Ingezonden persbericht


Greenpeace roept op tot energierevolutie

Kyoto is gered, nu het klimaat nog

Greenpeace is verheugd dat de Duma, het Russische parlement, vandaag goedkeuring heeft gegeven voor ratificatie van het Kyoto-protocol door Rusland. Hiermee wordt eindelijk het startschot gegeven voor de internationale strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering. Kyoto is een eerste stap, maar beslist niet het eindpunt. Om het klimaat echt te redden zijn veel verdergaande maatregelen nodig. Dit blijkt ondermeer uit het rapport 'Up in smoke? '(1) dat 20 oktober j.l. door een internationale coalitie van milieu- en
ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties waaronder Greenpeace is gepubliceerd.

De gevolgen van klimaatverandering zijn veel ernstiger dan de voorspellingen die in Kyoto in 1997 gedaan werden. Heviger stormen, smeltende ijskappen, extreme droogtes, voedsel- en drinkwaterproblemen en bosbranden zorgen wereldwijd voor problemen. Uit het rapport 'Up in smoke?' blijkt dat klimaatverandering de armsten in de wereld extra hard zal raken op het gebied van voedselproductie, drinkwatervoorziening en gezondheid. De kans bestaat dat de internationale doelstellingen om de armoede in de wereld rond 2015 te halveren - de Millennium Development Goals - onhaalbaar zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn in 2002 door klimaatverandering 150.000 mensen overleden aan malaria en andere tropische ziekten.

De gevolgen van klimaatverandering zijn ook in Nederland merkbaar. Ons land is vanwege haar ligging extreem gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering. De Nederlandse regering schat in dat tot 2015 ruim 6 miljard Euro (2) extra nodig is om de wateroverlast door klimaatverandering te beperken. Zo worden stukken land ter grootte van de provincie Utrecht onder water gezet om overstromingen in andere delen te voorkomen.
Helaas is het beleid van de regering Balkenende samen te vatten als dweilen met de kraan open. Het beleid pakt de oorzaken niet aan. Sterker nog, op het moment dat Rusland ratificeert heeft minister Brinkhorst het licht op groen gezet voor een nieuwe klimaatverstorende kolencentrale. Daarbij worden ook subsidies voor duurzame energie op de schop genomen.

Greenpeace Nederland roept regeringen op de schade zoveel mogelijk te beperken door zo snel mogelijk om te schakelen naar een duurzame energievoorziening. Om uit de gevarenzone te blijven moet in het jaar 2050 de CO2-uitstoot zo'n 80% lager zijn dan in 1990 het geval was. Dit betekent dat er een energierevolutie noodzakelijk is: energiebesparing en een directe, grootschalige omschakeling van klimaatverstorende kolen en olie naar duurzame bronnen zoals zon, wind en schone biomassa.

Zie ook: www.greenpeace.nl


1 'Up in Smoke?', oktober 2004, ISBN 1 899407 92 8
2 ' Waterbeleid voor de 21e eeuw', Advies van de Commissie Waterbeheer 21e eeuw, 31 augustus 2000

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.