Korps Landelijke Politiediensten

Spanband veroorzaakt vuurbal in trein

Nijmegen 22-10-2004 - Vrijdagochten 22 oktober 2004 om 05.48 uur is de stoptrein van Nijmegen naar Den Bosch ter hoogte van station Nijmegen-Dukenburg tegen een spanband aangereden. De spanband was aangebracht tussen de rails en de bovenleiding. Tijdens de aanrijding ontstond een hevige vuurbal die in de cabine van de machinist terecht kwam. De machinist raakte licht gewond en is met de schrik vrijgekomen. De Spoorwegpolitie van het Korps landelijke politiediensten onderzoekt dit ernstige misdrijf en is op zoek naar getuigen.

Bij het binnenlopen van het station Nijmegen-Dukenburg reed de 1e trein van deze ochtend van Nijmegen naar Den Bosch tegen een spanband aan. De spanband was aan de ene zijde vastgemaakt aan de rails en aan de andere zijde, voorzien van een zwaar metalen voorwerp, over de bovenleiding geworpen. Ten gevolge van de aanrijding ontstond een hevige vuurbal die zich in de cabine van de machinist naar binnen drong. De machinist was enige tijd verblind en raakte gewond aan zijn elleboog. De kleding van de machinist vertoonde verschillende brandgaatjes. De machinist kon ter plaatse door ambulancepersoneel worden behandeld. Passagiers van de trein konden zonder problemen op station Nijmegen-Dukenburg uitstappen.

Het raam van de machinistencabine vertoonde barsten en de cabine was aan de binnenzijde aan één kant zwart geblakerd. Het treinverkeer heeft tot ongeveer 08.15 uur hinder ondervonden van het incident.

De Spoorwegpolitie heeft in samenwerking met de Technische recherche van Regiopolitie Gelderland-Zuid ter plaatse een onderzoek ingesteld. De spanband is tussen 04.15 uur en 05.45 uur aangebracht door een nog onbekende persoon of personen. De Spoorwegpolitie zal een strafrechtelijk onderzoek instellen en is op zoek naar getuigen. Deze kunnen zich telefonisch melden bij de Spoorwegpolitie op 0343-528800 of bij Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.