Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 15/10/2004


---

Karel Deurloo bijzonder hoogleraar Bijbelse Theologie

Op vrijdag 22 oktober zal prof.dr. Karel Deurloo zijn inaugurele rede Groet en zegen uitspreken. Hiermee markeert Deurloo zijn aanstelling aan de Faculteit der Godgeleerdheid als bijzonder hoogleraar Bijbelse Theologie, namens de Dirk Monshouwer Stichting. De Vrije Universiteit is zeer verheugd om deze zeer gerenommeerde theoloog als medewerker te mogen ontvangen.

Ter gelegenheid van de inauguratie organiseert de Dirk Monshouwer Stichting een symposium op de VU, getiteld Bijbel en liturgie. Sprekers zijn ondermeer prof.dr. Joop Boendermaker (emeritus hoogleraar Liturgiek VU) en prof.dr. Eep Talstra (hoogleraar Oude Testament VU). De Dirk Monshouwer Stichting richt zich op de stimulering van de bezinning op de relatie tussen bijbelse exegese en liturgie.

In zijn rede zal Deurloo spreken over de rol die de groet en de zegen in de Bijbel spelen. Zo gaat hij nader in op het feit dat hetzelfde Hebreeuwse woord zowel kan worden vertaald met "groet" als "zegen". Ook zal het gebruik van deze termen in de binnenkort te verschijnen Nieuwe Bijbelvertaling aan de orde komen. Tot slot zal hij ingaan op de rol van de traditionele Aäron-zegen in de kerkelijke liturgie.

Karel Deurloo was eerder actief als hoogleraar Oude Testament, en Hervormd kerkelijk hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. In 1994 ontving hij de prestigieuze Comeniuspenning van de Karelsuniversiteit in Praag. Veel internationale aandacht kreeg Deurloo ook voor zijn pogingen exegese en liturgie creatief met elkaar te verbinden.