Gemeente Amsterdam

Daling werkzoekenden sterker in Amsterdam
22 oktober 2004 - CWI Noordwest

Het aantal mensen zonder werk in Amsterdam is voor het eerst weer gedaald. De CWI's in Amsterdam telden aan het eind van het derde kwartaal 2004 52.700 ingeschreven werkzoekenden. Dat is een daling van twee procent ten opzichte van het tweede kwartaal. De daling komt overeen met de landelijke trend, waar ook sprake is van een daling van één procent.

Voor jongeren tot en met 23 jaar is de daling in de hoofdstad opmerkelijk te noemen. Ten opzichte van het vorige kwartaal is het aantal ingeschreven jongeren afgenomen met tien procent. Het aantal geregistreerde vacatures is aanmerkelijk hoger dan een jaar geleden. Beide ontwikkelingen markeren een omslag op de arbeidsmarkt.

Grootste daling in jongste leeftijdscategorie

Opvallend is dat het aantal werklozen inmiddels sinds juni een dalende trend vertoont en voor het eerst sinds jaren ook daalt in de maand september (daling van dertien procent). De daling van het werkloze werkzoekendenbestand in Amsterdam is het afgelopen kwartaal het grootst in de leeftijdscategorie tot en met 23 jaar. Het gaat om een daling van tien procent (3.795 eind juni tegen 3.400 eind september). Daartegenover staat een stijging in de leeftijdscategorie boven de 571/2 jaar. Hierbij gaat het om een toename van vier procent (van 4.563 eind juni naar 4.757 eind september).

Omtrent de werkloosheidsduur is de grootste daling te merken bij de categorie werkzoekenden die korter dan drie maanden werkloos zijn (daling van dertien procent). Voor wat betreft opleidingsniveau is de daling in het laatste kwartaal het grootst bij de groepen wetenschappelijk geschoolden en mensen met een vbo/mavo (nu vmbo) diploma. Beiden een daling met twee procent.

Vergelijking met landelijke cijfers

De daling van niet-werkende werkzoekenden in Amsterdam met twee procent in de afgelopen twaalf maanden is hoger dan de landelijke daling van één procent. Bij de leeftijdscategorieën zien we in de vergelijking tussen Amsterdam en Nederland in het derde kwartaal een paar opmerkelijke zaken: de groep jongeren tot en met 23 jaar daalt in Amsterdam harder dan landelijk (tien procent in Amsterdam tegen twee procent landelijk). Het aantal werklozen ouder dan 571/2 jaar is landelijk gelijk gebleven. In Amsterdam neemt deze groep met vier procent toe.

Werkeloosheidsduur en opleiding

Voor wat betreft werkloosheidsduur zien we bij de groep korter dan drie maanden werkloos het grootste verschil met een daling van dertien procent in Amsterdam, waar het in Nederland gelijk gebleven is.

De groep wetenschappelijk geschoolde werkzoekenden daalt in Amsterdam met twee procent in het laatste kwartaal, waar het landelijk gelijk bleef. De groep werkzoekenden met alleen een basisopleiding daalt landelijk met drie procent en in Amsterdam met één procent.

Vacatures ingediend bij de CWI's

In de periode oktober 2003 tot oktober 2004 zijn door de CWI's in Amsterdam 11.353 vacatures geregistreerd. Dit is een stijging van ruim 100 procent (5.710) ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2002
- 2003. Naar aantallen zijn de sectoren zakelijke dienstverlening, horeca en detailhandel de grootste "stijgers" met respectievelijk
1.550, 1.273 en 847 geregistreerde vacatures. Relatief zijn de sectoren land-/ bosbouw, elektriciteit/ aardgas/ water en de sector zakelijke dienstverlening met respectievelijk 500, 500 en 197 procent de grootste "stijgers".

Opmerkelijke daler is de welzijnszorg: een daling van zeven in het aantal geregistreerde vacatures (556 stuks).

© Gemeente Amsterdam