Ingezonden persbericht


Imation boekt 270 miljoen dollar omzet in derde kwartaal van 2004


- winst per aandeel 0,28 dollar


- verwachte reorganisatiekosten tussen de 15 en 20 miljoen dollar

Schiphol-Rijk (Nederland), 22 oktober 2004 - Imation Corporation, leverancier van verwisselbare opslagmedia, maakt de resultaten bekend van het derde kwartaal van 2004. Daarnaast kondigt Imation aan kosten te zullen besparen door 250 banen te laten afvloeien. De reorganisatiekosten die hiermee zijn gemoeid, zullen in het lopende, vierde kwartaal 15 tot 20 miljoen dollar bedragen, wat zal resulteren in een jaarlijkse kostenbesparing van 25 tot 30 miljoen dollar. In het afgelopen derde kwartaal, dat eindigde op 30 september 2004, bedroeg de winst uit gewone bedrijfsvoering 9,9 miljoen dollar bij een omzet van 269,7 miljoen dollar.

De winst per aandeel bedroeg 0,28 dollar, inclusief een belastingvoordeel van 4,1 miljoen dollar, ofwel 0,11 dollar per aandeel dankzij een gunstige Europese belasting. In dezelfde periode in het voorafgaande boekjaar bedroeg de winst uit gewone bedrijfsvoering 16,7 miljoen dollar, ofwel 0,46 dollar per aandeel, bij een omzet van 287,8 miljoen dollar.

De totale nettowinst in het derde kwartaal van 2004 bedroeg 9,6 miljoen dollar (inclusief kosten gemoeid met herstructurering) en de winst per aandeel bedroeg 0,27 dollar per aandeel. De kasstroom in het derde kwartaal bedroeg 19,9 miljoen dollar. In het derde kwartaal in het voorafgaande jaar was die 8,7 miljoen dollar.

Bruce Henderson, voorzitter en CEO van Imation, zegt: "De omzet en winst in het derde kwartaal zijn lager uitgevallen dan verwacht. September is over het algemeen een sterke maand voor de tapeverkoop. Vanwege de economische onzekerheid hebben veel klanten IT-bestedingen echter uitgesteld. De Aziatische markt vertoonde een solide groei, maar niet genoeg om Amerika en Europa te compenseren."

"De winstmarges op zowel tape als optische producten zijn gedaald door verschillende factoren, zoals de verkoop van een voorraadoverschot uit de voorafgaande periode en de opstartkosten van de nieuwe tapefabriek in Oklahoma. Deze factoren zijn van tijdelijke aard en de marges zullen verbeteren. We verwachten een als gebruikelijk sterk vierde kwartaal, zowel wat betreft omzet en winst, maar we blijven voorzichtig gezien de economische en marktonzekerheden."

"We geloven dat de dataopslagmarkt sterk blijft en op de lange termijn voorzien we marktgroei. Maar de concurrentie zal ook toenemen waardoor we snel en wendbaar moeten kunnen reageren en ook op prijs zullen moeten concurreren."

"Er zijn dit kwartaal ook positieve ontwikkelingen. De kasstroom bedroeg 19,9 miljoen dollar doordat de leveringsvoorraad met veertien dagen is verminderd. Onze nieuwe Weatherford (Oklahoma)-fabriek is nu gereed om Imation's TeraAngstrom-magnetische tapes te produceren. Deze tapes zijn de toekomst van de tapeopslag en bieden een opslagcapaciteit van boven de een terabyte. We hebben onze marktpositie in de CD-R-markt gehandhaafd en hebben de CD-R-voorraad naar een gangbaar niveau gebracht. De DVD-voorraad blijft nog boven doelstelling, maar zal ook terug worden gebracht. De prijsverlagingen in de optische markt zijn afgenomen en liggen in de lijn der verwachtingen. Onze inkoopprijzen van optische producten zijn eveneens gedaald."

Derde kwartaal en financiële hoogtepunten 2004
De eerste negen maanden van 2004, die eindigden op 30 september 2004, bedroeg de winst uit gewone bedrijfsvoering 38,9 miljoen dollar, of 1,08 dollar per aandeel, en de totale omzet bedroeg 893,1 miljoen dollar. Over dezelfde periode van het voorgaande boekjaar bedroeg de winst 57,1 miljoen dollar, of 1,58 dollar per aandeel, bij een omzet van 839,1 miljoen dollar. De omzet is met 7,7 procent gestegen.

