Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht van het Wereld Natuur Fonds, 22 oktober 2004

Wereld Natuur Fonds verheugd over ratificatie Rusland Kyoto-protocol

Het Wereld Natuur Fonds noemt het besluit van het Russische parlement om het verdrag van Kyoto te ratificeren 'zeer goed nieuws'. De eerste bescheiden, maar belangrijke stap is gezet in de internationale aanpak van het klimaatprobleem, aldus de natuurbeschermingsorganisatie. Door de ratificatie kan het verdrag nu echt in werking treden, omdat met de toetreding van Rusland de benodigde 55 landen meedoen die samen verantwoordelijk zijn voor ten minste 55 procent van de CO2-uitstoot. .

Het verdrag van Kyoto is bedoeld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Drastische reductie van de uitstoot is noodzakelijk vanwege de temperatuurstijging. Klimaatwetenschappers zien nu al zichtbare verschuivingen in de natuur, en verwachten dramatische verliezen in biodiversiteit als het klimaat zo snel blijft veranderen. Deze ontwikkelingen zullen ook grote gevolgen voor de mens hebben

De Russische ratificatie betekent dat de Verenigde Staten vrijwel alleen staan in hun onwil om actie te ondernemen. Het betekent bovendien dat de ontwikkelingslanden, die nu nog niet meedoen, zien dat het merendeel van de rijke landen wel bereid is een eerste stap te zetten. Dit is de eerste voorwaarde om de ontwikkelingslanden bij toekomstige onderhandelingen wel aan tafel te krijgen.

Overigens is de start van de uitvoering nog maar een eerste begin, aldus het Wereld Natuur Fonds. "Het gaat om zeer bescheiden doelstellingen. Uiteindelijk zal er nog veel meer moeten worden gedaan om de temperatuurstijging definitief terug te draaien", aldus Sible Schöne van het WNF.

Het Wereld Natuur Fonds is van mening dat de wereldwijde temperatuurstijging onder de 2 ºC moet blijven om dramatische klimaatverandering te voorkomen. In het Kyoto-protocol is afgesproken dat de onderhandelingen over de internationale aanpak na 2012 - het jaar waarin de Kyoto-verplichtingen aflopen - moeten starten in 2005. Voor succesvolle onderhandelingen is het essentieel dat de EU een ambitieuze en geloofwaardige onderhandelingspositie inneemt. De eerste stap daartoe is gezet: de EU onderschrijft bovengenoemde 2 ºC doelstelling.

Nederland en Duitsland hebben inmiddels aangegeven voorstander te zijn van 30 procent emissiereductie in 2010 ten opzichte van 1990, opnieuw een goede stap. Om deze positie geloofwaardig te maken is het echter nodig ook een maatregelenpakket te ontwikkelen waarmee dit doel kan worden gehaald. De belangrijkste elementen hiervan zijn aanscherping na 2012 van het Europese CO2-emissiehandelsysteem en scherpe normstelling voor auto's en elektrische apparaten, zodat deze in 2010 twee keer zo zuinig zijn als nu.


--- einde bericht ---

Meer informatie:
Clarisse Buma; Hoofd persvoorlichting,
e-mail: cbuma@wwf.nl; tel. 030-6937374; mobiel: 06-21548657
-
Wereld Natuur Fonds
unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist