Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nieuws uit het Vlaams Parlement (18 - 22 oktober) (22/10/04)

Tijdens de actuele vragen van woensdag voelde Kris Van Dijck Vlaams minister van Sport Bert Anciaux aan de tand over de nakende voorzitterswissel bij het BOIC. Eén van de kandidaat-voorzitters van het Olympisch Comité is de heer Housiaux, huidig voorzitter van de Franstalige Atletiekliga en co-voorzitter van de Koninklijke Belgische Atletiekbond. Tot zover niets aan de hand. Maar wat blijkt? Hij is ook oprichter, CEO én hoofdaandeelhouder van Dialogic NV, een communicatiebureau dat zeer goede contacten en contracten heeft met de sportwereld. Zo organiseerde hij nogal wat sportmanifestaties waarbij belangenvermenging nooit ver weg was.
Voor de N-VA is het ondenkbaar dat de voorzitter van het BOIC financieel betrokken zou zijn bij de organisatie en promotie van sportevenementen waarvan het BOIC een partner is. Het hardnekkige gerucht dat de heer Housiaux geen Nederlands spreekt, versterkt nog de twijfels die de N-VA heeft bij zijn kandidaatstelling. In zijn antwoord zei de minister de bekommernis van Kris Van Dijck te delen. Ook voor hem is het ondenkbaar dat de voorzitter van het BOIC geen Nederlands spreekt, en uiteraard dient ook iedere belangenvermenging uitgesloten te worden.

Tijdens datzelfde vragenuurtje ondervroegen meerdere parlementsleden minister-president Leterme over de stand van zaken van DHL. Jan Peumans spitste zich in zijn tussenkomst toe op de piste-Bierset, die blijkbaar nog steeds door een aantal Franstalige toppolitici wordt bewandeld. Nochtans bewijst de meetinstallatie van de Vlaamse overheid dat Zuid-Limburg nu reeds te kampen heeft met geluidsoverlast van overvliegende vliegtuigen van en naar de luchthaven van Bierset. De minister-president bevestigde in zijn antwoord de eerdere stelling dat het dossier Bierset nooit aan de orde was in de schoot van de Vlaamse regering. In zijn antwoord stelde hij ook dat het bedrijfseconomisch een hachelijke zaak zou zijn.

Sinds 1993 wijken per jaar gemiddeld 7140 Vlamingen uit naar Wallonië. Meer dan de helft daarvan komt uit de provincie Vlaams-Brabant. Vooral Oost-Henegouwen (Pays des Collines) en Waals-Brabant zijn populair bij de Vlamingen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Wonen Marino Keulen op een parlementaire vraag van Mark Demesmaeker. Dat zoveel Vlamingen over de taalgrens vluchten, heeft met heel wat factoren te maken. Een van de belangrijkste factoren blijkt de hoge prijs van Vlaamse bouwgronden te zijn. Mark Demesmaeker dringt aan op een actief woonbeleid zodat Vlaamse gezinnen in hun eigen streek kunnen blijven wonen.
De minister antwoordde dat hij het dubbel spoor van het Vlaams regeerakkoord wil uitvoeren. Enerzijds meer kavels in woonzones op de markt brengen en anderzijds ook het aanbod verhogen door het verantwoord aansnijden van woonuitbreidingsgebieden.

Helga Stevens was donderdag en vrijdag eregast op een internationaal congres in Turijn. Zij stelde er in samenwerking met een organisatie gespecialiseerd in LIS (Italiaanse gebarentaal) een sprookjesboek voor. Het congres ging dan ook specifiek over de waarde van sprookjesverhalen voor dove jongens en meisjes. De organisatie was zeer vereerd dat Helga aanwezig kon zijn en haar slottoespraak werd fel gesmaakt door de congresgangers.

Uit een studie van de Vlaamse administratie (ABAFIM) blijkt dat de transferstroom van Vlaanderen naar Wallonië de afgelopen jaren nog is toegenomen. De studie beperkt zich tot de geldstromen via de sociale zekerheid, de federale begroting en de financiering van de deelstaten. Deze drie stromen resulteerden in 2003 in een transfer van 6,6 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel. Het grootste deel van deze transfer loopt langs de sociale zekerheid (56,6 %). De transfer via de federale begroting is goed voor 23,6 % en de financiering van de deelstaten voor 19,9 %.
Helaas zijn de ABAFIM-cijfers niet volledig. Ook via de afbetaling van de staatsschuld komt een transfer tot stand. De laatste betrouwbare berekening van deze transfer gebeurde door de KULeuven voor het jaar 1985 en werd toen op 3,5 miljard euro bepaald. Bij hantering van dezelfde berekeningswijze was dit bedrag in 1999 reeds aangegroeid tot 4,72 miljard euro.
De totale transfer van Vlaanderen aan de Franstaligen bedraagt dus niet minder dan 11,3 miljard euro per jaar. De Vlamingen verliezen op deze manier ruim 7 % van hun primair inkomen.
Bart De Wever kwam in het bezit van deze ABAFIM-studie na een parlementaire vraag aan minister-president Leterme. Volgende week dinsdag zal de bevoegde parlementaire commissie zich op vraag van Bart De Wever buigen over deze studie. Het volledige dossier kan u raadplegen op www.n-va.be/tranfers.

Jan Loones nam op woensdag 20 oktober in Brussel deel aan een studienamiddag met als thema De impact van Europa op de Vlaamse zeehavens. Dit op initiatief van de Vlaamse Havencommissie, met medewerking van AWZ (Administratie Waterwegen en Zeewegen) van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Op deze studienamiddag werd toelichting gegeven bij een grondig onderzoek naar de gevolgen van het Europese havenbeleid voor de Vlaamse zeehavens. Jan Loones volgde deze studienamiddag vanuit zijn grote bekommernis voor de havens als één van de grote Vlaamse economische troeven.

Jan Loones werd door de fractie voorgedragen als vertegenwoordiger in de bestuursorganen van de VVOB (Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand). De algemene doelstelling van de VVOB is het bevorderen van een duurzame menselijke ontwikkeling, waarbij politieke ontvoogding van de betrokken bevolkingsgroepen centraal staat. Deze aanstelling sluit perfect aan bij de interesse van Jan Loones en bij zijn bevoegdheden en expertise als schepen van Ontwikkelingssamenwerking.

Auteur:
Wetenschappelijk medewerker N-VA fractie Vlaams Parlement Peter Buysrogge

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be