenergie.

Draagvlak voor kernenergie
Kernenergie heeft voor veel mensen een negatieve betekenis. Ze denken bij kernenergie vooral aan het (moeilijk te verwerken) afval, onveiligheid en radioactiviteit. Het draagvlak voor kernenergie groeit wanneer er een link wordt gelegd met het broeikaseffect. Bijna eenderde van de respondenten zegt het positief (25%) of zeer positief (7%) te vinden als in de toekomst meer gebruik wordt gemaakt van kernenergie om het broeikaseffect tegen te gaan. Ook de prijs is van invloed op het draagvlak. Als de prijs van kernstroom de helft goedkoper zou zijn dan stroom uit andere bronnen, dan neemt de voorkeur sterk toe: van 6% naar 30%. Maar ook in die situatie zijn zonne-energie (31%) en windenergie (24%) onverkort populair.

Kerncentrales
Bijna tweederde van de Nederlanders wijst uitbreiding van het aantal kerncentrales in Nederland af. Circa 14% van de Nederlanders zou het positief (11%) of heel positief (3%) vinden als het aantal kerncentrales in Nederland wordt uitgebreid. Wanneer een kerncentrale in de directe omgeving van de woonplaats zou worden gebouwd, heeft 6% van de respondenten een positief (5%) of heel positief (1%) oordeel over uitbreiding.

Indien er in de toekomst voor gekozen zou worden meer gebruik te maken van kernenergie om het broeikaseffect tegen te gaan, dan geven de meeste respondenten (44%) de voorkeur aan het op grote schaal invoeren van elektriciteit die in buitenlandse kerncentrales is opgewekt boven het bouwen van een centrale in Nederland. Desgevraagd vinden echter vijf op de tien respondenten het niet acceptabel als Nederland er voor zou kiezen om veel kernenergie uit buitenlandse kerncentrales te importeren, maar niet bereid is om in eigen land een kerncentrale te bouwen.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende Nederlandse energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten 2,7 miljoen klanten bedient in met name Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle betrokkenen: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De omzet in 2003 bedroeg ¬ 5,1 miljard. Bij Nuon werken 10.000 medewerkers. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Friesland, Gelderland en Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.