Politie Friesland

Politieberichten 21/10 (13.00 uur) t/m 22/10 (07.00 uur)

Fryslân 22-10-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Franeker: verdachte met sinaasappelkanon aangehouden
Donderdag is rond 10.00 uur een 38-jarige inwoner van Zwaagwesteinde aan de Oostelijke Industrieweg aangehouden. De man was in het bezit van een sinaasappelkanon met bougieontsteking. Met dit wapen had de man een raam van een woning aan de Van Harinxmaweg vernield. Er raakte niemand gewond. Wel ontstond in de ruimte van het vernielde raam een ravage door glasscherven en sinaasappelrestanten. De politie kwam op het spoor van de verdachte na de melding van het vernielde raam. Agenten gingen op onderzoek uit aan de overzijde van het getroffen pand. Hier werd de verdachte met het wapen aangehouden. Het verboden wapen is in beslag genomen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt inzake vernieling en verboden wapenbezit.

Oosterwolde: hennepkwekerij opgerold bij verdachte diefstal Op donderdag is om 09.00 uur een hennepkwekerij opgerold in een pand aan de Lijnakker. Een 50-jarige inwoner van Oosterwolde is aangehouden. De politie wilde de 50-jarige thuis aanhouden wegens diefstal van een fiets en een aanhangwagen. Vervolgens is de politie op zolder gaan kijken en trof hier een hennepkwekerij aan met 30 planten. De planten zijn in beslag genomen en vernietigd.

Oudemirdum: aanrijding met letsel
Op donderdag heeft op de Jan Schotanuswei een aanrijding
plaatsgevonden tussen een 70-jarige automobiliste uit Wijckel en een geparkeerde aanhangwagen. Door de laagstaande zon werd de automobiliste verblind en zag hierdoor de aanhanger niet staan. De vrouw is ter plaatse behandeld aan gezichtsletsel door het ambulancepersoneel. De auto is weggesleept.

Aldtsjerk: snelheidscontrole
Donderdag tussen 09.15 uur en 10.00 uur werd op de Marwei een snelheidscontrole gehouden. In totaal werden 73 voertuigen gecontroleerd en 33 bekeuringen uitgeschreven. Snelste reed 90 km per uur.

Leeuwarden: niet voldoen bevel of vordering
Donderdag omstreeks 14.05 uur werd op het Raaigras een 37-jarige inwoner van Leeuwarden gecontroleerd. Hij sliep in zijn auto en omwonenden hadden hier last van. Hem aangegeven dat het zo niet kon en dat de auto in beslag zou worden genomen. De 37-jarige wilde niet meewerken en verzette zich. Hij is op gepaste wijze aangehouden en overgebracht naar het bureau. De auto bleek ook niet verzekerd te zijn.

Franeker: rijden terwijl rijbewijs ingevorderd was
Donderdag omstreeks 17.30 uur werd op de Burgemeester J. Dijkstraweg een 41-jariuge automobilist uit Dongjum gecontroleerd. Hij reed, terwijl eerder op de dag zijn rijbewijs was ingevorderd in verband met drankgebruik. Auto werd in beslag genomen.

Ureterp:Diverse overtredingen
Donderdag omstreeks 17.10 uur werd na een korte achtervolging een 34-jarige automobilist uit Bakkeveen gecontroleerd op de
Ureterpvallaat. In eerste instantie reed verdachte weg over het fietspad. Kon even verderop aangehouden worden. De auto was voorzien van valse kentekenplaten. Auto werd in beslag genomen en bij controle bleek deze ontvreemd te zijn uit Drachtstercompagnie. In de auto werden diverse goederen aangetroffen die van diefstal afkomstig waren. Verder werden een soort zwaard en een steekwapen aangetroffen. Ook werd een versterker aangetroffen die verdachte ontvreemd had in een kerk in Ureterp. Ook reed verdachte tijdens een rijontzegging. Proces-verbaal zal worden opgemaakt ter zake:
Rijden tijdens ontzegging rijbevoegdheid
Rijden onder invloed drugs/medicijnen
Heling
Inbraak woning
Diefstal uit personenauto
Verkeersovertreding (rijden op fietspad)
Vervalsing kentekenplaten
Handel in wapens.

Mildam: diefstal caravan
In de nacht van woensdag op donderdag werd vanaf een erf aan de Weversbuurt een caravan ontvreemd. Merk: Constructam type C490, kleur: wit/bruin en voorzien van het kenteken 74-88-WU. Aangifte werd gedaan door een 42-jarige inwoner van Oranjewoud.

Drachten: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 20.45 uur werden een zestal personen aangehouden voor winkeldiefstal. Zij probeerden in een embalageband een leeg kratje bier te pakken te krijgen om deze vervolgens weer in te leveren voor het statiegeld. Een 23-jarige, vier 16-jarigen en een strafrechtelijk minderjarige zijn aangehouden.

Leeuwarden: Toezicht binnenstad
Donderdag tussen 18.00 uur en 21.25 uur werd te voet toezicht gehouden in de binnenstad. In totaal zijn een zeventien bekeuring
uitgeschreven, te weten
6 maal fout parkeren
2 maal stopverbod
5 maal parkeren op trottoir

1 maal bellen tijdens rijden

Heerenveen: rijden tijdens ontzegging
Donderdag omstreeks 22.10 uur werd op de Taconishof een 32-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd. Hij bleek te rijden tijdens een ontzegging. Auto werd in beslag genomen.

Leeuwarden: overval
Donderdag omstreeks 22.50 uur vond een overval plaats in een pand aan de Uniabuurt. In het pand waren twee personen aanwezig. Door een van de mannen werd een wapen getrokken. Onder bedreiging hiervan moest een 40-jarige inwoner van Leeuwarden op de grond gaan liggen. Uit zijn broekzak werd een portemonnee gehaald. De andere persoon haalde de kassalade leeg. Erin zat geld en telefoonkaarten. Hierna hebben beide mannen de zaak verlaten en er rennend vandoor gegaan.
Signalement:
Algerijn, 30-40 jaar, normaal stevig postuur, lengte 180-185, kort donker haar, geen baard of snor droeg een lange broek en wit T-shirt, donkere pet met mogelijk witte letters.
Dader 2:
Algerijn, 30-40 jaar, normaal postuur, 175-180, kort krullend donker haar, geen baard, droeg een donkere jas tot op het middel, donkere spijkerbroek en grote bruine schoenen.

Surhuisterveen: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.35 uur werd op de Vierhuisterweg een 62-jarige automobilist uit Harkema gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 840 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: niet voldoen bevel of vordering
Vrijdag omstreeks 02.00 uur werd melding gemaakt dat een zestal personen agressief waren bij een bar aan de Nieuwestad
Toen de politie ter plaatse kwam bleek dat zij tegen de deur schopten. De toegang tot de dancing was hun geweigerd. Na vier keer gevorderd te hebben, dat het zestal zich moest verwijderen, voldeden zij hieraan niet en begonnen de politiemensen te beledigen. Hierop werd gesommeerd zich te verwijderen, anders zou geweld worden toegepast. De groep bleef staan en de wapenstok werd gebruikt. Uiteindelijk zijn een 21-jarige inwoner van Gytsjerk, een 19-jarige en een 20-jarige, beiden uit Groningen aangehouden en overgebracht naar het bureau. De 20-jarige werd gepepperd.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
Vrijdag omstreeks 01.00 uur werd op het Noordvliet een 25-jarige automobiliste uit Leeuwarden gecontroleerd. Bij controle bleek zij geen rijbewijs te hebben.