Z-SPOORCLUB NEDERLAND

'Smal, smaller, smalst.'

'Smal, smaller, smalst'

Iedere modelspoorder is wel bekend met de modelspoor schalen zoals Spoor 1, H0, TT en N. Al deze schalen hebben ook een smalspoor breedte. In 1972 werd echter een nog kleinere schaal gelanceerd en wel het spoor Z. Spoor Z is zo klein dat de locomotieven in de regel niet groter zijn dan een pink en door de kleine schaal hebben de lokomotieven bijzonder veel weg van een Zwitsers uurwerk. De schaal is
1 :220 en de afstand tussen de spoorstaven is slechts 6,5mm. Nog meer dan bij de eerdergenoemde schalen maakt spoor 'Z' het mogelijk om een zo realistisch mogelijk landschap uit te beelden. Echter, het nóg kleinere smalspoor in Z bestond tot op heden niet. Maar tijdens Eurospoor, het jaarlijkse grote modelspoor evenement, zal voor deze kleinste schaal ook een smalspoorrails getoond worden zodat de liefhebbers van de bekende Zwitserse Rätische Bahn deze nu ook kunnen nabouwen in Schaal Z.
Op vrijdag 22 oktober 2004 om 11.00 op Eurospoor Hal 4A stand 055 zal, Lucille Werner bekend van het onlangs gestopte televisieprogramma 'Get the Picture', deze tot op heden smalste schaal onthullen.

Zm, smalspoor in Z.

Velen weten dat b.v. bijvoorbeeld de rode treinen van de Rhätische Bahn in het oosten van Zwitserland voor het grootste deel smalspoor is, dat wil dus zeggen smaller dan de gebruikelijke maat waarmee de SBB (Zwitserse Staatsspoorwegen) rijdt.
In model laat zich dat altijd weer omzetten naar modelspoorwijdtes. Zo wordt in H0 vaak gebruik gemaakt van (het kleinere) TT en N rails om smalspoor na te bootsen. Bij spoor 0 gebruiken we dan over het algemeen H0 rails en bij N gebruiken we vaak Z rails. Kleiner was er tot op heden niet. Nu heeft men eindelijk gekozen voor Zm, dat wil dus zeggen dat we Z treinmodellen met een ander onderstel laten rijden op minder dan de ons gebruikelijke 6,5 mm. Zm rijdt op 4,5 mm spoorwijdte wat dan overeenkomt met 4,5 x 220 = 990 mm dat kan worden afgerond naar het zogenaamde meterspoor. En dat is nu juist de maat waarop b.v. de Rhätische Bahn in Zwitserland rijdt. Ook kan de rails gebruikt worden voor bijvoorbeeld tramlijnen in steden, daar dit ook in de meeste gevallen meterspoor is.
U kunt dit allemaal en nog veel meer zien op Eurospoor 2004 te Utrecht.

Informatie en/of foto's:

Z-Spoorclub Nederland
Postbus 10.000
1440 CA PURMEREND
Tel/fax.: 0299 - 43 33 95
redactie@z-spoorclubnederland.nl

12 okt 04 09:15