Vereniging Nederlandse Gemeenten

Werkbezoek nederlandse burgemeesters aan iran

Een groep van acht Nederlandse burgemeesters en stafmedewerkers van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NBG) en VNG International heeft de afgelopen week een werkbezoek gebracht aan Iran. Het bezoek was een gezamenlijk initiatief van het NBG en VNG International. Het is financieel mogelijk gemaakt door het NBG en PSO, een instelling die met rijksgeld kennisontwikkeling en projecten voor capaciteitsopbouw van maatschappelijke organisaties in ontwikkelingslanden financiert.

Dialoog
In Iran was de ontvangende partner het Cultureel Research Bureau, een niet gouvernementele organisatie (NGO), die zich o.a. richt op onderzoek naar en het bevorderen van de relaties tussen lokaal bestuur en NGOs in Iran. Het Nederlandse gezelschap is eveneens ontvangen door de Nederlandse ambassadeur in Teheran. Het doel van het bezoek is om te onderzoeken of een dialoog op lokaal niveau in deze tijd van spanning tussen de Islam wereld en de Westerse landen een bijdrage kan leveren aan wederzijdse toenadering en aan beter lokaal bestuur. Er is voor Iran gekozen omdat in dit land de afgelopen jaren een proces van decentralisatie is gestart en omdat eventuele positieve ontwikkelingen in dit land van groot belang zijn voor stabiliteit in de regio.

Kritische gesprekken
Alle partners achtten het werkbezoek van groot belang voor de dialoog. De delegatie heeft geconstateerd dat het lokaal bestuur in Iran nog zeer zwak is. Daarnaast draagt de overwinning van de conservatieve krachten in veel gemeenten in de laatste verkiezingen niet bij aan het proces van decentralisatie en beter bestuur. De delegatie heeft veel kritische gesprekken kunnen voeren, zowel met conservatieve als hervormingsgezinde burgemeesters en raadsleden. De Nederlandse burgemeesters hebben tijdens hun bezoek nadrukkelijk ook gesproken met vertegenwoordigers van lokale niet gouvernementele organisaties.

Tegenbezoek
In vervolg op dit bezoek zal op de Universiteit van Teheran een open conferentie over de principes van democratisch lokaal bestuur in Europa worden gehouden waarna vanuit Iran ook een tegenbezoek zal worden gebracht aan Nederland.

Meer informatie over dit werkbezoek:
drs. P. Knip, directeur van VNG International, tel. 015-2122371

geactualiseerd op: 22 oktober 2004