Gemeente Bladel

> Beleidsregels WWB

---

Wet Werk en Bijstand (WWB)

Sinds 1 januari 2004 heeft de Wet Werk en Bijstand (WWB) de Algemene bijstandswet vervangen. Als gevolg daarvan heeft de gemeente veel nieuwe regels moeten vaststellen. Dat gebeurt in verordeningen en beleidsregels. De gemeente heeft bij de voorbereiding samengewerkt met de gemeenten Bergeijk, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden.

Het college heeft de volgende beleidsregels vastgesteld


· Langdurigheidstoeslag. In de WWB is vastgelegd dat bepaalde groepen uitkeringsgerechtigden tussen de 23 en 65 jaar die geen zicht meer hebben op werk, in aanmerking kunnen komen voor een jaarlijkse toeslag. Belangrijke voorwaarde is dat de uitkeringsgerechtigde 5 jaar onafgebroken een uitkering op bijstandsniveau heeft gehad, geen inkomsten uit of in verband met arbeid heeft gehad en voldoende heeft geprobeerd werk te krijgen.


· Beleidsregels verblijf buiten de gemeente. In de WWB is bepaald dat personen jonger dan 65 jaar maximaal 4 weken per jaar in het buitenland vakantie kunnen houden met behoud van hun uitkering. Ouderen vanaf 65 jaar (met een bijstandsuitkering) kunnen maximaal 13 weken per jaar in het buitenland vakantie houden met behoud van hun bijstandsuitkering. Ook een 57,5-jarige of ouder, die geen arbeidsverplichting heeft, mag maximaal 13 weken per kalenderjaar in het buitenland verblijven. In de beleidsregels is ook bepaald hoe het zit met de WWB als iemand wel in Nederland, maar tijdelijk buiten de gemeente verblijft.


· Overige beleidsregels. Hierin is geregeld hoe wordt omgegaan met noodzakelijke betalingen die uit de bijstand moeten worden gedaan, bijstand in natura, vermogen waarmee geen rekening hoeft te worden gehouden en het tijdstip waarop de uitkering wordt uitbetaald.


· Beleidsregels terugvordering en verhaal. Hierin is geregeld in welke situaties uitkering wordt teruggevorderd of wanneer de uitkering op een derde wordt verhaald.

De hierboven genoemde beleidsregels liggen ter inzage in het gemeentehuis bij de afdeling Sociale Zaken.


---