Gemeente Zwolle

Ringmuur havezate Kranenburg in gracht getrokken

Archeologen hebben deze week een deel van de gracht van de havezate de Kranenburg blootgelegd. Daarin lagen grote brokken metselwerk, die afkomstig zijn van de ringmuur van De Havezate. Deze is waarschijnlijk bij de verovering in 1580 door de belegeraars - onder leiding van de graaf van Rennenberg - omver getrokken, waarbij de muur helemaal in de gracht terecht kwam. De gehele hoogte van de muur is bewaard gebleven van de basis tot en met de kantelen, compleet met een schietgat voor musketgeweer.

Van Rennenberg veroverde de Kranenburg en stak het huis in brand na een vergeefse poging om Zwolle voor de Spaanse heerschappij te veroveren. De Kranenburg was toen in handen van de familie Mulert. Deze ringmuur met kantelen en schietgaten heeft dus gehoord bij de oudere havezate, die als 'stenen' huis voor het eerst genoemd wordt in 1471. Toen verkocht Dirk Campherbeek het aan Reinold van den Clooster.

Het feit dat hier in de opgraving de complete muurhoogte van de ringmuur bewaard gebleven is, is uniek. Het plaatst de archeologen ook voor raadsels. De meeste havezaten in Overijssel worden niet als kasteel beschouwd. Een kasteel is namelijk een verdedigbaar huis. En de 60 cm brede ringmuur werd in de 14de eeuw wel gezien als een muur die bestand was tegen het 'kanon'-vuur, maar aan het eind van de 15de eeuw was daar toch wel meer voor nodig.

De havezate deskundigen van Overijssel, de heer Gevers en de heer Mensema, zeggen dat de Kranenburg een bijzonder groot huis geweest moet zijn voor Overijsselse begrippen. De restanten van het zaalgebouw dat de archeologen hebben terug gevonden is weliswaar niet zo groot, maar de ringmuur en ringgracht maken het gebouw wel tot een bijzondere veste.

De archeologen verwachten acht weken bezig te zijn en hopen van de bodem nog meer geheimen bloot te leggen over de Kranenburg.


---