In het derde kwartaal bedroeg de omzet 269,7 miljoen dollar, in 2003 was dat 287,8 miljoen dollar. De omzet buiten de Verenigde Staten vertegenwoordigde 54 procent van de totale omzet. De brutowinst bedroeg het afgelopen kwartaal 61,5 miljoen dollar, ofwel 22,8 procent. In het derde kwartaal 2003 was dit 77,7 miljoen dollar, ofwel 27,0 procent. De verkoop- en algemene bedrijfskosten waren 39,2 miljoen dollar: 14,5 procent van de omzet. Vorig jaar bedroegen deze kosten 40,5 miljoen dollar: 14,1 procent van de omzet. In deze kosten zijn inkomsten ter waarde van 1,0 miljoen dollar inbegrepen voortvloeiende uit de verkoop van grond. De onderzoeks- en ontwikkelingskosten bedroegen 13,8 miljoen dollar, ofwel 5,1 procent van de omzet. Verleden boekjaar waren deze kosten 15,5 miljoen kosten, ofwel 5,4 procent van de omzet.

De bruto winstmarge was 8,5 miljoen dollar, ofwel 3,2 procent van de omzet. In het derde kwartaal van 2003 was de bruto winstmarge 22,7 miljoen dollar: 7,9 procent van de omzet. De kasstoom afgelopen kwartaal was 19,9 miljoen dollar en 50 miljoen dollar over de eerste negen maanden. In 2003 was de kasstroom in het derde kwartaal 8,7 miljoen dollar en 50,8 miljoen dollar over de eerste negen maanden.

Gedurende het kwartaal werd 38,7 miljoen dollar uit courante middelen belegd in vastrentende waarden met een looptijd van langer dan 90 dagen. De kaspositie bedroeg op 30 september 2004 339,6 miljoen dollar en 378,3 miljoen dollar inclusief beleggingen. Imation heeft voor 61,5 miljoen dollar 1,8 miljoen eigen aandelen ingekocht en heeft recht om nog 4,2 miljoen aandelen terug te kopen. De investeringen in dit kwartaal beliepen 8,1 miljoen dollar. Afschrijvingen en afboekingen bedroegen in het tweede kwartaal 9,4 miljoen dollar. Het aantal medewerkers aan het eind van het derde kwartaal bedroeg 2700.

Vooruitzichten
De korte-termijnverwachtingen zijn voorzichtig vanwege de economische en marktonzekerheden. De vooruitzichten zijn naar beneden bijgesteld. Imation verwacht - evenals in de voorafgaande jaren - een sterk vierde kwartaal, resulterend in omzetstijging en winstmarges in vergelijking met het derde kwartaal van 2004. Echter, zowel de omzet als de winst zullen lager uitvallen dan over het vierde kwartaal van 2003. Imation verwacht over het gehele jaar 2004 een omzetgroei van een tot drie procent in vergelijking met 2003.

Imation
Imation Corporation is ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van magnetische- en optische- verwisselbare opslagmedia. Het brede productassortiment van Imation voorziet in opslagbehoeften variërend van een paar megabyte tot honderden gigabytes. Imation is in meer dan zestig landen vertegenwoordigd en heeft producten voor zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt. Met meer dan driehonderd patenten en dankzij meer dan driehonderd onderzoekers en ontwikkelaars die bij Imation werkzaam zijn, weet Imation haar positie als pionier op het gebied van magnetische- en optische-mediatechnologieën te handhaven.

In september 2004 had Imation wereldwijd 2700 mensen in dienst. Het hoofdkantoor van Imation bevindt zich in Oakdale, Minnesota, V.S. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Schiphol-Rijk. Meer informatie is te vinden op de website www.imation.com en op de Nederlandse website www.imation.nl.

Meer informatie:
Persberichten, achtergrondinformatie en foto's zijn te vinden op pressroom.imation.com

Imation International B.V.
Theo Bouwmans
00 31 (20) 654 21 57
tgbouwmans@imation.com

PublieksWerk
Marije Verdouw
00 31 (20) 486 21 39
marije@publiekswerk.nl