---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op Kamervragen van het lid Kortenhorst over vertraging bij vervanging Orions

22-10-2004 15:48:00

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Verkeer en Waterstaat, de antwoorden op de schriftelijke Kamervragen van het lid Kortenhorst van 21 september jl. over vertraging bij vervanging Orions (2040500060).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

1. Is er, met verwijzing naar het artikel "Afstoting Orions voorbarig", tevens vertraging opgetreden bij de levering van Fokker 60´s voor de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba? Zo ja, welke? Hoe wordt deze opgevangen?

Op 17 juni jl. heb ik u geïnformeerd over de tijdelijke invulling van de luchtverkennings-capaciteit Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba (KWNA&A) door voor die taak aangepaste Fokker 60´s. In augustus is het contract ter aanpassing van de Fokker 60´s gesloten en in maart 2005 zal de eerste aangepast zijn. Om gedurende het eerste kwartaal van 2005 toch te kunnen beschikken over luchtverkenningscapaciteit worden op dit moment onderhandelingen gevoerd met de Britten, die al enkele jaren in het gebied actief zijn met maritieme patrouillevliegtuigen.

2. In hoeverre kunt u bevestigen dat de luchtverkenning voor de Noordzee en de Nederlandse Antillen en Aruba nog onverkort gegarandeerd wordt?

Defensie voert namens een aantal departementen de verwerving uit van het uiteindelijke civiele alternatief voor de luchtverkenning KWNA&A. Tot het moment dat die civiele invulling er is, zorgt Defensie voor een interim-capaciteit.

Verkeer en Waterstaat doet de verwerving van het uiteindelijke civiele alternatief voor de luchtverkenning KWNED. Verkeer en Waterstaat heeft al een leasecontract voor één Dornier, waarmee een groot gedeelte van de gewenste patrouille-uren kan worden gevlogen en waarmee voor een groot deel aan de beschikbaarheidseis kan worden voldaan. Verkeer en Waterstaat voert overleg met het bedrijfsleven over inhuur van beschikbaarheidscapaciteit gedurende de beperkte periodes wanneer de Dornier in verband met onderhoud niet beschikbaar is.

3. Herinnert u zich de motie Kortenhorst, waarin u wordt verzocht de Tweede Kamer te informeren over de alternatieve invulling van de Kustwachttaken? Bent u bereid de Tweede Kamer spoedig over de ontwikkelingen te informeren en daarbij tevens aan te geven wat de financiële consequenties zijn van de vertraging voor de betrokken departementen? Hoe u die financiële consequenties gaat opvangen?

Ja, in mijn brief van 17 juni over de tijdelijke invulling van luchtverkenningscapaciteit KWNA&A heb ik u reeds geïnformeerd over de keuze van de Fokker 60´s en de daaraan verbonden kosten. Zodra er nadere afspraken gemaakt zijn over de invulling van de luchtverkenning gedurende het eerste kwartaal van 2005 zal ik u wederom informeren.

Nieuws Nieuwsberichten