Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

22 oktober 2004

Staatsdoema keurt Kyoto-protocol goed

Vandaag heeft de Russische Staatsdoema het Kyoto-protocol goedgekeurd. 'Hiermee wordt duidelijk dat internationaal klimaatbeleid niet wordt gezien als een kostenpost, maar juist energie- en kostenbesparingen met zich meebrengt. Een land als Rusland ziet naast milieu terecht de economische voordelen van Kyoto,' aldus Van Geel namens de milieuministers van de Europese Unie.

Met de inwerkingtreding ontstaat er volgens Van Geel een robuust juridisch kader voor het klimaatbeleid en is een grote stap gezet in het mondiale milieubeleid. Internationale emissiehandel en klimaatprojecten in het buitenland krijgen een juridische basis. Dit geldt voor de zogenaamde Clean Development Mechanism projecten in ontwikkelingslanden en de Joint Implementation projecten in industrielanden, waaronder Rusland. Ook voor emissiehandel in de EU, die vanaf 2005 van start gaat, komt er nu een nog stevigere basis.

Nu het ernaar uitziet dat het protocol op korte termijn in werking kan treden, gaat Van Geel de klimaatconferentie in december vol vertrouwen tegemoet. Hij wil op deze conferentie als voorzitter van de Europese milieuministers de discussie starten over het klimaatbeleid na 2012. Om het draagvlak voor lange-termijn klimaatbeleid te verkennen, bezoekt Van Geel in de maanden oktober en november een aantal belangrijke spelers van deze conferentie. Deze maand bracht hij een bezoek aan Qatar, Zuid-Afrika en China. In november brengt hij een bezoek aan de Verenigde Staten en Brazilië.

Met het Kyoto-protocol als belangrijke eerste stap wil Van Geel tot verdergaande klimaatafspraken komen. 'We moeten snel met andere landen om de tafel gaan zitten over een vervolg.' Door de Russische ratificatie is daarvoor volgens Van Geel 'een morele basis' ontstaan. Van Geel: 'Het Kyoto-protocol is pas het begin, er is veel meer nodig om de ernstige gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.'

Het Kyoto-protocol over terugdringen van broeikasgassen treedt in werking als 55 landen het protocol hebben geratificeerd. Deze landen moeten verantwoordelijk zijn voor minstens 55% van de totale uitstoot van broeikasgassen in industrielanden in 1990. Nu Rusland meedoet kan het protocol in werking treden. Eerder hebben de Verenigde Staten laten weten het Kyoto-protocol af te wijzen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18714 )