Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
22 oktober 2004 c093

Nijmeegs college legt motie terreinwagens naast zich neer

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen zal geen parkeervergunningen voor terreinwagens weigeren. Ook komt er geen parkeerverbod voor deze auto's. Wel zal het college de zorg die er bij een meerderheid van de gemeenteraad bestaat over de nadelen die aan het gebruik van deze auto's worden toegeschreven, onder de aandacht van de minister van Verkeer en Waterstaat brengen.

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen reageert hiermee op een deze week door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen motie. Daarin vroeg de gemeenteraad het college te onderzoeken wat de mogelijkheden waren om voor zogenoemde Sport Utility Vehicles geen parkeervergunningen voor het centrum af te geven.

Uitvoering van de motie brengt volgens het college de onderliggende doelen niet dichterbij. Om de zware milieubelasting en verhoogde veiligheidsrisico's die aan SUV-auto's worden toegeschreven, in te dammen, zijn andere verdergaande maatregelen nodig. Bovendien heeft het college vastgesteld dat zowel landelijke als Europese regelgeving zo'n uitsluiting van een bepaald type auto in de weg staat. De auto's voldoen immers aan alle landelijke en internationale eisen, zoals de WegenVerkeersWet en het Voertuigreglement. Kort gezegd: de auto's worden gezien als gewone auto's die aan alle daarvoor geldende normen voldoen.

Dit type auto wordt in de praktijk voor diverse doeleinden gebruikt. Veel ondernemers gebruiken de SUV-auto als comfortabel alternatief voor het bestelbusje. Gehandicapten kunnen er gemakkelijk hun rolstoel in kwijt.

Het college distantieert zich van de toonzetting en gebruikte termen in de motie. Daarin worden eigenaren van deze auto's op onheuse wijze neergezet. Het college benadrukt dat iedereen welkom is in Nijmegen, ongeacht het type auto dat iemand rijdt.

Het college zal wel de zorg die de gemeenteraad heeft uitgesproken over de nadelen die aan het gebruik van de SUV-auto's worden toegeschreven, nogmaals onder de aandacht brengen van de minister van Verkeer en Waterstaat.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
06-20430397