---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op Kamervragen van het lid Van Baalen over een aanzienlijke vertraging bij de vervanging van de Orions bij de Kustwacht Nederland

22-10-2004 15:54:00

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Verkeer en waterstaat, de antwoorden op de schriftelijke Kamervragen van het lid Van Baalen van 21 september jl. over een aanzienlijke vertraging bij de vervanging van de Orions bij de Kustwacht Nederland (2040500050).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

1. Heeft u kennisgenomen van het artikel Afstoten van Orions voorbarig?

Ja

2. Kunt u zich herinneren de Kamer gemeld te hebben dat bij het afstoten van de Orions per 1 januari 2005 "voor een deel van 2005 een tussenoplossing zal moeten worden gevonden" voor wat betreft de taken die worden verricht voor de Kustwacht Nederland?

Ja

3. Is inmiddels te verwachten dat de twee nieuw te leasen civiele vliegtuigen ten behoeve van de Kustwacht Nederland pas medio 2006 kunnen worden ingezet? Waaraan moet deze vertraging worden geweten?

Ja. De vertraging is te wijten aan tegenslag in het aanbestedingsproces. Verkeer en Waterstaat heeft ondertussen wel het leasecontract voor de huidige Dornier verlengd tot eind 2006 en kan daarmee een groot gedeelte van de gewenste patrouille-uren vliegen en voldoen aan een groot gedeelte van de beschikbaarheidseis ten aanzien van Search en Rescue (SAR). Verkeer en Waterstaat voert overleg met het bedrijfsleven over de inhuur van beschikbaarheidscapaciteit gedurende de beperkte periodes wanneer de Dornier in verband met onderhoud niet beschikbaar is.

4. Hoe verhoudt zich de kwaliteit van de activiteiten van de Kustwacht Nederland bij een tijdelijk vaker inzetten van de Dornier tot de traditionele inzet van een Orion en een Dornier?

De (traditionele) inzet van de Dornier en de Orion is een klein onderdeel van de activiteiten van de Kustwacht Nederland. De SAR-taak bijvoorbeeld, wordt grotendeels uitgevoerd door helikopters en reddingsboten. Mede door het vaker inzetten van de Dornier is de kwaliteit van de activiteiten van de Kustwacht gewaarborgd. Daarbij is de inzet van een Dornier ten faveure van de Orion vooral doelmatiger.

Nieuws Nieuwsberichten