GAIA

Gaia en animaux en peril opgetogen over veroordelingen veehandelaars ciney

Krachtig signaal van Luikse Hof van Beroep

22 october 2004

© GAIA

Dierenrechtenorganisatie GAIA en Animaux en Péril reageren opgetogen over het arrest dat het Hof van Beroep van Luik vandaag heeft uitgesproken in de zaak van de veemishandelingen op de veemarkt van Ciney.

Vrijdag, 22 oktober 2004: een hoogdag voor het dierenwelzijn. 7 veehandelaars veroordeeld tot zware straffen. Na vier jaar doorzetten bereiken GAIA en Animaux en Péril een schitterend resultaat: gerechtigheid voor het mishandeld vee!

De zeven veehandelaars die vervolgd werden wegens zware inbreuken op de dierenwelzijnswet zijn allen veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen van 2 tot 3 maanden (op één voorwaardelijke gevangenisstraf na) en tot geldboetes tussen 1000 euro en 5000 euro. Het Hof van Beroep heeft deze straffen uitgesproken op grond van de dierenwelzijnswetgeving, die geen strengere geldboetes en gevangenisstraffen voorziet. Het Hof van Beroep spreekt van onnodig lijden dat door de veroordeelden in de meeste gevallen met extreem geweld werd veroorzaakt bij de dieren.

De wreedheden kwamen aan het licht dankzij de beelden die GAIA en Animaux en Péril met verborgen camera 4 jaar geleden hadden gefilmd op de veemarkt van Ciney. Het Hof van Beroep acht alle feiten bewezen en stelt dat de beelden, die in een eerder tussentijds arrest als bewijsmateriaal door het Hof aanvaard werden, niet gemanipuleerd werden en de werkelijkheid weergeven.
'Dit is een krachtig signaal dat dierenmishandeling en de dierenwelzijnswet ernstig moeten genomen worden'. zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. 'Met dit arrest maakt het Hof duidelijk dat de begane wreedheden niet straffeloos kunnen begaan worden in een humane samenleving. Nu maar hopen dat de veehandelaars dat signaal ook zullen begrepen hebben'.
Het is volgens GAIA en Animaux en Péril de eerste keer dat dergelijke zware straffen worden uitgesproken in een zaak van dierenmishandeling in het kader van professionele activiteiten met dieren. GAIA en Animaux en Péril hopen nu dat het proces in beroep tegen zeven andere veehandelaars, vervolgd wegens gelijkaardige wreedheden op de veemarkt van Anderlecht, nu snel van start gaat.
U kan hier de samenvatting lezen.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be