Congres-en Studiecentrum VNG

Buitengewone algemene vergadering


22 oktober Malieveld te Den Haag

Voor 22 oktober a.s. heeft het algemeen bestuur van de VNG een buitengewone algemene ledenvergadering uitgeschreven. Tijdens deze buitengewone algemene ledenvergadering staan twee onderwerpen op de agenda. Het eerste onderwerp betreft de voorbereiding van het standpunt van de VNG betreffende het wetsvoorstel Gekozen burgemeester. Het tweede onderwerp betreft de bestuurlijke en financiële verhoudingen met het Rijk.

In de algemene ledenvergadering van 9 juni jl. stonden de bestuurlijke en financiële verhoudingen ook op de agenda. Aan de hand van de rapporten van twee onafhankelijke commissies zijn resoluties aangenomen over de lokale autonomie en het lokaal belastinggebied en hebben de leden een krachtig signaal aan het Kabinet afgegeven. De conclusies en gevoelens van de leden zijn door het bestuur bij herhaling kenbaar gemaakt aan het Kabinet. Inmiddels is echter duidelijk dat het Kabinet de invoering van het wetsvoorstel om de OZB-tarieven te maximeren en het gebruikersdeel van de OZB voor woningen af te schaffen slechts met een jaar uitstelt, maar niet intrekt. Over de door ons bepleite uitbreiding van het gemeentelijk belastinggebied wordt, ondanks toezeggingen van het Kabinet, nog niet met ons gesproken. Ten aanzien van de problematiek van het EMU-saldo, waarover tijdens de algemene ledenvergadering van 9 juni jl. een motie is aangenomen, zijn er voorstellen in voorbereiding die negatieve gevolgen hebben voor de ruimte voor gemeentelijke investeringen en grondaankopen.

Al met al is het algemeen bestuur van mening dat de bestuurlijke en financiële verhoudingen met het Rijk veel te weinig tekenen van verbetering vertonen. De situatie is zo ernstig dat het algemeen bestuur in de buitengewone algemene ledenvergadering zal voorstellen onder de huidige omstandigheden geen medewerking meer te verlenen aan de overdracht van nieuwe taken aan gemeenten, zoals bijvoorbeeld in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Tijdens de algemene ledenvergadering van 9 juni jl. is afgesproken dat in de buitengewone algemene ledenvergadering zal worden gesproken over het standpunt van de Vereniging over het Wetsvoorstel Gekozen Burgemeester. Het wetsvoorstel ligt op dit moment nog voor advies bij de Raad van State. Het is de bedoeling dat de buitengewone algemene ledenvergadering de randvoorwaarden vaststelt waaraan het bestuurlijk model van de gekozen burgemeester zou moeten voldoen. Aan de hand van deze randvoorwaarden zal wetsvoorstel worden beoordeeld.

Het algemeen bestuur roept alle leden op een vertegenwoordiger te sturen naar deze vergadering, zodat tijdens de vergadering een breed gedragen opstelling van de Vereniging kan worden bepaald!

De vergaderstukken en het programma zijn in week 39 naar alle gemeenten verzonden.
Voor inhoudelijke informatie verwijzen wij u op dit moment tevens naar VNG-net (www.vng.nl).

Programma

09.30 10.30 uur Ontvangst met koffie/thee

10.30 10.45 uur Opening door de voorzitter van de VNG, drs. W.J. Deetman, burgemeester van Den Haag

10.45 - 11.45 uur 1e onderwerp: Standpunt VNG over het Wetsvoorstel de gekozen burgemeester

11.45 - 13.00 uur 2e onderwerp: Standpunt VNG over de bestuurlijke en financiële verhoudingen met het Rijk

13.00- 14.00 uur Lunch

Datum en locatie
De buitengewone ledenvergadering vindt plaats op 22 oktober 2004 in de tent van Circus Herman RENZ, Malieveld te Den Haag

Doelgroep
Het college van burgemeester en wethouders.

Kosten
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Inschrijving is om organisatorische reden wel vereist.

Inschrijving
Indien u zich voor deze informatiebijeenkomst wilt inschrijven kunt u dit doen bovenaan deze pagina. Ongeveer een week voor de vergadering ontvangt u van ons een schriftelijke bevestiging van uw deelname. Registratie i.v.m. WBP aangemeld bij het CBP 24-7-2002 meldingsnummer m-1026707.

Verhindering
Mocht u na inschrijving onverhoopt verhinderd zijn, wordt u verzocht dit schriftelijk (brief, fax of e-mail) aan het Congres- en Studiecentrum VNG door te geven.

Voor inlichtingen
Congres- en Studiecentrum VNG
Postbus 30435

2500 GK DEN HAAG
Tel. 070- 3738458
Fax: 070- 3738743
E-mail: cs@vng.nl