Nederlandse Vereniging van journalisten

Nieuwsbrief 1
ONDERHANDELINGEN MINIMUM PENSIOEN CAO DAGBLADJOURNALISTEN

Aan de NVJ-leden werkzaam bij de dagbladen

Amsterdam, 22 oktober 2004

Geachte collegae,

Op 20 oktober jl. vonden de eerste onderhandelingen plaats over de nieuwe minimum pensioen CAO. Wij hebben de werkgevers, de NDP, het voorstellenpakket overhandigd zoals we dat aan u hebben voorgelegd.

Veel NVJ leden werkzaam bij de dagbladen hebben hun stem uitgebracht over het voorstellenpakket en de overgrote meerderheid was positief. Een aantal leden vroeg zich af in hoeverre de minimumpensioen CAO niet te veel wilde regelen en pleitte voor meer vrijheid voor de besturen zelf. Daartegenover stond dat een groot aantal leden juist zoveel mogelijk waarborgen wilde zien en deze liever middels een CAO wilde regelen dan dit over te laten aan pensioenfondsbesturen. Ook werd de aansluiting van prepensioen op pensioen genoemd als onderwerp en vond men het belangrijk dat gelet werd op de bijzondere belangen van journalisten (relatief hoge inkomens) bij het overgaan naar middenloon. Tenslotte werd door een aantal (niet alleen jonge!) leden gevraagd om de belangen van jonge journalisten goed in de gaten te houden.

De delegatie namens de NDP bestond uit: de heer P. Stadhouders/PCM (voorzitter); Mevr. F van den Brink/Wegener; de heer G.Lensink/Hazewinkel-NDC; de heer A. Verrest/Wegener; de heer T. Klein/HDC; de heer P. Alberdingk Thijm/Het Financieele Dagblad; en de heren R. Schets en JW Gast namens de NDP. Namens de NVJ: Thomas Bruning/NVJ (voorzitter); John van Miltenburg/Brabants Dagblad/Wegener; Mathijs van Gool/ Het Financieele Dagblad; Bianca Rootsaert/ NVJ.

Tijdens de eerste onderhandelingsronde hebben we in kaart gebracht waar de verschillen liggen tussen werkgevers/werknemers.

NDP NVJ
Hoogte franchise bij middenloon 16.000 (minimumloon) 13.380 conform advies studierapport
Termijn bereiken lagere franchise 12 jaar 10 jaar Opbouw percentage 1,75 1,875 (belangrijk voor met name journalisten om gevolgen overgang eindloon naar middenloon zo klein mogelijk te maken) Premie hoogte bij oud franchiseniveau 24% (bij franchise middenloon 22%) 25% (was 24%)
Premieverdeling ½ - ½ 1/3 journalisten - 2/3 werkgevers Indexatie Voorwaardelijke indexering Volledige indexering, doch als maximumpremie is bereikt voorwaardelijk
Nabestaandenpensioen Op risicobasis Op spaarbasis (op risicobasis betekent dat gezinnen met 1 kostwinner zich moeten bijverzekeren voor een nabestaandenpensioen na pensionering. De meeste dagbladjournalisten zijn kostwinner)
Voorwaarden premieverlaging Voorwaarden niet regelen Voorwaarden juist wel regelen om te voorkomen dat dezelfde situatie ontstaat als in de jaren 90 waardoor fondsen nu in de problemen zijn gekomen

Samengevat: werkgevers willen uitgaan van kostenneutraliteit en ambiëren in de toekomst zelfs kostenverlaging. De NVJ wil waardevaste pensioenen voor alle journalisten nu en in de toekomst en (tijdelijke) kostenverhoging zou daar ondergeschikt aan moeten zijn.

De NVJ heeft tenslotte ook aangegeven met de werkgevers te willen praten over beheer van pensioenfondsen (governance), mede ook in verband met de specifieke belangen van journalisten binnen de fondsen.

Op 26 oktober spreken we elkaar voor de tweede keer. We hopen dat we op korte termijn een resultaat bereiken. Het resultaat zou er toe kunnen leiden dat bestaande regelingen of conceptregelingen (PCM/Wegener) aangepast moeten worden.
We hopen dat we u hiermee zo volledig mogelijk hebben geïnformeerd. Mocht u vragen hebben of willen reageren dan horen we dat graag via dagblad@nvj.nl

Met vriendelijke groet,

Namens de onderhandelingsdelegatie NVJ
Bianca Rootsaert
Secretaris NVJ