D66

Het kabinet moet met uitgewerkte voorstellen komen, om een basisuitkering in te voeren in Nederland. Dat stelt de Tweede-Kamerfractie van D66 in een reactie op de voorstellen die vakbonden, werkgevers en wetenschappers vandaag presenteren in de Volkskrant.

Er zitten grote voordelen aan het zogenaamde cappuccinomodel, vindt D66. Het sociale stelsel dat wij kennen is organisch gegroeid. Het zit daardoor ingewikkeld in elkaar, met veel verschillende regels, regelingen en uitvoeringsinstanties. Het zou mooi zijn als we dat alles in één helder systeem kunnen onderbrengen, aldus Dittrich.

Minister De Geus reageert volgens de Democraten te terughoudend op de plannen. Het is heel goed dat werkgevers en werknemers plannen maken voor de toekomst voor de sociale zekerheid. Om het debat naar de politieke arena te trekken, vragen wij het kabinet twee of drie modellen uit te werken. Een dergelijk systeem zou dan al door het volgende kabinet kunnen worden ingevoerd, aldus Dittrich. In plaats van een staat die alleen maar verzorgt, zouden we toemoeten naar een staat die vooral activeert. Laten we die discussie maar eens voeren.

22-10-2004 16:25