Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: NU MOETEN ER RESULTATEN KOMEN!

Ongeveer zeshonderd gemeentebestuurders (merendeels wethouders en raadsleden) hebben zich vandaag geschaard achter de krachtige stellingname van het VNG-bestuur ten opzichte van het kabinet. Zij steunen het bestuur in het onorthodoxe signaal dat het heeft afgegeven door het overleg met het kabinet op te schorten over de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning).
In haar tweede buitengewone Algemene Ledenvergadering uitte de VNG zich zeer kritisch over de bestuurlijke en financiële verhoudingen met het rijk. Gemeenten willen niet financieel aan de leiband van het kabinet lopen. VNG-voorzitter Deetman: Gemeentebesturen worden niet serieus genomen door dit kabinet. Maar als het erop aankomt mogen we wel de rommel opruimen. De emoties in de gemeenten lopen daardoor hoog op.
De vereniging verzet zich ertegen dat de primaire zorgplicht van de gemeenten in het gedrang komt door de plannen van het kabinet. Ook de gang van zaken met betrekking tot het wetsvoorstel Gekozen burgemeester was aanleiding tot kritiek, omdat de plannen van geen enkele zorgvuldigheid getuigen. De VNG gaat dan ook niet akkoord met de invoering van de gekozen burgemeester in 2006. Het VNG-bestuur, ovationeel gesteund door de vergadering, hekelde de neiging tot centralisatie waarmee leden van het kabinet keer op keer naar buiten treden. Ondanks de argumenten van gemeenten voor een substantieel eigen belastinggebied wil het kabinet onverminderd de OZB-plannen doorvoeren (afschaffing gebruikersdeel en maximering van de tarieven). De gemeenten krijgen wel taken op het terrein van maatschappelijke ondersteuning toebedeeld, maar het kabinet heeft geen oog voor de financiële risicos voor gemeenten. Juist bij dit onderwerp mogen geen ongelukken gebeuren omdat het gaat om de zwakkeren in de samenleving, aldus de VNG-voorzitter. Aan de orde kwam nog een ander voorbeeld van de naar binnen gekeerde houding van het kabinet: Het openbare debat over politietaken moet nog beginnen, maar achter de schermen worden de zaken al geregeld zonder dat de veiligheid voor de inwoners voorop staat.
De leden keurden het akkoord goed dat de VNG heeft bereikt met het kabinet over het EMU-saldo. Daarmee is voor de gemeenten een gunstiger situatie gecreëerd dan aanvankelijk haalbaar leek. De kwestie heeft betrekking op het maximum begrotingstekort dat Europa aan Nederland toestaat. De Nederlandse overheden zullen nu gezamenlijk optrekken om te voorkomen dat het maximumtekort wordt overschreden.

geactualiseerd op: 22 oktober 2004