Socialistische Partij

Vernieuwingsplan sociale zekerheid verdient uitwerking

22-10-2004 * Het plan van een aantal vakbondsbestuurders, werkgeversvertegenwoordigers, verzekeraars en deskundigen van naam voor een nieuwe sociale zekerheid, zoals dat vandaag in De Volkskrant werd gepubliceerd, is om meerdere redenen interessant. Er spreekt een visie uit op de sociale zekerheid van de toekomst en die sociale zekerheid wordt niet langer gezien als louter een kostenpost. Het plan roept echter ook veel vragen op.

De afgelopen 25 jaar is ons stelsel van sociale wetten bij voortduring voorwerp van forse ingrepen geweest. Meestal ging het om bezuinigingen die aan de burgers steeds verkocht werden met slogans als "een stap naar een activerend stelsel", "de eigen verantwoordelijkheid van de burger", en "de terugtredende overheid". Want het werd allemaal veel te duur, zo zeiden de achtereenvolgende regeringen van Lubbers, Kok en Balkenende. Omdat de ingezette maatregelen niet het beoogde effect hadden is het kabinet Balkenende II nog eens flink tekeer gegaan.

WAO, WW, ontslagrecht, de IOAW, vut/prepensioen - alles wordt aangepakt. Het resulteert voor de burger vooral in verslechteringen. SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit: "Het vandaag bekend geworden plan van een aantal bekende en deskundige mensen is in die context interessant: in tegenstelling tot het kabinetsbeleid getuigt het van een visie. Het is een pleidooi voor sociale beschaving en een samenleving waarin zorg voor elkaar centraal staat. Juist die invalshoek is volgens de SP toe te juichen. Maar het is tegelijkertijd een vaag plan dat veel vragen oproept."

De belangrijkste vragen zijn hoe hoog de basisuitkering gaat worden en of het verstandig is de aanvulling op die uitkering over te laten aan de werkgevers- en werknemersorganisaties. Wat betekent het als gezegd wordt dat het basisinkomen een individueel minimuminkomen is met "maatschappelijke dienstverlening als werk"? Ook is het de vraag hoe dit allemaal betaald gaat worden. De Wit: "Daarom is het goed als dit plan verder wordt uitgewerkt, en het liefst op redelijk korte termijn. En dus niet op de lange termijn, zoals minister De Geus vandaag bepleit in reactie op het plan. Want als het aan dit kabinet ligt is, er dan niet veel meer over van onze sociale zekerheid."