---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden schriftelijke vragen drugsteelt in Afghanistan

22-10-2004 16:04:00

Hierbij bied ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van het lid Koenders over de drugsteelt in Afghanistan. Deze vragen zijn op 4 oktober jl. ingezonden onder kenmerk 2040501020.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

1. Klopt het bericht dat per 1 oktober een nieuwe eenheid van 150 militairen ter bestrijding van de drugsproductie wordt ingezet in Afghanistan? 1)

2. Waarom is deze vergroting van de Nederlandse bijdrage niet expliciet aan de Tweede Kamer gemeld? Wat is de exacte juridische context van deze inzet?

3. Wat zijn precies de taken van de nieuwe eenheid? Hoe is deze materieel en anderszins toegerust op de uitvoering hiervan?

Het bericht is onjuist. Er is geen sprake van dat in Afghanistan een nieuwe Nederlandse eenheid ter bestrijding van drugsproductie wordt ontplooid. Op 1 oktober jl. is het door Nederland geleide Provincial Reconstruction Team (PRT) in de Afghaanse provincie Baghlan operationeel geworden en is het PRT overgedragen aan de door de Navo geleide veiligheidsmacht ISAF. U bent over de taken van dit PRT per brief geïnformeerd op 28 juni jl. (Kamerstuk 27 925 nr. 133). Tevens zijn op 2 juli jl. over dit onderwerp schriftelijke vragen beantwoord (Kamerstuk 27 925 nr. 134) en is hierover op 5 juli jl. tijdens een Algemeen Overleg met Uw Kamer van gedachten gewisseld (Kamerstuk 27 925 nr. 142).

4. Welk standpunt neemt u in ten aanzien van het aangaan van het structureel tegengaan van de groeiende drugsproductie in Afghanistan?

President Karzai heeft onlangs gezegd dat de papaverteelt en handel in drugs de belangrijkste bedreiging vormen voor de stabiliteit van Afghanistan. Bij de Afghaanse autoriteiten is het besef aanwezig dat een gedegen aanpak van dit complexe probleem noodzakelijk is. De internationale inspanningen op het gebied van drugsbestrijding, geleid door het Verenigd Koninkrijk, zijn gericht op het ondersteunen van de Afghaanse regering bij deze veelomvattende taak. Het Verenigd Koninkrijk zet bij de drugsbestrijding in op de volgende vijf met elkaar verbonden gebieden: tot stand brengen van wettelijke kaders; creëren van alternatieve manieren van levensonderhoud voor boeren; opbouw van instituties; vernietigen van papavervelden; bewustwordingscampagnes.

Nederland heeft er vooralsnog voor gekozen niet direct actief te zijn op dit dossier. Indirect concentreren de Nederlandse inspanningen zich op het scheppen van de randvoorwaarden die noodzakelijk zijn voor een goede aanpak van dit probleem: bevordering van de stabiliteit en opbouw van de rechtsstaat. De middelen die hiervoor worden ingezet zijn onder meer de militaire bijdrage aan ISAF, de ondersteuning van activiteiten op deze terreinen uit het Stabiliteitsfonds en bijdragen aan het Afghanistan Reconstruction Trust Fund.

5. In hoeverre worden Afghaanse boeren ondersteund bij het vinden van alternatieve bestaansmogelijkheden?

In de Afghaanse nationale drugsstrategie wordt uitdrukkelijk aandacht besteed aan alternatieve vormen van levensonderhoud. De Afghaanse overheid wil bij het bieden van alternatieve vormen van levensonderhoud niet alleen kijken naar de mogelijkheid van verbouw van alternatieve gewassen, maar naar bredere economische en sociale ontwikkeling in de regios waar veel papaver wordt geteeld. Afghanistan krijgt hiervoor steun van de internationale gemeenschap. Meest actief op dit punt zijn de VN-organisatie UNODC, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

1) De Telegraaf, 29 september jl.,Rol Nederlandse militairen in drugsoorlog Afghanistan

Nieuws Nieuwsberichten