Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 43

vrijdag 22 oktober 2004

Gemeente maakt zich hard voor behoud monumentale fabriekspand De Adelaar
De gemeente Zaanstad zet zich, onder de vlag van het tien jaar geleden gestarte Zaanoeverproject, in voor behoud en herbestemming van monumentale fabriekspanden aan de Zaan. Om de reeds lang op handen zijnde restauratie en herbestemming van de voormalige zeepziederij De Adelaar, één van de meest gezichtsbepalende gebouwen aan de Zaan, te garanderen, stelt de gemeente zich nu garant richting provincie. De gemeente neemt hiermee een subsidieverzoek over van AanZet Bedrijfsfaciliteiten NV aan de provincie Noord-Holland. AanZet diende een verzoek in van 728.000 bij de provincie. Dit verzoek werd gehonoreerd, mits aan enkele voorwaarden zou worden voldaan. Omdat AanZet niet aan alle voorwaarden kon voldoen, besloot de gemeente na overleg met de betrokkenen de subsidieaanvraag over te nemen. In een brief aan de provincie laat de gemeente weten bereid te zijn alle risicos die de provincie mogelijk loopt in het project De Adelaar , onder een aantal voorwaarden, voor haar rekening te nemen. In totaal is met de verwerving en restauratie van het monument een bedrag van 6.000.000 gemoeid. Dit bedrag wordt opgebracht door de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en particuliere investeerders. De Adelaar wordt eigendom van de particuliere investeerders, verenigd in een nog op te richten Maatschap Adelaar. AanZet Bedrijfsfaciliteiten NV in Zaandam en Esquites BV in Naarden worden de beheerders van het pand.
Zeepziederij De Adelaar aan de Zaan in Wormerveer werd gebouwd in 1908. Nadat het zijn functie van zeepfabriek verloor, werd het gebouw nog jarenlang als pakhuis gebruikt. In de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam het leeg te staan. Het pand was inmiddels sterk in verval geraakt en sloopplannen werden gemaakt. Protest van de bevolking kon sloop voorkomen. De cultuur- en architectuurhistorische betekenis van het markante gebouw werden echter steeds duidelijker en leidde er in1988 toe dat de provincie Noord-Holland het aanwees als provinciaal monument. Begin 2004 werd De Adelaar rijksmonument. Als de provincie akkoord gaat met het voorstel tot de eerder genoemde garantstelling van de gemeente Zaanstad, zal de restauratie naar verwachting begin 2005 kunnenwordengestart.Bouwvergunningen monumentenvergunning zijn dan inmiddels verleend. Maatschap Adelaar wil de ruimte verhuren aan ondernemers en dienstverleners in de creatieve sector en aan organisaties in de zakelijke dienstverlening.

Drie experimentgebieden aangewezen voor geurbeleid. Het landelijk geurbeleid is gericht op het terugdringen of voorkomen van nieuwe geuremissies, en het voorkomen van vestiging van mensen in een geurbelaste omgeving. Toepassing van deze regelgeving op Zaanstad zou betekenen dat de mogelijkheden voor (binnenstedelijke) woningbouw erg wordt beperkt. De gemeente Zaanstad heeft er daarom voor gekozen om lokaal geurbeleid te ontwikkelen, waarbij naast de concrete geuremissie, ook de geurbeléving bepalend is voor het besluit of op een bepaalde plek wel of niet gebouw mag worden. Om de geurbeleving te kunnen bepalen, is 2003/begin 2004 de Geurmaatlat ontwikkeld. Deze is nu door het college van B&W vastgesteld. De Geurmaatlat is een beslisdocument, op basis waarvan kan worden bepaald of er sprake is van geurhinder, en in welke mate deze geur (on)- aangenaam is. Naast een meetinstrument, zijn ook heldere richtlijnen nodig over de manier waarop dit meetinstrument wordt toegepast. Om goed uitvoerbare richtlijnen te maken, zijn drie concrete locaties als proefproject aangewezen: de Hemmes, het gebied ten noorden van de rioolzuiveringsinstallatie en het Verkade-terrein. Belangrijk uitgangspunt voor toepassing van de maatlat is dat de milieuvergunning up to date is en voldoet aan het ALARA-beginsel. Dit laatste houdt in dat de geuremissie van bedrijven zover moet worden als redlijkerwijs kan worden verwacht.
De experimentele toepassing van de Maatlat in deze gebieden heeft geen consequenties voor concrete bouwaanvragen of andere stedelijke ontwikkelingen. De maatlat heeft pas consequenties na vaststelling van het lokaal geurbeleid. De verwachting is dat het lokaal geurbeleid in 2006 aan het college van B&W voor besluitvorming zal worden voorgelegd.

Fusie Westzaans Belang en Woonmij Zaanstad
Het College van B & W stemt in met de per 1 1 05 voorgenomen fusie tussen de Woningstichting Westzaans Belang en De Stichting de Woonmij Zaanstad . De besturen van beide stichtingen zijn tot de conclusie gekomen dat een fusie wenselijk is. Westzaans Belang bezit 295 verhuureenheden. De werkzaamheden van Westzaans Belang worden integraal voortgezet door de Woonmij Zaanstad.

Verder nam het college een besluit over:

* Atikel 19 lid 2 van de wet van de Ruimtelijke Ordening (WRO) t.b.v. het aanleggen van een fietspad langs de belt op de locatie Cypressehout en Westzanerdijk te Zaandam

* Vrijstelling artikel 19 lid 2 WRO t.b.v. het bouwen van een zwembad op het adres J.J. Allanstraat 188 in Westzaan
* Vrijstelling artikel 19 lid 1 WRO m.b.t. starten voor de bouw van een brug locatie Zaandammerweg tussen nr. 20 & 22 te Assendelft
* Vrijstelling artikel 19 lid 2 WRO m.b.t. starten van het vergroten van een bedrijfsterrein van Schipper kaas b.v. lokatie Ringweg 330 te Zaandam