THINKING FORWARD

Beeldend kunstprogramma rondom EU-voorzitterschap in Stedelijk

Dit is een origineel persbericht.

Amsterdam, 21 oktober 2004

Thinking Forward, het cultureel programma in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, presenteert het beeldend kunstprogramma 'Who if not we should at least try to imagine the future of all this? 7 episodes on (ex)changing Europe.' Het kunstprogramma wordt aanstaande vrijdag in Stedelijk Museum CS officieel geopend met de expositie 'Time and again'.

Thinking Forward bestaat uit diverse culturele activiteiten in Nederland en in de tien nieuwe lidstaten van de EU. Thinking Forward beoogt eigentijdse Nederlandse cultuur voor het voetlicht te brengen. Jonge kunstenaars en nieuwe ontwikkelingen staan bij Thinking Forward centraal. Ook in het beeldende kunstprogramma 'Who if not we...?' komt dit tot uitdrukking. 'Who if not we...?' bestaat uit zeven nieuwe tentoonstellingen en een aantal aanvullende projecten in Europa, waarin wordt onderzocht hoe kunst een rol kan spelen bij de huidige sociale en politieke ontwikkelingen in Europa. Elke tentoonstelling onderzoekt dit vanuit een ander actueel thema, bijvoorbeeld sociale voorschriften en persoonlijke vrijheid. Naast de expositie in het Stedelijk Museum zijn er in Nederland 'Who if not we...?' exposities in de BAK, basis voor actuele kunst te Utrecht en in Witte de With, center for contemporary art te Rotterdam. In de nieuwe lidstaten zijn er exposities in het Ludwig Museum te Budapest, het Moderna Galerija te Ljubljana, Contemporary Art Centre te Vilnius en in de Foksal Gallery Foundation te Warsaw.

Stedelijk Museum CS presenteert in 'Time and Again'nieuw werk van zes kunstenaars en een collectief. Deze kunstenaars richten zich op verschillende tijdservaringen en bieden een actuele kijk op de geschiedenis. Vanuit verschillende perspectieven persoonlijk, politiek en sociaal richten zij zich op thema's als herinnering en reconstructie, versnelling en vertraging, documentaire en fictie. De tentoonstelling speelt zich af tegen de achtergrond van de recente ontwikkelingen in Midden- en Oost-Europa. De kunstenaars willen de momenten uit het recente verleden naar boven halen die noodzakelijk zijn voor een beter begrip van de huidige tijd. Enkele onderdelen van Time and Again: de première van de nieuwe film van Deimantas Narkevicius, Once in the XXth Century; een installatie van Paulina Olowska, waarin ze mede aan de hand van referenties aan werken in de collectie van het Stedelijk het utopisch optimisme van de 20ste eeuwse avant-gardes onderzoekt; performatieve en interactieve installaties van Roman Ondak; een selectie van recente schilderijen en nieuw videowerk van Wilhelm Sasnal.

'Who if not We...?' is te bezichtigen tot en met 30 januari 2005. Ter gelegenheid van de opening van Who if not We...? verschijnt een publicatie met essays van onder anderen Etienne Balibar, Ole Bouman, Boris Groys, Slavoj Zizek. Naast de tentoonstelling wordt een programma van filmvertoningen, discussies en andere presentaties georganiseerd. Dit programma start op 22 en 23 oktober met een gratis toegankelijke serie gesprekken met toonaangevende kunstenaars, curatoren en theoretici uit Midden- en Oost-Europa in Stedelijk Museum CS.

Pers is van harte welkom bij de opening op vrijdag 22 oktober: 10.00 uur persconferentie in bijzijn van curatoren en kunstenaars, waarbij wordt gesproken door:

- Hans van Beers, directeur a.i. Stedelijk Museum
- Han Bakker, intendant Thinking Forward

- Maria Hlavajova, curator 'Who if not we'

- Leontine Coelewij, samensteller 'Time and Again' 11.30 uur voorbezichtiging tentoonstelling Time and Again met rondleiding
12.30 uur perslunch in Club 11.
14.00 uur start conferentie 'a series of talks' 17.00 uur officiële opening, met boekpresentatie 18.30 uur publieksopening, met boekpresentatie

Thinking Forward is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is ontwikkeld in opdracht van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en de Mondriaanstichting. Stichting DOEN heeft financieel bijgedragen aan Thinking Forward vanwege de verbindende en confronterende kracht van het programma. Meer informatie over Thinking Forward: www.thinkingforward.nl.

Als u vrijdag aanwezig wilt zijn of vragen heeft over 'Who if not we...?' kunt u contact opnemen met de coördinator communicatie Yara Cavalcanti Araujo, 06 21 22 53 35 of ycayca@zonnet.nl. Als u vragen heeft over Thinking Forward kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van Thinking Forward: Fred Verdult, Volle Maan Communicatiebureau, 06 246 141 76 of fred@volle-maan.nl.

Voor meer informatie over Stedelijk Museum CS, openingstijden en bereikbaarheid,
zie www.stedelijk.nl en www.stedelijk.nl/press.

ANP/ANP Pers Support is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.

21 okt 04 09:15