Provincie Limburg

leeg

Limburgse afvalbedrijven beste melders bij landelijk meldpunt De Limburgse afvalontvangende bedrijven zijn bij het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA) als beste melders uit de bus gekomen. Dit blijkt uit het rapport Rappellering bedrijfsafval dat gedeputeerde Herman Vrehen vandaag in ontvangst heeft genomen. In dit rapport staan de resultaten van het meldgedrag van de Limburgse bedrijven. In totaal melden de bedrijven van negen provincies, waaronder Limburg, hun ontvangsten aan hoeveelheden afval bij het LMA. Eind van dit jaar verschijnt een rapport dat gebaseerd is op deze meldingen en een totaal overzicht geeft van het afval dat in 2003 in Limburg is ingezameld, bewerkt en verwerkt.

De Limburgse bedrijven zijn vooraf op de hoogte gesteld van de actie. Bedrijven die niet geheel aan de regels voldeden hebben een brief gekregen. Ook zijn sommige bedrijven bezocht om de problematiek te bespreken en de bedrijven te helpen bij de uitvoering van hun meldingsplicht. Tegelijkertijd werd een soortgelijke actie in de overige acht provincies uitgevoerd.
Gedeputeerde Herman Vrehen: Gebleken is dat de Limburgse afvalontvangende bedrijven het beste uit de bus komen als het gaat om de meldingsplicht. Dat is een mooi resultaat en uiteraard een pluim waard!

Limburgse bedrijven die afval (huishoudelijk afval, bedrijfsafval, gevaarlijk afval en afvalwater) van anderen innemen moeten aan veel regels en voorwaarden voldoen. Zo zijn zij wettelijk verplicht elk kwartaal gegevens over het ingenomen afval door te geven aan het LMA. Het LMA registreert deze gegevens voor negen provincies, waaronder Limburg. In de overige provincies melden afvalontvangende bedrijven aan het provinciebestuur. De Provincie Limburg controleert de naleving van de regels door de bedrijven. In de afgelopen tijd is, in projectvorm, specifiek aandacht besteed aan dit zogenaamde meldgedrag. Onder leiding van Hans Goes van de afdeling Handhaving en Monitoring van de Provincie Limburg hebben Marjan van der Graaff en Sylvia Verdouw van het LMA de Limburgse afvalbedrijven in 2003 en 2004 gecontroleerd.

Momenteel werkt de Provincie aan de afronding van een rapport dat inzicht geeft in de gehele inzamel- en verwijderingstructuur van de in Limburg vrijgekomen en verwerkte hoeveelheden afvalstoffen. Het bevat een totaaloverzicht van het afval dat in 2003 in Limburg is ingezameld, bewerkt en verwerkt. Naast de gegevens over de afvalstoffen die vanuit Limburg naar andere Nederlandse provincies of naar het buitenland zijn getransporteerd wordt in de rapportage ook aandacht besteed aan de import van afvalstoffen vanuit het buitenland en uit andere provincies die hier worden opgeslagen, be- of verwerkt.

22-10-2004 14:56