Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

22/10/04 Mr. Pieter van Vollenhoven opent gerestaureerd stadhuis Schiedam

Mr. Pieter van Vollenhoven verricht vrijdag 22 oktober 2004 in Schiedam de opening van het gerestaureerde Stadhuis. De restauratie van het monumentale Stadhuis op de Grote Markt in Schiedam heeft anderhalf jaar geduurd en is mogelijk gemaakt door een Kanjersubsidie van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Bij de restauratie van het oude stadhuis zijn zowel het interieur als het exterieur aan bod gekomen. Het schilderwerk, de plafonds en de inrichting van diverse kamers zijn onder handen genomen. Ook is de buitengevel hersteld en het torentje gerestaureerd.

De verdieping van het Stadhuis wordt sinds de afronding van de restauratie gebruikt voor trouwerijen en representatieve doeleinden. De begane grond heeft een horecafunctie gekregen.

Voor een Kanjersubsidie van het Rijk komen cultuurhistorische monumenten in aanmerking waarvan de restauratie dringend nodig is en de restauratiekosten omvangrijk zijn. Eerder is in Schiedam met behulp van een Kanjersubsidie de Grote Kerk gerestaureerd. Momenteel worden ook het herstel van de Sint Jacobskerk in Kethel en het Stedelijk Museum Schiedam met een rijkssubsidie mogelijk gemaakt.