Gemeente Leiden

Leiden scoort ruime voldoende voor kwaliteit openbare ruimte

Leiden is overwegend schoon. Dat is de algemene conclusie van het ingenieursbureau Oranjewoud BV. Het bureau trekt deze conclusie naar aanleiding van de tweede externe meting naar de kwaliteit van de verzorging van de openbare ruimte die het in juli dit jaar verrichtte. Hiermee houdt Leiden het beeld vast dat de meting vorig jaar al liet zien.

Achtergrond metingen

In het kader van Leiden ruimt op! wordt de kwaliteit van de openbare ruimte op objectieve wijze gemeten. Immers de resultaten van een objectieve meting kunnen aanzienlijk verschillen van het subjectief beeld van de buitenruimte. Om bovendien de kwaliteit van de openbare ruimte te monitoren, is het goed de meting jaarlijks te herhalen. Door de cijfers van de Leefbaarheidsmonitor en de stadsenquête naast de resultaten van de metingen te leggen, krijgt de gemeente belangrijke sturingsinformatie over de kwaliteit van de buitenruimte.

Aanpak metingen

De gemeente Leiden heeft het ingenieursbureau Oranjewoud in 2003 en 2004 gevraagd de stad te schouwen. Oranjewoud heeft voor beide metingen 250 locaties van ca. 100 x 100 meter, gelijkelijk verspreid over de vier stadsdelen, geschouwd. Dit komt neer op ruim 10 procent van de totale oppervlakte van Leiden. De schouwen zijn uitgevoerd door inspecteurs van Oranjewoud met standaard voorgedrukte formulieren, waarop de scores worden aangekruist. Beide metingen zijn onder vergelijkbare omstandigheden gehouden. De vormen van vervuiling die zijn gemeten, krijgen van Oranjewoud een rapportcijfer. Hoe hoger dit cijfer, hoe minder vervuiling er is aangetroffen. De rapportcijfers staan tussen haakjes vermeld. Tijdens de metingen is gekeken naar zwerfvuil op verharding (7,4), zwerfvuil in het groen (6,8), vervuiling rond containers (6,4), onkruid op verharding (6,6), graffiti en plakken (8,3) en hondenpoep op verharding (9,0) en hondenpoep in het groen (8,0).

Vervolgstappen

Naast dit positieve, algemene oordeel over de kwaliteit van de openbare ruimte, geven de meetresultaten ook aan op welke onderdelen het onderhoud van de stad kan worden verbeterd. Zo adviseert Oranjewoud de hondenpoepoverlast op speelweiden- en plekken aan te pakken. Hondenpoep komt gemiddeld zeer weinig voor - vandaar het hoge rapportcijfer - maar concentreert zich op speelweiden- en kinderspeelplekken. Daarom blijft de aanpak van overlast door hondenpoep gewenst. Deze aanbeveling is geheel in lijn met de nieuwe aanpak van overlast door hondenpoep die de gemeente onlangs is gestart. Een andere aanbeveling uit het rapport is om duidelijker af te spreken welk rapportcijfer voor welk gebied wordt nagestreefd. Deze aanbeveling wordt door de dienst Milieu en Beheer overgenomen.

Leiden ruimt op!

Beide metingen door Oranjewoud B.V. maken onderdeel uit van het project 'Leiden ruimt op!'. Met dit project zet de dienst Milieu en Beheer tot 2005 extra mensen en middelen in om Leiden verder op te ruimen en opgeruimd te houden.

Noot voor de redactie (

Gemeente Leiden